13/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βραβεία Comicdom 2014

Ο Κυριαζής τα πήρε (σχεδόν) όλα!.
      Pin It

KARE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Κυριαζής τα πήρε (σχεδόν) όλα!

 

Για ακόμη μια χρονιά η τελευταία πράξη του φεστιβάλ Comicdom Con Athens ήταν η τελετή απονομής των βραβείων Comicdom Awards στους Ελληνες και στις Ελληνίδες δημιουργούς που διακρίθηκαν με τη δουλειά τους κατά το 2013. Αδιαφιλονίκητος θριαμβευτής της βραδιάς ήταν ο Ηλίας Κυριαζής (Elysium Online) που έφυγε από την Ελληνοαμερικανική Ενωση με τέσσερα βραβεία, ανάμεσά τους τα τρία σημαντικότερα του θεσμού (καλύτερος συγγραφέας, καλύτερος σχεδιαστής, καλύτερο κόμικς).

 

Το Elysium Online, μια εξαιρετική και ολοκληρωμένη επαγγελματική δουλειά, πραγματεύεται την ψηφιακή μετά θάνατον ζωή σε ένα επαναστατικά «ουτοπικό» μέσο κοινωνικής δικτύωσης και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανθρωπότητα. Η βράβευση του Elysium αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί αυτοέκδοση και κυκλοφόρησε με τη μέθοδο του crowdfunding, δηλαδή την απευθείας χρηματοδότηση της έκδοσης από τους υποστηρικτές-αναγνώστες της, με όποιο ποσό αυτοί επιθυμούσαν, με αντάλλαγμα έντυπες ή ηλεκτρονικές εκδόσεις του βιβλίου, πρωτότυπες σελίδες κ.λπ.

 

Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται η βράβευση της προσαρμογής σε κόμικς του γνωστού βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου, Καλά, Εσύ Σκοτώθηκες Νωρίς, γεγονός που επικυρώνει την επικαιρότητα και τη διαχρονικότητα του συγγραφέα-αγωνιστή της Αριστεράς. Η αμιγώς γυναικεία ομάδα δημιουργών του Frogs and Dogs βραβεύτηκε για ακόμη μια φορά για το εξώφυλλο του περιοδικού τους και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν να κατακτούν και κάποια από τα πιο «δημοφιλή» βραβεία. Με μια δόση πικρού χιούμορ, μάλιστα, η ομάδα πόσταρε στο facebook το εξής σχόλιο: «Εχουμε πια ένα ακόμη βραβείο για καλύτερο εξώφυλλο στα χεράκια μας!… Ε, κάποια στιγμή θα μάθουμε να κάνουμε και κόμικς!»

 

Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στα Πλασματικά Νούμερα του Θανάση Πετρόπουλου, που, αν και δεν είναι αμιγώς κόμικς, φαίνεται ότι προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Τέλος, το σημαντικότερο βραβείο, αυτό της ξεχωριστής προσφοράς στα κόμικς, απονεμήθηκε στον βετεράνο σεναριογράφο Enrique Sanchez Abuli, γνωστό στη χώρα μας κυρίως από τη σειρά Torpedo.

 

Αν και διατηρούμε ορισμένες ενστάσεις ως προς τον τρόπο που ψηφίζονται τα υπό βράβευση κόμικς από την αποκαλούμενη «Ακαδημία» και πάντα απορούμε με την εμμονή των διοργανωτών στα αγγλικά (Γιατί «Best Cover» και όχι «Καλύτερο Εξώφυλλο»;), τα Comicdom Awards (γιατί όχι «Βραβεία»;) είναι ο μοναδικός θεσμός επιβράβευσης των Ελλήνων και των Ελληνίδων δημιουργών και, αν μη τι άλλο, ένα βραβείο αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς μας που δυσχεραίνουν την αγορά βιβλίου.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

* Τιμητικό Βραβείο για την ξεχωριστή προσφορά του στα κόμικς: Enrique Sanchez Abuli

 

* Βραβείο καλύτερης έκδοσης ξένου κόμικς: Καλά Εσύ Σκοτώθηκες Νωρίς (Σιλβέν Ρικάρ, Μυρτώ Ράις, Ντανιέλ Καζανάβ, εκδ. Polaris)

 

* Βραβείο καλύτερης αυτοέκδοσης: Elysium Online (Ηλίας Κυριαζής)

 

* Βραβείο καλύτερου εξώφυλλου: Frogs and Dogs, Comic Tales #1, (Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Χριστίνα Ανθηροπούλου, Σοφία Σπυρλιάδου, εκδ. Jemma Press)

 

* Βραβείο καλύτερου συγγραφέα: Ηλίας Κυριαζής για το Elysium Online

 

* Βραβείο Κοινού: Πλασματικά Νούμερα (Θανάσης Πετρόπουλος, εκδ. Comicdom Press)

 

* Βραβείο καλύτερου σχεδιαστή: Ηλίας Κυριαζής για το Elysium Online

 

* Βραβείο καλύτερου κόμικς: Elysium Online (Ηλίας Κυριαζής)

 

Scroll to top