10/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρέα με τις αγορές έρχεται κι η Μέρκελ

Η άφιξη για λίγες ώρες αύριο στην Αθήνα της καγκελαρίου και η... ηρωική έξοδος θεωρούνται η καλύτερη συνταγή για να ξεχαστεί το Μπαλτάκος γκέιτ.
      Pin It

Η άφιξη για λίγες ώρες αύριο στην Αθήνα της καγκελαρίου και η… ηρωική έξοδος θεωρούνται η καλύτερη συνταγή για να ξεχαστεί το Μπαλτάκος γκέιτ

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΜε τον αέρα των αγορών, ο Αντ. Σαμαράς ετοιμάζεται να υποδεχτεί αύριο την καγκελάριο Μέρκελ, περιμένοντας μία σαφή δήλωση υποστήριξης για την αυταπάρνηση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα σταθερότητας. Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με επιτυχία, έρχεται ως επιστέγασμα της περιοριστικής πολιτικής της Ε.Ε. ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της για την υποδοχή των διεθνών επενδυτών, εκτιμώντας ότι η ψυχολογία των αγορών ότι θα επιδράσει καταλυτικά στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Μπαλτάκου, που έφερε τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση, το ομόλογο έρχεται να λειτουργήσει σαν βάλσαμο. Ο κ. Σαμαράς δείχνει να ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, διαμορφώνοντας την προεκλογική ατζέντα στα μέτρα του κυβερνητικού σχήματος.

 

Αποφασίστηκε τη Δευτέρα

 

Η έξοδος στις αγορές τώρα αποφασίστηκε από τον κ. Σαμαρά τη Δευτέρα κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Στουρνάρα, όταν διαπιστώθηκε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ και σειρά άλλων μέτρων δεν μπορούσαν να μετριάσουν τις ζημίες της κυβέρνησης από το χτύπημα του βουλευτή της Χ.Α., Ηλ. Κασιδιάρη. Η απειλή και νέων αποκαλύψεων επιβάρυνε την κατάσταση, ενώ οι κλυδωνισμοί μεταφέρθηκαν και στο εσωτερικό των δύο κυβερνητικών εταίρων. Εκτιμήθηκε θετικά και η μείωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων και η έξοδος προαναγγέλθηκε από τα διεθνή οικονομικά μέσα. Το υψηλό κόστος, διπλάσιο σχεδόν από αυτό που δανείστηκαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, θεωρείται ότι είναι πολιτικά διαχειρίσιμο.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου με δηλώσεις του υποστήριξε ότι «η κίνηση έγινε μετά από εντατική προεργασία τρεις με τέσσερις εβδομάδες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά (στο Μega και στο Star). Ωστόσο μόλις προ δύο ημερών ο υπουργός Οικονομικών προσδιόριζε την κίνηση για το επόμενο εξάμηνο. Οσον αφορά το κόστος δανεισμού, η κυβέρνηση επιχειρεί προκαταβολικά να το δικαιολογήσει κάνοντας λόγο για «όφελος που θα έρθει πρώιμα και θα επιτρέψει την επίσπευση της ανακούφισης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

 

Οι όροι του δανεισμού αναμένεται να αποσαφηνιστούν σήμερα από τον κ. Στουρνάρα μετά το κλείσιμο των προσφορών. Το ρίσκο, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «είναι λελογισμένο» και έχει επιμεριστεί με τις ανάδοχες τράπεζες. Υπ’ αυτό το πρίσμα εκτός από τον κ. Σαμαρά πολιτικά οφέλη μπορεί να προσδοκά και η καγκελάριος Μέρκελ. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό απένειμε εύσημα σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία για «τις πρώτες επιτυχίες», επιμένοντας στον «δρόμο των μεταρρυθμίσεων που έχει χαραχθεί για την έξοδο από την κρίση». Η έξοδος και της Ελλάδας δίνει στην καγκελάριο την ευχέρεια να διαβεβαιώσει εκ νέου τους ψηφοφόρους στη Γερμανία ότι δεν θα καταβάλουν άλλο τίμημα. Η πίεση που δέχεται το CDU από τα δεξιά του (το AFD που θέλει την αποχώρηση της Γερμανίας από την Ευρωζώνη) και το SPD από τα αριστερά (το Die Linke που ζητάει χαλάρωση της λιτότητας) εστιαζόταν μέχρι τώρα στο ελληνικό πρόβλημα.

 

Η καγκελάριος Μέρκελ έρχεται αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα για λίγες ώρες απευθείας από την Ουάσινγκτον, όπου σήμερα γίνεται η σύνοδος των G7. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει δύο fora, για την επιχειρηματικότητα και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

 

Θέμα αναδιάρθρωσης δεν τίθεται από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο οι δύο εταίροι προσβλέπουν σε προαναγγελία επαναδιαπραγμάτευσης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων, με ορίζοντα μέχρι το φθινόπωρο. Παράλληλα στον τομέα των επενδύσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας η κυβέρνηση προσβλέπει σε νέα προγράμματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του τουρισμού. Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων η γερμανική κυβέρνηση θέλει για δικούς της λόγους την ενίσχυση του προγράμματος της Ε.Ε. με αύξηση των κονδυλίων.

 

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

 

Το πλαίσιο των συνομιλιών Μέρκελ-Σαμαρά θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός με τον Ευ. Βενιζέλο. Παράλληλα με τον καταιγισμό θετικών ειδήσεων στον τομέα της οικονομίας, οι δύο εταίροι έχουν αποφασίσει την επίσπευση των νομοθετημάτων για το πολιτικό σύστημα.

 

Μετά το Πάσχα η κυβέρνηση προγραμματίζει να ανοίξει και τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία θα περιληφθεί και το θέμα της άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Το θέμα είναι ώριμο, όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης.

 

Μετά το Πάσχα παραπέμφθηκε και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα Μπαλτάκου που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κλείσει την ευρωλίστα, η οποία μετά και τη δήλωση της επικεφαλής των νυν ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μ. Γιαννάκου ότι δεν θα είναι υποψήφια, εξελίσσεται σε μείζον εσωκομματικό πρόβλημα.

 

Scroll to top