kinitopoihseis-naytikwn

11/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Απλήρωτοι ναυτικοί της ΝΕΛ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι ναυτεργάτες, που εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι εξακολουθούν να μην τους καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές επί σειρά μηνών, σύμφωνα με την διοίκηση της ΠΕΝΕΝ.
      Pin It

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα (Παρασκευή) με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) των ναυτεργατών που εργάζονται σε πλοία της ΝΕΛ. Τα πληρώματα εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι εξακολουθούν να μην τους καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές επί σειρά μηνών.

Σύμφωνα με την διοίκηση της ΠΕΝΕΝ, οι ελάχιστες αποδοχές που καταβλήθηκαν στα πλοία «Euroepan Express» και «Θεόφιλος» είναι στάχτη στα μάτια των ναυτεργατών, ενώ στα υπόλοιπα και ιδιαίτερα στα επισκευαζόμενα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί οτι στα τρία επισκευαζόμενα πλοία της ΝΕΛ («Aqua Maria» – «Aqua Jewel» – «Μυτιλήνη») η μεγάλη πλειοψηφία των πληρωμάτων απέχει από την εργασία για διάστημα πάνω από 20 ημέρες.

Όπως κάνει γνωστό η ΠΕΝΕΝ, η διοίκηση της ΝΕΛ παραπέμπει για την καταβολή και την εξόφληση των ναυτεργατών στην τράπεζα Πειραιώς αποποιούμενη με τον τρόπο αυτό τις σοβαρές ευθύνες που έχει για την πολύμηνη καθυστέρηση στην εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών. Η τράπεζα Πειραιώς εδώ και μερικές ημέρες υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την ΝΕΛ για την εξυγίανση της εταιρίας αλλά έως τώρα δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ. Το υπουργείο Ναυτιλίας και οι υπηρεσίες του αδρανούν, αδιαφορούν και δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και της ΣΣΕ. Ο συλλογικός φορέας της πλοιοκτησίας (ΣΕΕΝ) δηλώνει ότι η ΝΕΛ δεν συμμετέχει και δεν είναι στις τάξεις του. Η διοίκηση της ΠΝΟ επαναπαύεται στις αόριστες υποσχέσεις οι οποίες αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι αέρας κοπανιστός. Στην πραγματικότητα η μεγάλη πλειοψηφία των πληρωμάτων της ΝΕΛ είναι υπό καθεστώς εγκατάλειψης χωρίς καμιά στοιχειώδη μέριμνα και φροντίδα.

«Ήδη σε δύο μέρες μπαίνουμε στην μεγάλη εβδομάδα και οι Ναυτεργάτες της ΝΕΛ παραμένουν απλήρωτοι. Είναι ντροπή και κατάντημα για όλους που έχουν ευθύνη για την διαιώνιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης και που με την αδιαφορία τους συμβάλουν με όλους τους τρόπους να υπονομεύονται τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των Ναυτεργατών», σημειώνει η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ.

Να σημειωθεί οτι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» που πρόσφατα ψηφίστηκε στη βουλή, πέρασε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το νέο πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΟΝΝΕ» που θα δημιουργηθεί απο την συγχώνευση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας(ΓΕΝΕ) και του Οίκου Ναύτου θα καταβάλλει σε ναυτικούς, οι οποίοι εργάζονται σε ναυτιλιακή εταιρεία που έχει συνάψει Σύμβαση Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας με το ΥΝΑ , δεδουλευμένες αποδοχές που αποδεδειγμένα δεν έχουν καταβληθεί και εφόσον αυτές δεν μπορούν να καταβληθούν κατ' ευθείαν απο την εταιρεία. Άγνωστο παραμένει ομως πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα αυτή υπηρεσία και απο πότε θ' αρχίσουν να πληρώνονται οι ναυτικοί.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

efsyn.gr

Scroll to top