07/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Πέθανε γιατί δεν είχε λεφτά για αντιυπερτασικά!

      Pin It

ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου

 

Ακόμη ένα θύμα της οικονομικής κρίσης και του κατά τα άλλα εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετρά η μνημονιακή Ελλάδα, αυτή τη φορά στη Λέσβο, όπου 40χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, ανασφάλιστη, έχασε τη μάχη με τον θάνατο εξαιτίας της φτώχειας, στην οποία είχε περιέλθει, αφού δεν μπορούσε να πληρώνει τα φάρμακά της για την υπέρταση σε καθημερινή βάση. Η 40χρονη μπήκε στο νοσοκομείο πριν από 10 μέρες με βαρύ εγκεφαλικό, κατόπιν κλήσης της ανήλικης κόρης της στο ΕΚΑΒ.

 

Οι γιατροί τόνισαν στην «Εφ.Συν.» ότι «δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, αφού διαπιστώσαμε ότι δεν έπαιρνε τα φάρμακά της και η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία». Η 40χρονη άφησε την περασμένη Τρίτη την τελευταία της πνοή, όπως αποκάλυψε η τοπική εφημερίδα «Εμπρός», με τα δυο της παιδιά να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι, αν η μητέρα τους έπαιρνε απλώς τα φάρμακά της, τώρα θα ήταν κοντά τους…

 

«Δεν γνωρίζαμε ότι είχε λήξει το βιβλιάριό της», είπαν στην «Εφ.Συν.» νοσοκόμες που γνώριζαν την οικογένεια, καθώς το ένα από τα δυο παιδιά της άτυχης γυναίκας είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και είχαν κρατήσει επαφή μαζί της. Η εκλιπούσα δούλευε παλαιότερα ως συμβασιούχος στον Δήμο Λέσβου, ενώ περιστασιακά το τελευταίο διάστημα «έκανε μεροκάματα, αλλά αυτό προφανώς δεν τη βοηθούσε, για να συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα, ώστε να ανανεώσει το βιβλιάριο υγείας της», πρόσθεσαν οι νοσοκόμες.

 

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Βασίλης Μουζάλας, μαθαίνοντας για το περιστατικό, ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι «οι άποροι και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας νοσηλεύονται κατά καιρούς στο Ιδρυμα και πρέπει να μας απευθύνονται». Το πρόβλημα όμως δεν ήταν η νοσηλεία, αλλά τα φάρμακα, καθώς, ακόμα και το νεοσύστατο ΠΕΔΥ –όπου διαθέτει γιατρούς και ειδικότητες- εξετάζει τους πολίτες ανεξάρτητα από την ασφάλισή τους.

 

Το θέμα είναι ποιος εξασφαλίζει τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους. Η 40χρονη θα μπορούσε να απευθυνθεί στο κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Λέσβου, όπου καθημερινά εξυπηρετούνται αρκετοί άποροι. Δεν το έκανε όμως. Οπως είπε άτομο που τη συναναστρεφόταν καθημερινά: «Δεν θέλησε να το κάνει. Ηταν πολύ περήφανη γυναίκα και θα της φαινόταν ότι ζητιανεύει κάτι που δεν δικαιούται. Ηθελε απλώς μια δουλειά με ένσημα, για να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

 

Για το περιστατικό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβας, δήλωσε: «Συντελείται γενοκτονία σε βάρος του ελληνικού λαού. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να κινήσει τώρα όλες τις διαδικασίες που επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο θέτει υπεράνω μνημονίων και τοκοχρεολυσίων την υγεία και την επιβίωση των ανθρώπων που ζουν στη χώρα». Και πρόσθεσε: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε στη διάθεση της κ. Κουτζαμάνη, για να τεκμηριώσουμε το έγκλημα της γενοκτονίας».

 

Scroll to top