WALL STREET

07/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

OIKONOMIA

Ο οίκος Moody’s «χάλασε» το success story

H αναβολή αναβάθμισης της χώρας μας από τον οίκο αξιολόγησης, η οποία αναμενόταν την περασμένη Παρασκευή, «φρέναρε» τις εξελίξεις.
      Pin It

Και ενώ αναμενόταν να δοθεί πανηγυρικός τόνος (σ.σ. από την κυβέρνηση) το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, η αναβολή αναβάθμισης της χώρας μας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s που αναμενόταν την Παρασκευή (4/04) «φρέναρε» τις εξελίξεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το παραπάνω ενδεχόμενο «θα ήταν αυτό που χρειαζόταν ώστε η Ελλάδα να εισέλθει στην πρωτογενή αγορά τις επόμενες βδομάδες, πιθανότατα και μέσα στην ερχόμενη βδομάδα». Οποιαδήποτε συμφωνία θα υπογράμμιζε τη λεγόμενη «αξιοσημείωτη αναστροφή της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδα «Wall Street Journal».

Στο δημοσίευμα, που αφορά σχόλιο του Μπεν Έντουαρντς στη στήλη MoneyBeat, περιγράφεται ότι δύο χρόνια πριν η Ελλάδα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Σήμερα, όμως, είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας για έκδοση του πρώτου μακροπρόθεσμου ομολόγου μέχρι τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον Έντουαρτς, η σχεδιαζόμενη πώληση ομολόγου πιθανότατα θα είναι καλοδεχούμενη.

«Δεν θεωρούμε ότι είναι πρόωρη και βιαστική μια επιστροφή της χώρας στις αγορές, καθώς αναμένεται ότι η έκδοση ομολόγου, στη σωστή τιμή και υπό λογικές παραχωρήσεις, θα πάει καλά», επεσήμαναν στους πελάτες τους οι αναλυτές της Morgan Stanley την Πέμπτη, με τις αποδόσεις του επικείμενου πενταετούς ομολόγου να προβλέπονται στο 5,3%.

Από την άλλη, ο διαχειριστής κεφαλαίων Μάρτιν Χάρβεϊ, της βρετανικής Threadneedle Investments, επισημαίνει ότι «είναι πολύ δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς περί βιωσιμότητας των επιπέδων του ελληνικού χρέους, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του χρέους οφείλεται σε πηγές με μακρές ημερομηνίες λήξης και αξιοσημείωτες περιόδους πληρωμής. Επομένως, η έκδοση ενός βραχυπρόθεσμου ομολόγου θεωρείται, εύλογα, μια καλή επένδυση, ωστόσο πρέπει να μην ξεχνάμε και το τι συμβαίνει με τα μακροπρόθεσμα».

 

  • Διαβάστε σήμερα (Δευτέρα) στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Φυγή μπροστά επιχειρεί η κυβέρνηση με έξοδο στις αγορές παρά το υψηλό κόστος. Στον βωμό των επικοινωνιακών παιχνιδιών Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ θα «φορτώσουν» τους Έλληνες πολίτες με τόκους ίσους με το «κοινωνικό μέρισμα» των 500 εκατ. ευρώ.

 

 efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top