06/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κρίση (δεν) φέρνει ευκαιρίες

      Pin It

Κείμενα: Γιάννης Κουκουλάς

Eπιμέλεια: Λουίζα Καραγεωργίου, Γιάννης Κουκουλάς

 

comicΛένε ότι «η κρίση φέρνει ευκαιρίες». Εχουν λόγους να το λένε τα talking heads της τηλεοπτικής προπαγάνδας και οι τοποτηρητές της μνημονιακής μας υποτέλειας. Δεν είναι αθώο ευχολόγιο. Το κίνητρο όποιου εκστομίζει τη φράση είναι να πείσει αυτούς που υφίστανται την κρίση πως είναι υπεύθυνοι για την κατάστασή τους και ότι αν –τάχα– προσπαθούσαν περισσότερο, θα τα κατάφερναν. Κι αν δεν τα καταφέρουν, θα φέρουν ακέραια την ευθύνη οι ίδιοι. Και, πιθανώς, κάποιοι «άλλοι» (η κόλαση είναι οι άλλοι…), που έρχονται αιφνιδίως στην επικαιρότητα, ενοχοποιούνται συλλήβδην και τελικά ξεχνιούνται. Συνήθως απολυμένοι.

 

Λόγω αποθέματος λίπους, συμφερόντων ή απλώς βλακείας, ευήκοα ώτα υπάρχουν πολλά. Για τους πολλούς, το όνειρο της προσωπικής επιτυχίας against all odds θα παραμείνει πάντα ένα πουκάμισο αδειανό, μια θνησιγενής απόπειρα για τη βίωση ενός κατά μόνας success story που στο τέλος της πορείας οδηγεί στην ταπείνωση και την επώδυνη συνειδητοποίηση της ήττας.

 

Ενα καρέ, ένα στιγμιότυπο, ένα πλάνο, μια στιγμή συνήθως δεν αποτελούν ιστορία. Καρέ καρέ χτίζονται η αφήγηση και η Ιστορία. Οπως στα κόμικς, έτσι και στη ζωή. Καρέ καρέ. Μέσα, αλλά κυρίως ανάμεσα και έξω από τα, πολυποίκιλων σχημάτων και συμβάσεων, περιγράμματα των κόμικς και της ζωής διαμορφώνονται οι ατομικές ιστορίες και γίνονται συλλογική Ιστορία.

 

Τα κόμικς, τουλάχιστον αυτά που φιλοδοξούμε να δημοσιεύσουμε, επιδιώκουν να σπάσουν τα καρέ, τα έργα να γίνουν ένα με τα πάρεργα και τον κόσμο εκεί έξω. Το τέρας είναι ανίκητο όσο δεν το πολεμάς ή όσο ελπίζεις ότι θα το εξολοθρεύσεις μόνος και μέσα στα καρέ που έχεις ορίσει ή ορίσανε άλλοι για σένα. Η μέρα της κρίσης κάποτε έρχεται, βγες από τα καρέ της δικής σου κρίσης, δράσε συλλογικά.

 

Τα κόμικς ήταν και είναι τέχνη «συλλογική» υπό την έννοια της εγγενούς απεύθυνσής της σε πλατύ κοινό που, ωστόσο, την απολαμβάνει μοναχικά. Και ταυτόχρονα τέχνη αφηγηματική. Τέχνη που στήνει ιστορίες και τις εξελίσσει καρέ καρέ.

 

Το τετρασέλιδο που εγκαινιάζουμε στην «Εφ.Συν.» κάθε Σάββατο θα μιλά τη γλώσσα των κόμικς. Με τη Μέρα της Κρίσης, που κάθε εβδομάδα την αφηγείται και ένας διαφορετικός δημιουργός κόμικς, με τα Αδέσποτα Σκίτσα του Τάσου Μαραγκού, τις Οδηγίες Χρήσης για μια Εφημερίδα του Σπύρου Δερβενιώτη, με το Σπαλτς! των Σταύρου Ντίλιου και Γαβριήλ Παγώνη, με ειδήσεις, παρουσιάσεις, νέα, συνεντεύξεις και όσα ακόμα επιτρέπει ο περιορισμένος χώρος μας, φιλοδοξία του «καρέ καρέ» είναι να συναντήσει αναγνώστες και αναγνώστριες, καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες, που αντί να τρομάζουν εγκλωβισμένοι στα δικά τους καρέ, θα συνδιαμορφώσουν το πρώτο καρέ μιας νέας αφήγησης που ακόμα δεν έχει γραφτεί.

 

Scroll to top