13/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς επανεκλογή Γκιόργκι Ιβάνοφ

ΠΓΔΜ - Προβάδισμα του σημερινού προέδρου στις εκλογές της Κυριακής προβλέπουν αναλυτές στα Σκόπια. Θα απέχει από τις κάλπες το DUI, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας.
      Pin It

 

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Στέβο Πεντάροφσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την ονομασία για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες

 

ΣΚΟΠΙΑ Του Νίκου Φραγκόπουλου

 

Επανεκλογή του Γκιόργκι Ιβάνοφ στο αξίωμα του προέδρου της ΠΓΔΜ, έστω και δύσκολα, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο, προβλέπουν αναλυτές στα Σκόπια.

 

Ο Γκ. Ιβάνοφ είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και κύριος αντίπαλός του είναι ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), Στέβο Πεντάροφσκι.

 

Οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής είναι τέσσερις και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κανείς δεν θα λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων για την εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Ως εκ τούτου, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 27 Απριλίου, ο οποίος θα συμπέσει με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται άνετη επικράτηση, για ακόμη μία φορά, του λαϊκιστικού κόμματος του Ν. Γκρούεφσκι.

 

Πέντε χρόνια η θητεία

 

Η θητεία του προέδρου της ΠΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια και οι εξουσίες του, κατά το Σύνταγμα της χώρας, είναι περιορισμένες.

 

Στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές κυριάρχησε το ζήτημα της ονομασίας, με τον Γκ. Ιβάνοφ να εμφανίζεται ως «θεματοφύλακας» του ονόματος, ταυτιζόμενος πλήρως με τις γνωστές θέσεις του Ν. Γκρούεφσκι.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ιβάνοφ επαναλάμβανε σε κάθε προεκλογική συγκέντρωσή του ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει οποιαδήποτε τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας που θα οδηγούσε σε πιθανή αλλαγή της ονομασίας της, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη προάσπισης της «μακεδονικής» εθνικής ταυτότητας και γλώσσας. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι «διαιωνίζει» το πρόβλημα τoυ ονόματος για να εμποδίσει την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του.

 

Ο κ. Πεντάροφσκι, ο οποίος έχει απήχηση στα πιο μορφωμένα στρώματα του πληθυσμού, εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής, σημειώνοντας ότι το ζήτημα του ονόματος είναι όντως το πιο σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα, το οποίο όμως δεν μπορεί να επιλυθεί από ένα μόνο πρόσωπο ή κόμμα στη χώρα και για την αντιμετώπισή του απαιτείται ευρεία εθνική συναίνεση.

 

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι ότι εκμεταλλεύεται το ζήτημα της ονομασίας για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και για να καλύψει όλες τις άλλες αποτυχίες της, όπως τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα, την εκτεταμένη διαφθορά, τη φίμωση της ελευθερίας του Τύπου και το μεγάλο κύμα μετανάστευσης νέων ανθρώπων από την ΠΓΔΜ που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

 

Η πιθανή επικράτηση του Γκ. Ιβάνοφ στις προεδρικές εκλογές και η αναμενόμενη σαρωτική νίκη του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι στις βουλευτικές εκλογές θα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υπέρμετρη προβολή τους από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης (η πλειονότητα των οποίων πρόσκειται στο κόμμα του Γκρούεφσκι), στον ασφυκτικό έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και της δημόσιας διοίκησης, αλλά και σε κάποιες φιλολαϊκές πολιτικές που προώθησε η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι στα οκτώ χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία της χώρας και οι οποίες έδωσαν κάποιες «ανάσες» στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού.

 

Παράλληλα, η σλαβομακεδονική αντιπολίτευση εμφανίζεται αρκετά ανίσχυρη να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Ν. Γκρούεφσκι και να διαμορφώσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση, ικανή να αλλάξει τα διαμορφωθέντα πολιτικά δεδομένα στη χώρα.

 

Ο αλβανικός παράγοντας

 

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, μποϊκοτάρει τις προεδρικές εκλογές μετά την απόρριψη της πρότασής του από το VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι για κοινό υποψήφιο. Η απόρριψη της πρότασης αυτής του DUI, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, αποτέλεσε και την αφορμή για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

 

Το κόμμα του Αλί Αχμέτι αναφέρει ότι δεν θα αναγνωρίσει τη νομιμοποίηση του νέου προέδρου της ΠΓΔΜ και ζητά ο πρόεδρος της χώρας να εκλέγεται από τη Βουλή και με τη σύμφωνη γνώμη των Αλβανών βουλευτών.

 

Πάντως, το μποϊκοτάζ αυτό του DUI δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα στις προεδρικές εκλογές. Μάλιστα, για πολλούς, η διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων σχετικά με τον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές ήταν σκηνοθετημένη, ώστε να δικαιολογηθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το VMRO-DPMNE και το DUI αναμένεται να υπερισχύσουν στο σλαβικό και το αλβανικό πολιτικό μπλοκ και πολύ πιθανό να σχηματίσουν εκ νέου κυβέρνηση.

 

Scroll to top