13/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εν αναμονή της ποινής

ΙΤΑΛΙΑ - Ο Μπερλουσκόνι ζητά «ελεύθερο χρόνο», παράλληλα με το διάστημα που θα προσφέρει χρήσιμη εργασία στο κοινωνικό σύνολο, επιμένοντας ότι «οι δικαστές δεν μπορούν να εμποδίσουν έναν αθώο πολίτη να παραμείνει στο πολιτικό στερέωμα».
      Pin It

ΙΤΑΛΙΑ – Ο Μπερλουσκόνι ζητά «ελεύθερο χρόνο», παράλληλα με το διάστημα που θα προσφέρει χρήσιμη εργασία στο κοινωνικό σύνολο, επιμένοντας ότι «οι δικαστές δεν μπορούν να εμποδίσουν έναν αθώο πολίτη να παραμείνει στο πολιτικό στερέωμα»

 

Ρώμη Του Θεόδωρου Ανδρεάδη-Συγγελλάκη

 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως φαίνεται, θα καταφέρει να αποφύγει τον κατ’ οίκον περιορισμό και τη φυλάκιση ενός έτους στην οποία καταδικάστηκε. Ο γενικός εισαγγελέας του Μιλάνου δέχθηκε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην «καβαλιέρε» και συναίνεσε στο να μπορέσει να προσφέρει ο Σίλβιο κοινωνική εργασία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες -η επίσημη απόφαση του δικαστηρίου θα γίνει γνωστή τις επόμενες ημέρες- θα πρέπει να μεταβαίνει μία φορά την εβδομάδα, για περίπου τέσσερις με πέντε ώρες, σε κέντρο για την προστασία ηλικιωμένων με ειδικές ανάγκες.

 

Από τη μία, στενοί συνεργάτες του «μίστερ τιβί» αφήνουν να διαρρεύσει ότι έχει ανακουφιστεί από την είδηση, διότι φοβόταν μια πιο σκληρή στάση των «κομμουνιστών δικαστών», όπως συνηθίζει να τους χαρακτηρίζει. Από την άλλη, όμως, πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι έχει πλέον την επίγνωση πως στη ζωή του ξεκινά μια νέα περίοδος, η οποία σχετίζεται, κατά κύριο λόγο, με την έκτιση των διαφόρων ποινών. Σύντομα, θα ακολουθήσει η έφεση της δίκης «Ρούμπι-γκέιτ», στην οποία οι κατηγορίες είναι σαφώς βαρύτερες.

 

Τα αιτήματα

 

Ο Σίλβιο επιμένει πως «οι δικαστές δεν μπορούν να εμποδίσουν έναν αθώο πολίτη να παραμείνει στο πολιτικό στερέωμα». Θεωρεί, δηλαδή, ότι και στους δώδεκα αυτούς μήνες, κατά τους οποίους θα προσφέρει χρήσιμη εργασία στο κοινωνικό σύνολο, πρέπει να του εξασφαλιστεί η δυνατότητα να ασχολείται ενεργά με την πολιτική.

 

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις αναλυτικές αποφάσεις για την έκτιση της «εναλλακτικής ποινής του». Ο ίδιος ζήτησε να του επιτραπεί να δημιουργήσει ένα κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες, μέσα στη βίλα του, στο Αρκορε, ή και στην έπαυλη όπου ζούσε η πρώην σύζυγός του Βερόνικα Λάριο, για να μπορεί -σύμφωνα με τη λογική του- να βοηθά το κοινωνικό σύνολο, χωρίς να χάνει πολύτιμο χρόνο. Είναι λίγο δύσκολο να γίνει δεκτή η όλη πρόταση, αλλά δεν μπορεί κανείς και να το αποκλείσει.

 

Το κύριο θέμα, όμως, είναι τι μέλλει γενέσθαι με την ηγεσία της κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια και με ολόκληρη, κατά συνέπεια, την ιταλική συντηρητική παράταξη. Στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα του Μπερλουσκόνι δεν ξεπερνά το 20%. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιος θα είναι, τελικά, ο διάδοχός του, και ο Ιταλός καναλάρχης, πολιτικός και ομαδάρχης αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι αποδυναμώνεται.

 

Θα τον σώσει, άραγε, η συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και του ρόλου της Γερουσίας, την οποία έχει υπογράψει με τον νέο, κεντροαριστερό, Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι; Στη φάση αυτή, μοιάζει σχεδόν απίθανο. Ο Σίλβιο θα είναι σε θέση να βοηθά, συγχρόνως, τους ηλικιωμένους, να ελέγχει το κόμμα του και να καθορίζει την πορεία των θεσμικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο; Προσπάθεια υπεράνθρωπη, ακόμη και για ένα άτομο που συνεχίζει να παινεύεται ότι η πραγματική, βιολογική του ηλικία είναι κατά είκοσι χρόνια μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα. Επιβάλλεται ρεαλιστικότερη προσέγγιση, με άμεση επιλογή ενός ισχυρού διαδόχου.

 

Scroll to top