07/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισορροπία τρόμου

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Η Gazprom απέσυρε τις εκπτώσεις στο φυσικό αέριο ● Φόβοι ότι η «επέκταση» της Μόσχας δεν έχει ολοκληρωθεί ● Εισβολή διαδηλωτών με ρωσικές σημαίες σε κυβερνητικά κτίρια στο Ντόνετσκ, στο Λουγκάνσκ και στο Χάρκοβο.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Η Gazprom απέσυρε τις εκπτώσεις στο φυσικό αέριο ● Φόβοι ότι η «επέκταση» της Μόσχας δεν έχει ολοκληρωθεί ● Εισβολή διαδηλωτών με ρωσικές σημαίες σε κυβερνητικά κτίρια στο Ντόνετσκ, στο Λουγκάνσκ και στο Χάρκοβο

 

Της Ελλης Πάνου

 

Πάει η Κριμαία, «χάθηκε». Και τώρα, τι; Ο,τι άλλο μπορούμε να περισώσουμε, φαίνεται ότι είναι η λογική της Δύσης, με την Ουκρανία να προειδοποιεί ότι θα ξεσπάσει όπου να ‘ναι ο τρίτος μέσα σε μια οκταετία, «πόλεμος τιμών» για το φυσικό αέριο με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom.

 

Εν μέσω φόβων ότι η στρατιωτική επιδρομή της Μόσχας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ υποστήριξε πως το Κρεμλίνο κρατάει τη χώρα σε ομηρία με το φυσικό αέριο και την επιθετική οικονομική πολιτική. Τόνισε ότι το Κίεβο δεν αποδέχεται τον διπλασιασμό της τιμής που ζήτησε την περασμένη εβδομάδα η Gazprom, προειδοποίησε ότι το επόμενο βήμα του Κρεμλίνου θα είναι να περιορίσει τις ποσότητες που προμηθεύει την Ουκρανία και ζήτησε τη βοήθεια των Βρυξελλών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Οι Ρώσοι γείτονές μας έχουν υιοθετήσει μια άλλη μορφή επιθετικότητας… μέσω της προμήθειας φυσικού αερίου» είπε ο Γιάτσενιουκ και πρόσθεσε: «Δεν είναι οικονομικό το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε, αλλά πολιτικό».

 

Μια ανάσα απ’ τη χρεοκοπία

 

Ζητώντας 500 δολάρια το κυβικό μέτρο, από 268 δολάρια που ήταν μέχρι τώρα, η Μόσχα κατάργησε στην ουσία δύο εκπτώσεις: μία που είχε υιοθετηθεί το 2010, όταν το Κίεβο δέχτηκε την παράταση της παραμονής του ρωσικού στόλου στην Κριμαία μέχρι το 2042 και την άλλη που συμφώνησε τον Δεκέμβριο, όταν ο τότε πρόεδρος Γιανουκόβιτς γύρισε την πλάτη στην Ευρώπη για να συσφίγξει τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο.

 

Με την Ουκρανία μια ανάσα από τη χρεοκοπία, αυτό που ζητάει τώρα ο Γιάτσενιουκ από τις Βρυξέλλες είναι να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με χώρες-μέλη της Ε.Ε., ασκώντας πιέσεις κατ’ αρχάς στη Σλοβακία, προκειμένου να προμηθεύσουν στην Ουκρανία φυσικό αέριο από τις ποσότητες που στέλνει η Ρωσία μέσω δικών της αγωγών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το σχέδιο αυτό μπορεί να μην είναι λειτουργικά δυνατόν να εφαρμοστεί, έσπευσε να δηλώσει ο επικεφαλής της Gazprom. Ωστόσο, ακόμα κι αν υπάρξει θέληση και τρόπος, αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι το φυσικό αέριο να φτάσει από τη Σλοβακία στην Ουκρανία κι αυτό βέβαια εάν οι αγωγοί λειτουργούν στο φουλ.

 

Ετσι, με την Ευρώπη ακόμα να μην μπορεί να καταλήξει σε μια αποτελεσματική μεσοπρόθεσμη στρατηγική απέναντι στη Μόσχα, η Ουκρανία ζει σε όλα τα επίπεδα μια ισορροπία τρόμου. Εκτός από την επικείμενη οικονομική καταστροφή, οι ανατολικές επαρχίες της, που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, ζουν σε ατμόσφαιρα διχασμού.

 

Χθες για πολλοστή φορά δεκάδες διαδηλωτές, υπό τα χειροκροτήματα πλήθους 1.500 ατόμων και τη διακριτική παρουσία 500 αστυνομικών, εισέβαλαν στο κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης της πόλης Ντόνετσκ και ύψωσαν τη ρωσική σημαία στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου, σκηνικό που επαναλήφθηκε στο γειτονικό Λουγκάνσκ και στο Χάρκοβο.

 

Το Σάββατο επίσης οι αρχές ανακοίνωσαν την προσαγωγή 15 υπόπτων που σχεδίαζαν την ανατροπή των τοπικών κυβερνήσεων στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και είχαν στην κατοχή τους μεγάλο οπλοστάσιο.

 

Βεντέτες

 

Από την άλλη πλευρά, ο φόβος εξακολουθεί και βασιλεύει και σε άλλες περιοχές της χώρας. Χθες βρέθηκε νεκρός, σε ρηχό τάφο σε δασική περιοχή περίπου 90 χιλιόμετρα από το Κίεβο, δημοσιογράφος που συμμετείχε στην εξέγερση κατά του Γιανουκόβιτς και ανήκε στο εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα. Ο Βασίλι Σεργκιγένκο, που είχε απαχθεί την Παρασκευή, είχε βασανιστεί, αποκεφαλιστεί, τα χέρια του ήταν δεμένα πισθάγκωνα με χειροπέδες και έφερε πολλαπλές μαχαιριές.

 

Το Σβόμποντα -που μετέχει στη μεταβατική κυβέρνηση και είναι η απόδειξη σύμφωνα με τη Μόσχα ότι την Ουκρανία κυβερνούν τώρα οι «φασίστες»- υποστήριξε ότι η δολοφονία είναι αποτέλεσμα βεντέτας του κόμματος με τοπικό επιχειρηματία, ο οποίος διατηρούσε σχέσεις με το προηγούμενο καθεστώς Γιανουκόβιτς.

 

Scroll to top