Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το αυταρχικό μπλακάουτ, που έχει επιβληθεί και στο YouTube, στο πλαίσιο του «ανένδοτου» του Ταγίπ Ερντογάν κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης -με πρόσχημα απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας, αλλά κατ’ ουσίαν εξαιτίας των online αποκαλύψεων οι οποίες καίνε τον ίδιο και το περιβάλλον του-, η μητρική Google αποφάσισε να μη μείνει άλλο με σταυρωμένα τα χέρια.
Ενθαρρημένος από την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, που ήρε την περασμένη Τετάρτη τον αποκλεισμό του Twitter, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει την ελευθερία του λόγου, ο αμερικανικός κολοσσός κατέθεσε χθες τρεις προσφυγές κατά της απαγόρευσης του YouTube, τόσο στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όσο και σε διοικητικό και ποινικό δικαστήριο της Αγκυρας, ζητώντας να γίνει ξανά άμεσα προσβάσιμος ο δημοφιλής ιστότοπος στα εκατομμύρια των Τούρκων χρηστών του. Χωρίς δικαστική απόφαση στις 27 Μαρτίου (μόλις τρία 24ωρα δηλαδή πριν από τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές) η Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB) έριξε «μαύρο» στο YouTube. Αφορμή, η διαρροή λίγες ώρες νωρίτερα υποκλοπής συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Μυστικών Υπηρεσιών, στις οποίες συζητούν σενάρια στησίματος προβοκάτσιας εντός συριακού εδάφους για να προκαλέσουν τουρκική εισβολή στη Συρία.
Σε μάλλον ειρωνικό τόνο, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς απέδωσε χθες σε «συναισθηματικά αντανακλαστικά» την οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν μετά την απόφαση του σώματος για άρση του αποκλεισμού του Twitter στις 2 Απριλίου. Με τον «αέρα» του θριαμβευτή των εκλογών, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε διακηρύξει πως αναγκάζεται μεν να την εφαρμόσει, χωρίς ωστόσο να τη σέβεται, κατηγορώντας -μεταξύ άλλων- το δικαστήριο για «αντεθνική» στάση. Η απόφαση συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο κι ελήφθη ομόφωνα 5 μέρες πριν από τις κάλπες της 30ής Μαρτίου, παρότι δεν ανακοινώθηκε άμεσα, τόνισε ο ανώτατος δικαστικός.
Β.Κ.