Pin It

Με σύνθημα «κάτω τα χέρια από το δικαίωμα της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση» απεργούν αύριο οι άνθρωποι του Τύπου. Ωστόσο, η στάση ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σύνθημα. Τελευταίο κρούσμα ήταν τα όσα ειπώθηκαν από την εκπροσωπούσα το Δ.Σ. της Ενωσης, Αγγελική Γυπάκη, στους εργαζόμενους του «Ελεύθερου Τύπου» αναφορικά με τον κίνδυνο οι απεργίες να οδηγήσουν σε λουκέτο, όπως συνέβη στην περίπτωση της «Απογευματινής», τον Οκτώβριο του 2010.

 

Είναι άξιον απορίας πως το μέλος του Δ.Σ., που εργάστηκε επί σειρά ετών στην ιστορική εφημερίδα, επιλέγει να αγνοήσει τα πραγματικά γεγονότα και ίσως έχει μια αξία να τα υπενθυμίσουμε:

 

1. Οι απειλές του εργολάβου–εκδότη Κώστα Σαραντόπουλου ότι θα κλείσει το «μαγαζί» και ότι θα το πτωχεύσει εκτοξεύονταν πολύ πριν αρχίσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω συσσωρευμένων οφειλών προς τους εργαζόμενους.

 

2. Η ΕΣΗΕΑ, από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της «Α», τους στήριξε με κάθε πρόσφορο μέσο, ως οφείλει να κάνει όταν τα εργασιακά δικαιώματα παραβιάζονται κατάφωρα.

 

3. Οι δύο αιτήσεις πτώχευσης του Κ. Σαραντόπουλου απορρίφθηκαν με αποφάσεις που ήταν κόλαφος για τον εργολάβο-εκδότη.

 

Οι απόψεις της Α. Γυπάκη περί απεργιών και λουκέτων είναι γνωστές ήδη από το 2010. Τώρα ωστόσο τίθεται το ερώτημα αν αυτοί που εκπροσωπούν το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σε γενικές συνελεύσεις εργαζομένων δικαιούνται να διατυπώνουν προσωπικές απόψεις (ιδιαίτερα αν στρέφονται κατά των συνδικαλιστικών αγώνων για τη διαφύλαξη των αυτονόητων). Οι εργαζόμενοι της «Α», με επιστολή τους, ζητούν από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ «να καταδικάσει δημόσια τα εκπεφρασμένα, να συμμορφώσει το μέλος του Δ.Σ. και να δώσει την απαραίτητη στήριξη στους εργαζόμενους του «Ελεύθερου Τύπου», οι οποίοι, όπως χιλιάδες σήμερα εργαζόμενοι, δίνουν επί μακρόν έναν αξιοπρεπή αγώνα για τα αυτονόητα».

 

Α.Σπ.

 

Scroll to top