Samaras-Merkel

11/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Μέρκελ – Σαμαράς συμφώνησαν στον «δύσκολο» δρόμο

Μήνυμα στήριξης προς τους Έλληνες «στον καλό και τον σωστό δρόμο» έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ - Συμφώνησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.
      Pin It

«Θα στηρίξουμε τους Έλληνες στον καλό και τον σωστό δρόμο», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ που βρίσκεται στην Αθήνα για σύντομη επίσκεψη. Η κ. Μέρκελ έστειλε μήνυμα στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η καγκελάριος σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα και πλέον υπάρχει πρόοδος, γεγονός που σημαίνει ότι «άξιζε τον κόπο να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις» στη χώρα. Αναγνώρισε ότι οι άνεργοι έχουν περάσει δύσκολα και ότι «δεν έχει φτάσει στο τέλος της αυτή η πορεία», ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν άλλα οφέλη, όπως π.χ. η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η ελληνική οικονομία έχει πολλές δυνατότητες είπε η Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για τη συνέχεια και έκανε αναφορά στην ελληνογερμανική συνεργασία και την – επιτυχημένη, όπως είπε – ελληνική προεδρία στην Ευρώπη.

Η καγκελάριος έκανε αναφορά και στην επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, για την οποία είπε πως ήταν μία κίνηση για ανάκτηση αυτοπεποίθησης αλλά και ένα σαφές μήνυμα προς όλους.

Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο αποκάλεσε με το μικρό του όνομα.

 

Σαμαράς: Πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού

 

Στις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στην ελληνική οικονομία από την προηγούμενη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Τότε είχα πει ότι η Ελλάδα θα αποδείξει την αξιοπιστίας ότι οι Έλληνες μπορούν να τα καταφέρουν. Νομίζω ότι με τις θυσίες και την αλληλεγγύη των εταίρων μας σήμερα είμαστε σε μία εντελώς διαφορετική μοίρα, η Ελλάδα τα κατάφερε, είναι μία καινούργια μέρα» είπε ο πρωθυπουργός, που σημείωσε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο για την πρόοδο στην ελληνική οικονομία αλλά και την εξέλιξη της ελληνικής προεδρίας στην Ευρώπη.

«Ενημέρωσα την κ. Μέρκελ για την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Πράγμα που δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών στο μέλλον μας. Συμφωνήσαμε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα, το κοινωνικό μέρισμα η απόφαση του Ecofin και η έξοδος στις αγορές, το γνωρίζει καλά η καγκελάριος, οφείλονται στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως το κυριότερο είναι ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. «Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα, την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας μας. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν γιατί ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, και η Ελλάδα μπαίνει στην ανάκαμψη. Πρώτος στόχος να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» συμπλήρωσε.

 

Κόντρα σε Μέρκελ και απαγορεύσεις

Χιλιάδες πολίτες αψήφισαν τις απαγορεύσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και τη βροχή που ξέσπασε το απόγευμα και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των Σαμαρά – Μέρκελ.

Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια, καθώς είχε δημιουργηθεί φραγμός από τις αστυνομικές δυνάμεις.

 

Συνάντηση με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το θέμα της ρευστότητας απασχόλησε τη συνάντηση της καγκελαρίου με τους θεσμικούς εκπροσώπους και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς όμως να δοθούν απαντήσεις, όπως σχολίασαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μετά τη συνάντηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους επιχειρηματίες στο θέμα του ενεργειακού κόστους, ενώ η καγκελάριος σημείωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν ήταν συμβολική αλλά ουσιαστική κίνηση που αλλάζει την ψυχολογία στην αγορά και σηματοδοτεί επιστροφή στις αγορές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε για την προσαρμογή της Cosco στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στο πλαίσιο του διαλόγου σημείωσε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι η κινητήριος δύναμη της αγοράς. «Ξέρω τη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας» συμπλήρωσε. Σημείωσε ακόμη ότι χαίρεται που οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν να πάρουν ρίσκα.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ζήτησε τη βοήθεια της καγκελαρίου στη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού, «διότι βρίσκει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας».

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr

Scroll to top