ΤΟΥΡΚΙΑ – Την Εφορία επιστρατεύει ο Ερντογάν για να φιμώσει και πάλι τα ανεπιθύμητα κοινωνικά δίκτυα • Τις γροθιές επιστράτευσαν οι οπαδοί του κατά του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή
Της Ελλης Πάνου
Σαν να μην πέρασε μια μέρα… Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε μεν να επαναλειτουργήσει το Twitter, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου (το YouTube παραμένει «αποκλεισμένο» από τις 27 Μαρτίου), εν τω μεταξύ όμως είχε κερδίσει πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν τις εκλογές. Με νέο αέρα, λοιπόν, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, ο Τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει τη δικαστική απόφαση «νόμιμη», αλλά «αδικαιολόγητη». Είπε πως δεν τη «σέβεται», τη βρήκε πολύ gayri milli -δηλαδή «μη εθνική»/«μη πατριωτική»- και σύμφωνα με την εφημερίδα «Radikal» άρχισε να αναπτύσσει τις αγαπημένες του θεωρίες συνωμοσίας, έτοιμος για νέο γύρο «εκκαθαρίσεων».
«Εχθρός» και οι δικαστές
Σε στενό κύκλο δημοσιογράφων φέρεται να εξέφρασε τις… υποψίες του για την ύπαρξη ενός άλλου σκοτεινού «παράλληλου κράτους», αυτή τη φορά στους κόλπους του Συνταγματικού Δικαστηρίου, και φαίνεται έτοιμος να ρίξει στο κατόπι τους ένα άλλο προσφιλές όπλο του: την εφορία. «Πολλές τέτοιες εταιρείες, μεταξύ αυτών και το Twitter, βάζουν στην τσέπη κέρδη από τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία, χωρίς να τα δικαιούνται, και δεν πληρώνουν τους φόρους που θα έπρεπε να πληρώνουν», διακήρυξε κατά σύμπτωση χθες ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ. Και ποιος φταίει γι' αυτό; Πολλοί είναι οι λόγοι, είπε ο Σιμσέκ, και βεβαίως κυρίως οι λογιστικές μαλαγανιές των πολυεθνικών αυτών, αλλά τώρα πια και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν βοηθάει καθόλου στη συμμόρφωσή τους, αφού εκτός των άλλων «δένει τα χέρια» των εφοριακών.
Προετοιμάζοντας πιθανώς το έδαφος για νέα επίθεση σε όσα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθούν να λειτουργούν στην Τουρκία, o αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Μπουρχάν Κουζούν -ειδικός σε θέματα συνταγματικού δικαίου και επικεφαλής της σχετικής κοινοβουλευτικής επιτροπής- υποστήριξε χθες ότι δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο για να απαγορευτεί πάλι το Twitter, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αφού σύμφωνα με την άποψή του αυτή η γνωμάτευση δεν σημαίνει ότι άλλα δικαστήρια και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών δεν έχουν την εξουσία να μπλοκάρουν εκ νέου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο καβγάς γύρω από το Twitter έχει πολλές προεκτάσεις. Κατ' αρχάς σηματοδοτεί το τέλος «του μήνα του μέλιτος μεταξύ του Ερντογάν και του Συνταγματικού Δικαστηρίου», γράφει ο Γιαλτσίν Ντογάν στην «Hurriyet», ενός θεσμού που ήταν η κορωνίδα της συνταγματικής μεταρρύθμισης που προώθησε με πάθος ο ίδιος ο Ερντογάν το 2010, χαρακτηρίζοντάς την τότε «έξοδο από το σκοτάδι στο φως». Τώρα, μετά την απόφαση για τη λειτουργία του Twitter, για το κόμμα του πρωθυπουργού και την κυβέρνησή του «το Συνταγματικό Δικαστήριο περιφρόνησε την ετυμηγορία της τουρκικής Δικαιοσύνης» διαφοροποιώντας τη στάση του.
Επειτα, είναι και η επικείμενη μάχη για το ανώτατο αξίωμα της χώρας, με τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου. Με την κατάσταση στο πεδίο αυτό ακόμα κάτι παραπάνω από θολό, οι δυο βασικοί πιθανοί υποψήφιοι -παλιοί συναγωνιστές, συνεργάτες, φίλοι- δείχνουν να σφάζονται στην ποδιά του Twitter.
Διαφοροποιήσεις
Ο μεν Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να το εξαφανίσει, ο δε νυν πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ χειροκρότησε την επαναλειτουργία του, δηλώνοντας μάλιστα «περήφανος» για το Συνταγματικό Δικαστήριο, που έχει γίνει, όπως είπε, φάρος για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Ολα αυτά δείχνουν, υποστηρίζουν αναλυτές, ότι παρά την πρόσφατη εκλογική νίκη του, στην ουσία το καθοριστικό παιχνίδι για τον «σουλτάνο» της Αγκυρας, τώρα αρχίζει, ανοίγοντας παράλληλα κι ένα νέο κύκλο εντάσεων και πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας για τους Τούρκους.
Το πόσο επικίνδυνα πολωμένες θα είναι οι ημέρες που ακολουθούν, το έδειξε και η επίθεση με γροθιές που δέχτηκε μέσα στη Βουλή, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από οπαδό του κόμματος του Ερντογάν.