09/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«ΦΥΛΑΚΕΣ υψίστης κοροϊδίας»

Πώς βλέπει τα σχέδια της κυβέρνησης για το σωφρονιστικό σύστημα που θέλει να κατασκευάσει στον Δομοκό η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
      Pin It

Πώς βλέπει τα σχέδια της κυβέρνησης για το σωφρονιστικό σύστημα που θέλει να κατασκευάσει στον Δομοκό η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Φυλακές υψίστης εκδικητικότητας, υψίστης περιστολής δικαιωμάτων, υψίστης κατάδοσης, κοινώς ρουφιανιάς. Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επιχείρησε να δείξει πως οι νέες φυλακές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο Δομοκό είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από «υψίστης ασφαλείας».

 

«Πρόκειται για απαράδεκτη κοροϊδία. Η ασφάλεια δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Ασφάλεια δεν είναι ούτε οι πιο ψηλοί τοίχοι, ούτε τα πιο ψηλά κάγκελα, ούτε να σκοτώνονται και να βασανίζονται σωφρονιστικοί υπάλληλοι και κρατούμενοι. Ασφάλεια είναι να συνυπάρχουν αρμονικά κάθε μέρα όλοι. Ασφάλεια είναι να γνωρίζεις ότι, αν νοσήσεις, θα μεταβείς σ’ ένα ασφαλές για την υγεία περιβάλλον και θα θεραπευτείς. Ασφάλεια δεν είναι να χτίζεις φυλακές για να περιορίσεις δικαιώματα. Ασφάλεια είναι να αλλάξεις τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης που υπάρχουν σήμερα παντού», είπε ο Βαγγέλης Μάλλιος, γενικός γραμματέας της Ενωσης. Περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες στο κατ' όνομα «νοσοκομείο» των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου δεν νοσηλεύονται αλλά απλώς στοιβάζονται οι ασθενείς κρατούμενοι. Οπως επισήμανε, οι εξαγγελίες του γ.γ. του υπ. Δικαιοσύνης μετά την απεργία πείνας των κρατουμένων μπορεί να φέρουν μερική αποσυμφόρηση, όμως δεν εντάσσονται σε μία στοιχειώδη οργανωμένη αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική.

 

«Υποτιθέμενοι εχθροί»

 

Αντιθέτως, όπως σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η κυβέρνηση ακολουθεί και στον τομέα αυτό ακροδεξιά πολιτική, επιχειρώντας να επιτύχει κοινωνική συναίνεση με βάση το φόβο προς τους υποτιθέμενους εχθρούς του κράτους, τους μετανάστες ή τους κατηγορούμενους με βάση το νόμο περί τρομοκρατίας.

 

«Οι φυλακές είναι ένα καζάνι που βράζει, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών κράτησης, του υπερπληθυσμού και των υπερβολικά μεγάλων ποινών που επιβάλλουν τα δικαστήρια. Η μοναδική βαλβίδα εκτόνωσης, οι άδειες, έχουν στην ουσία ανασταλεί μετά τη μη επιστροφή του Χρ. Ξηρού», είπε η Αφροδίτη Μπαμπάση από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

 

Την ανάγκη υπεράσπισης και ενίσχυσης των δικαιωμάτων των κρατουμένων καθώς και την ανάγκη να δημιουργηθούν στις φυλακές ενισχυμένες δομές απεξάρτησης επισήμανε ο Αντ. Αντανασιώτης, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, που συμμετείχε εκ μέρους του ΚΚΕ. Ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επισήμανε την ανάγκη «να ανοίξουν οι χώροι κράτησης σε μηχανισμούς ελέγχου».

 

«Στις ελληνικές φυλακές δεν υπάρχουν ούτε δικαιώματα ούτε το σύστοιχό τους, δηλαδή η ασφάλεια. Η φυλακή εξαθλιώνει ή/και εξαγριώνει τόσο τους κρατούμενους όσο και τους φύλακές τους. Η επίταση αυτών των συνεπειών διά των φυλακών ασφαλείας συνιστά μια οριστική μετάβαση από το μοντέλο του σωφρονισμού στο μοντέλο της απόλυτης εξάλειψης, αν όχι μιας ακραίας εκδικητικής λογικής», σημειώνει ανακοίνωση της Ενωσης.

 

Scroll to top