panselinos

14/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τριπλό ουράνιο «show» σήμερα και αύριο

Από τη χώρα μας δεν θα είναι ορατή η «Πασχαλινή» πανσέληνος, αλλά θα μπορούμε να απολαύσουμε τον Σείριο πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως κι ένα ωραίο λαμπερό «ντουέτο» του Άρη με το φεγγάρι, καθώς θα πλησιάσουν πολύ κοντά το βράδυ της Δευτέρας.
      Pin It

Απόψε και αύριο τρία θεαματικά γεγονότα θα συμβούν στον ουρανό με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μία ολική σεληνιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας, ενώ θα έχει προηγηθεί το πλησίασμα του Άρη στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας εδώ και χρόνια, που θα μπορούμε να δούμε και από την Ελλάδα.

Απόψε θα υπάρχει πανσέληνος που λέγεται και «Πασχαλινή», καθώς είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία. Η ολική εξαφάνιση του δίσκου του φεγγαριού θα είναι ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό. Το φαινόμενο θα κρατήσει από τις 9 έως τις 12 το πρωί της Τρίτης.

Από την άλλη, λίγες ώρες νωρίτερα από την έκλειψη, το απόγευμα της Δευτέρας στις 4 περίπου το απόγευμα, ο Άρης θα φθάσει σε απόσταση περίπου 92,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και απόψε το βράδυ θα φαίνεται τόσο φωτεινός όσο ο Σείριος, το λαμπρότερο άστρο του ουρανού. Θα είναι η κοντινότερη προσέγγιση του «κόκκινου» πλανήτη μετά το 2008, αν και πιο παλιά, το 2003, είχε πλησιάσει τη Γη ακόμη πιο κοντά, στα 55,7 εκατομμύρια  χιλιόμετρα.

Για τους φίλους του ουρανού, στις 9 το βράδυ της Δευτέρας, το φεγγάρι, λίγο πριν την έκλειψή του, θα περάσει μόλις τρεις μοίρες νότια του πολύ φωτεινού Άρη, οπότε τα δύο σώματα θα σχηματίσουν ένα ωραίο φωτεινό «ντουέτο»  εφόσον τα κατά τόπους σύννεφα επιτρέψουν την παρατήρηση.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top