Της Ελλης Πάνου
Με δυο-τρεις κινήσεις ματ, οι εκλογές αποδείχθηκαν πράγματι μια ξεκούραστη βόλτα για τον Βίκτορ Ορμπάν, που απέσπασε με βάση το 44,54% των ψήφων, 133 έδρες στη νέα, συρρικνωμένη κατά 187 έδρες, Βουλή. Δηλαδή έχει πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων, που του δίνει το ελεύθερο και στη νέα του θητεία να συνεχίζει να «αναμορφώνει» τη χώρα και τους θεσμούς της κατά γενική ομολογία, όπως τον βολεύει. Ο συνασπισμός των 5 κομμάτων της Κεντροαριστεράς κατέλαβε μεν τη δεύτερη θέση με 25,99% και 38 έδρες, αλλά στην ουσία πιο κερδισμένο είναι το ακροδεξιό εξτρεμιστικό Jobbik, που αύξησε τα ποσοστά του κατά 3,87% σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία και με το 20,54% των ψήφων καταλαμβάνει 23 έδρες.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός όταν εμφανίστηκε, συγκινημένος και δακρυσμένος για τα επινίκια, μίλησε για μια νίκη «που ταρακούνησε τον παράδεισο», αφού συγκεντρώνει «υποστήριξη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κόμμα», μια νίκη που απέδειξε ότι «η Ουγγαρία είναι το πιο ενωμένο κράτος της Ευρώπης», όπου οι πολίτες «έδωσαν οριστικά τέλος σε όλες τις διαφωνίες της τελευταίας τετραετίας» και είπαν «όχι» στις «πολιτικές του μίσους».
Είναι όμως έτσι; Με το δεδομένο ότι στην ουσία περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος έδωσε την ψήφο του στον Ορμπάν (αφού η συμμετοχή ήταν μόνο 60%) ούτε η υποστήριξη είναι τόσο «μαζική», ούτε «ενωμένος» εμφανίζεται ο λαός. Η συμμαχία των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα.
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ατίλα Μεστρεχάζι, διευκρίνισε ότι «δεν μπορεί ούτε πρόκειται να συγχαρεί» τον Ορμπάν, επειδή διεξήγαγε αυτές τις εκλογές «κάτω από τόσο άνισες συνθήκες για τα υπόλοιπα κόμματα», αλλάζοντας προς όφελος του τον εκλογικό νόμο και τις εκλογικές περιφέρειες και χειραγωγώντας τα μέσα ενημέρωσης.
Για «αθέμιτο πλεονέκτημα» έκανε λόγο και ο ΟΑΣΕ επισημαίνοντας και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τις αλλαγές των κανόνων για την κάλυψη των εκλογών από τα μέσα ενημέρωσης και την χάραξη εκ νέου των εκλογικών περιφερειών με περίτεχνο μαγείρεμα, αλλά και το δικαίωμα ψήφου που έδωσε ο Ορμπάν σε όλους του πολίτες Ουγγρικής καταγωγής από τις γειτονικές χώρες, χαρίζοντας τους την υπηκοότητα, από τους οποίους ο ίδιος κέρδισε συντριπτική υποστήριξη, σε ποσοστά πάνω από 90%.
Από την άλλη πλευρά, η ανάδειξη του φασιστικού Jobbik σε τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Βουλής, εντείνει την ανησυχία στην Ε.Ε. και τις αγορές, αφού πιστεύεται ότι η δεξιά κυβέρνηση Ορμπάν θα υποχρεωθεί να «φιλοξενήσει» τις ακραίες ιδεολογίες του.