11/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

 

Σε συνέχεια του από 1-4-2014 δημοσιεύματος της εφημερίδας σας υπό τον τίτλο «“Δρομο”καΐτειο στους ψυχικά ασθενείς» φέροντος την υπογραφή της δημοσιογράφου σας κ. Ντάνι Βέργου και προς πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας στα όσα ανακριβώς και αναληθώς αναφέρονται σε αυτό επισημαίνω τα ακόλουθα:

 

Με έκπληξη διάβασα το ως άνω δημοσίευμα στο οποίο φέρομαι δήθεν να υιοθετώ τακτικές «αποπομπής» ψυχικά ασθενών του ΨΝΑ (Δαφνί) από αυτό, χρησιμοποιώντας μάλιστα φράσεις του τύπου «άδειασμα» των ψυχικώς πασχόντων, «Δρομο»καΐτειο ψυχικώς πασχόντων, «βιάζεται να ξαποστείλει ασθενείς», για «καιάδα» ασθενών, για δήθεν ναζιστικές συμπεριφορές όπου η διοίκηση μεταχειρίζεται τους ασθενείς ως «άδειες ανθρώπινες φλούδες» και άλλες συναφείς φράσεις, αποδιδόμενες μάλιστα αυτές σε δηλώσεις των εργαζομένων και του κ. Θ. Μεγαλοοικονόμου, Διευθυντή του 9ου Ψυχιατρικού Τμήματος του ΨΝΑ.

 

Καταρχάς, και μόνο η χρήση στον υπότιτλο του δημοσιεύματος του χαρακτηρισμού «τροφίμων» είναι εσφαλμένη καθώς αναπαράγει τη λογική του στίγματος και της περιθωριοποίησης ατόμων που για χρόνια βιώνουν την εγκατάλειψη, διαβιώντας μέσα σε ένα αναχρονιστικό άσυλο, στο περιθώριο όλων των κοινωνικών εξελίξεων.

 

Περαιτέρω, οι ανωτέρω φράσεις πέραν του άκρως προσβλητικού χαρακτήρα τους, για τους οποίους επιφυλάσσομαι πλήρως των νομίμων δικαιωμάτων μου για τα όσα υβριστικά και συκοφαντικά περιέχονται σε αυτές, αποτελούν πλήρη παραπληροφόρηση του αναγνωστικού σας κοινού, διαστρέβλωση της αλήθειας και απαξίωση ενός τουναντίον θεσμικού μεταρρυθμιστικού έργου, που συντελείται τα τελευταία χρόνια για τη μετεξέλιξη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής σε ένα σύγχρονο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας χωρίς άσυλα και εγκλεισμό των ψυχικά ασθενών, με τη συμβολή και αρωγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Προς ενημέρωσή σας, κατά την προηγούμενη θητεία μου ως Διοικητής του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, μεταξύ 2004-2006, ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Κρήτη, με την κατάργηση όλων των ασυλικών τμημάτων που φιλοξενούσαν για πολλά έτη ασθενείς και την ταυτόχρονη ανάπτυξη κοινοτικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, οι οποίες είναι πιο ανθρώπινες και φιλικές στον χρήστη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η ανωτέρω διαδικασία ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή των ενδεδειγμένων διοικητικών ενεργειών, εισπράττοντας το καλώς έχειν τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα ίδια ακριβώς υλοποιούνται και τώρα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Αναλυτικά για τα ανωτέρω μπορείτε να ενημερωθείτε από τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.ygeia-pronoia.gr/el-gr/best-practice/details-about-best-practice?best-practice=7

 

Προφανώς οι θιασώτες των ασύλων και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων που έφεραν στο παρελθόν τη χώρα μας σε δεινή θέση με τις εικόνες του Ψυχιατρείου της Λέρου να κάνουν τον γύρο του κόσμου, και πάλι μπροστά στον αγώνα της αυτοσυντήρησής τους και όχι φυσικά προς όφελος των ψυχικά ασθενών, των δικαιωμάτων τους και της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, επιχειρούν να αναστείλουν τη διαδικασία εκσυγχρονισμού και μετεξελίξεως των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα σύγχρονο δίκτυο με έμφαση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που φέρει τους ψυχικά ασθενείς κοντά στην κοινότητα και μακριά από τις ασυλικές δομές των πρώην Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

 

Ενημερώνω το αναγνωστικό σας κοινό ότι εγώ προσωπικά αλλά και η Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί), με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και με σεβασμό στα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, θα παραμείνουμε αταλάντευτοι στο μεταρρυθμιστικό μας έργο. Εχουμε επίγνωση τόσο της σημασίας της διαρθρωτικής αυτής αλλαγής για τη χώρα, αλλά και ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με γνωστά αναχρονιστικά συμφέροντα στον χώρο της ψυχικής υγείας. Θα συνεχίσουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια παρά τις προκλήσεις, τις άδικες επιθέσεις σε βάρος μας και την προσπάθεια συκοφάντησής μας, στο έργο της αποασυλοποίησης για το οριστικό κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) με μοναδικό γνώμονα την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ασθενών και την κατάργηση του ασύλου.

