→Η σκόνη, σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση που έρχεται από την Ευρώπη και τις εκπομπές ρύπων της Βρετανίας, δημιούργησε ένα τεράστιο σύννεφο αιθαλομίχλης
Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
Η Εύα είναι μια καλή φίλη γειτόνισσα. Ισπανίδα που τα τελευταία χρόνια ζει εδώ στο Λονδίνο. Εχει μια κόρη και είναι παντρεμένη με τον Μαρκ. Ενα από τα χούγια της είναι η μανία της για την καθαριότητα. Δεν εργάζεται και δεν είναι τεμπέλα. Παρ’ όλα αυτά σχεδόν πάντα παραπονιέται πως δεν έχει χρόνο. Και αυτό είναι αλήθεια αφού κάθε μέρα πρώτα συμμαζεύει το σπίτι της από άκρη σε άκρη, μετά το καθαρίζει και όταν της μένει χρόνος «τρέχει» πίσω από κάθε κόκκο σκόνης για να τον εξαφανίσει. Παρόμοια συμπεριφέρεται τόσο με τον κήπο της όσο και με το αυτοκίνητό της.
Ετσι, το πρωινό της περασμένης Δευτέρας, όταν μαζί με τη Μάρτα, τη γυναίκα μου, βγήκαμε από το σπίτι για να πάμε τα παιδιά στο σχολείο και αντικρίσαμε το αυτοκίνητο της σκεπασμένο με μια κρούστα σκόνης, μεταξύ σοβαρού και αστείου αναρωτηθήκαμε αν η Εύα έπαθε κάτι. Χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να συνειδητοποιήσουμε πως όλα τα αυτοκίνητα της γειτονιάς είχαν πια το ίδιο χρώμα. Οπως το ίδιο χρώμα είχαν και τα κεραμίδια των σπιτιών.
Το προηγούμενο βράδυ έβρεξε σκόνη από άμμο της Σαχάρας που τη μετέφεραν ισχυροί νοτιοανατολικοί άνεμοι. Αυτοί λοιπόν σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση που έρχεται από την Ευρώπη και τις εκπομπές ρύπων της Βρετανίας δημιούργησαν ένα τεράστιο σύννεφο αιθαλομίχλης που διήρκεσε πάνω από τέσσερις μέρες.
Το Μπιγκ Μπεν, ο Τροχός του Λονδίνου, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου και άλλα αξιοθέατα της βρετανικής πρωτεύουσας καλύφθηκαν από την αιθαλομίχλη, κάνοντας το Λονδίνο να μοιάζει με Πεκίνο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Για αυτόν τον λόγο και οι αρχές της Βρετανίας αναγκάστηκαν να βγάλουν σχετικές ανακοινώσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργείο Περιβάλλοντος συνέστησε «στα άτομα με χρόνια καρδιακά προβλήματα να αποφεύγουν τις μετακινήσεις» ενώ παράλληλα συμβούλεψε «όσους τρέχουν σε εξωτερικούς χώρους να μην ασκούνται έντονα». Ολη την εβδομάδα το Κέντρο Αμεσης Βοήθειας δεχόταν πάνω από 200 κλήσεις καθημερινά από ανθρώπους που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.
Κάποιες μέρες τόσο στο Λονδίνο όσο και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αγγλίας το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έφτασε το 10, δηλαδή το υψηλότερο σύμφωνα με την κλίμακα που έχει ορίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μέχρι και ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως «η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα δεν ήταν ευχάριστη».
Τώρα πια, το φαινόμενο έχει εξασθενήσει. Σχεδόν έχει εξαφανιστεί ή τουλάχιστον εμείς δεν μπορούμε να το δούμε. Το Λονδίνο έχει βρει την «υγειά του» καθώς βρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα για τη μείωση του διοξειδίου του αζώτου, του τοξικού αερίου που παράγεται κυρίως από το καυσαέριο, τότε στο άμεσο μέλλον τέτοια φαινόμενα θα είναι ολοένα και πιο συχνά.