 

Επί της ουσίας οφείλω να σας ενημερώσω ότι κατά την 5μηνη θητεία μου ως Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, επιτεύχθηκε έως τώρα η αποϊδρυματοποίηση 5 χρόνιων ασθενών, οι οποίοι διαβιούν πια σε στεγαστικές δομές μέσα στην κοινότητα. Οι δομές αυτές είναι ειδικά ψυχογηριατρικά οικοτροφεία, και οι οποίες είναι οι πλέον κατάλληλες για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί, με όχι περισσότερους από 15 χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ενώ σε κάθε περίπτωση υπερτερούν από την πολυετή παραμονή τους σε ένα τμήμα χρονίων ασθενών εντός του ψυχιατρείου με περισσότερους από 40 φιλοξενούμενους. Ούτως ή άλλως, η ανωτέρω διαδικασία πέραν της διεθνώς κατοχυρωμένης επιστημονικής της τεκμηρίωσης, προβλέπεται αφενός στο Σύμφωνο Αντόρ-Λυκουρέντζου που έχει συνυπογράψει η χώρα μας, αφετέρου περιγράφεται ρητώς στην κείμενη νομοθεσία και στις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας.

 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πιστεύω ότι η δημοσίευση του ως άνω άρθρου από την εφημερίδα σας και τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο, συνίσταται αποκλειστικά και μόνο σε άγνοια και κακή ενημέρωση και όχι σε εσκεμμένη παραπληροφόρηση, επιφυλασσόμενος, ως είναι φυσικό εκ της ανακριβούς και αναληθούς δημοσιεύσεως, παντός νομίμου δικαιώματός μου.

 

Επειδή τέτοια δημοσιεύματα που εμπεριέχουν υπερβολές και ανακρίβειες, αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, προκαλούν σύγχυση και πανικό στους πολίτες, υποβιβάζουν, δυσφημούν και απαξιώνουν μεταρρυθμιστικά εγχειρήματα, όπως την προσπάθεια αποασυλοποίησης των χρονίως πασχόντων και τη μεταφορά τους σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης κοντά στην κοινωνία και μακριά από τις «αποθήκες ψυχών» όπως για χρόνια υπήρξαν τα ασυλικά τμήματα των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων που τώρα καταργούνται, θέλω απερίφραστα να δηλώσω την αντίθεσή μου σε τέτοιες πρακτικές που σκοπό έχουν την αναστολή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

 

Ο ρόλος του Τύπου είναι καθοριστικός, αρκεί βεβαίως να αποκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων και όχι τη δημιουργία εντυπώσεων. Η ελευθερία του Τύπου δεν είναι ούτε ανεξέλεγκτη, ούτε απεριόριστη και σύμφωνα με τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η δημοσιογράφος σας είχε υποχρέωση να σέβεται την αλήθεια και το δικαίωμα του πολίτη για αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση, γεγονός που αγνόησε, ιδίως σε ένα θέμα ευαίσθητο για το οποίο μάλιστα στο παρελθόν η χώρα μας έχει καταδικαστεί από την Ε.Ε. για τις αντίθετα στα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών πρακτικές της, τις οποίες, όμως εν αντιθέσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα επικροτεί μαζί με τα συμφέροντα των ολίγων που επιθυμούν προς ίδιον όφελος τη διαιώνιση των ασύλων.

 

Προς τούτο δε καλώ την εφημερίδα σας να φιλοξενήσει αυτούσια και εν συνόλω την παρούσα επιστολή μου για την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας, σε περίπτωση δε μη επανόρθωσης των παραπάνω ανακριβειών και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου, θα προβώ σε κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση των θιγομένων συμφερόντων και δικαιωμάτων μου και σε πλήρη ικανοποίηση της προσβολής που υπέστην σε βάρος παντός υπευθύνου.

 

Μετά τιμής

Παύλος Ν. Θεοδωράκης

MD, MSc, DipLSHTM, PhD

Διοικητής ΨΝΑ,

Εθνικός Εκπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την Ψυχική Υγεία

 

Απάντηση του συντάκτη:

 

Η «απονοσοκομειοποίηση», που αναμφισβήτητα εφαρμόζεται στην Ελλάδα των μνημονίων, είναι το «κλείσιμο του ψυχιατρείου», στη βάση μιας λογικής κατάργησης, εις βάρος των «ασθενών». Ουδεμία σχέση έχει με την «αποϊδρυματοποίηση», τη ριζική αλλαγή του «ψυχιατρικού παραδείγματος», τον μετασχηματισμό του θεσμού, των συνθηκών ζωής, θεραπείας και φροντίδας, μέσω της οικοδόμησης, αφενός, μιας εναλλακτικής κουλτούρας για την προσέγγιση στον ψυχικό πόνο και στον πάσχοντα «άλλο» και, αφετέρου, ταυτόχρονα, ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών για τη θεραπευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη του προσώπου στον τόπο κατοικίας και, γενικά, εντός του κοινωνικού ιστού.

 

Η αντίσταση και η απόκρουση της καταστροφικής, αδιαμφισβήτητης διάλυσης των ψυχιατρείων, που είναι εν εξελίξει, δεν συνεπάγονται, φυσικά, την όποια προσκόλληση στη διατήρηση του ψυχιατρείου ως «θεραπευτικού» θεσμού, αλλά, το αντίθετο, την ανυποχώρητη διεκδίκηση όλων αυτών που είναι η υπέρβαση του ψυχιατρείου, κάτι που είναι συνυφασμένο με ριζοσπαστικές πολιτικές και κοινωνικές ανατροπές. Σε αυτό εμμένουμε.

 

Ντάνι Βέργου

 

Scroll to top