sakellaridis

14/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άνοιγμα» στην ψηφιακή εποχή από τον Γ. Σακελλαρίδη

Σταδιακή μετάβαση σε ελεύθερο λογισμικό στον δήμο, ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών του δημοσίου τομέα, δημιουργία Δημοτικής Διαδικτυακής Βιβλιοθήκης είναι μερικές από τις εξαγγελίες του υποψήφιου δημάρχου.
      Pin It

Μιλώντας στην εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης με θέμα «Από την τοπική στην ψηφιακή κοινότητα», ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφέρθηκε στις ψηφιακές τεχνολογίες τονίζοντας πως «αποτελούν το αποτελεσματικότερο εργαλείο αυτοματοποίησης και ελέγχου γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Πρόσθεσε πως η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών του δημόσιου τομέα «επιτρέπει τον δημοκρατικό έλεγχο και την έκφραση της λαϊκής βούλησης σε βασικά θέματα ανάπτυξης της οικονομίας. Αίρει τα αντιπαραγωγικά προσκόμματα των αργών και αδιαφανών γραφειοκρατικών ελέγχων. Προσφέρει διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους, υποστηρίζει τη λογοδοσία και δίνει στον πολίτη τν δυνατότητα ελέγχου του δημόσιου τομέα. Αναβαθμίζει τη σχέση πολίτη-κράτους, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον πολίτη. Συμβάλλει στην επαναχρησιμοποίηση δεδομένων, υπηρεσιών, δομών, διαδικασιών κ.λπ., αναβαθμίζοντας την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και την εξοικονόμηση πόρων».

Ο κ. Σακελλαρίδης, θέτοντας τις θέσεις της παράταξης που εκπροσωπεί, είπε πως «αντιμετωπίζουμε το internet ως δημόσιο – κοινωνικό αγαθό. Θα προωθήσουμε δημοτικές υποδομές δικτύων wifi, όχι παραχωρημένα σε εταιρείες αλλά φτιαγμένα από τον δήμο με καλές ταχύτητες και ασφάλεια στη μεταφορά των δεδομένων».

»Προωθώντας τη διαφάνεια και την πάταξη της γραφειοκρατίας, θα προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωση και μηχανογράφηση των διαδικασιών του δήμου με ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών. Αύξηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δήμου δεν σημαίνει ότι ο πολίτης θα φορτωθεί με το κόστος εισαγωγής των στοιχείων. Τα ΚΕΠ μπορούν να προσφέρουν εκπαίδευση στις εφαρμογές για όποιον χρειάζεται (ώστε να μην πληρώνει «ειδικούς») και εισαγωγή στοιχείων σε όσους δεν μπορούν (ηλικιωμένους) ή δεν έχουν τα μέσα (computer, internet) να το κάνουν μόνοι τους. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του δήμου θα είναι προσβάσιμες από όλα τα Άτομα με Αναπηρίες. Υποστηρίζουμε επίσης τη σταδιακή μετάβαση σε ελεύθερο λογισμικό στον δήμο.

»Ενισχύοντας τη Δημοκρατία, θα δημιουργήσουμε πλατφόρμες συμμετοχικής δημοκρατίας, ανέβασμα σε ειδικό site των θεμάτων προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν συζητηθούν, με δυνατότητα σχετικών προτάσεων, ενστάσεων κ.λπ. από τους δημότες. Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι εισηγητές στο δημοτικό συμβούλιο επιφορτισμένοι με την προώθηση των προτάσεων που θα έχουν πάνω από έναν αριθμό υπογραφών, προτάσεων συλλογικοτήτων. Θα δίνονται απαντήσεις σε όλες τις προτάσεις, ώστε να καταλαβαίνει ο πολίτης ότι τον λαμβάνουν υπ’ όψιν και όχι ότι στέλνει μηνύματα στο υπερπέραν. Καταχώριση των σχετικών αποφάσεων (συσχετισμός πρότασης – απόφασης), ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι αποφασίζει ο δήμος.

»Στήριξη συλλογικοτήτων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική διαβούλευση για προώθηση απόψεων σχετικά με τοπικά προβλήματα. Μπορούμε να προσφέρουμε εξοπλισμό και δικτύωση σε συλλογικότητες ώστε να στηριχθούν οργανωτικά».

Ο κ. Σακελλαρίδης προανήγγειλε, επίσης,  τη δημιουργία Δημοτικής Διαδικτυακής Βιβλιοθήκης. «Η ψηφιακή πολιτική δεν είναι σημαντική μόνο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του δημοσίου τομέα. Οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν σήμερα ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος της οικονομικής ζωής, τόσο άμεσα (ως εταιρείες πληροφορικής) όσο και έμμεσα (ως δραστηριότητες που βασίζονται στην πληροφορική σε άλλου είδους δραστηριότητες).

»Η διαμόρφωση ενός πλαισίου ανάπτυξης και ρύθμισης των ψηφιακών τεχνολογιών είναι απαραίτητη για την ανάσχεση της κυριαρχίας των μεγάλων εταιρειών στην αγορά των πληροφοριακών συστημάτων και στο διαδίκτυο, αλλά και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Έτσι θα ενισχύσουμε συνεταιριστικές δομές ή μικρές επιχειρήσεις πληροφορικής και ως προμηθευτές – συνεργάτες του δήμου.

»Θα διαμορφώσουμε χώρους στέγασης συνεταιρισμών ή μικρών επιχειρήσεων υπηρεσιών σε άδεια κτήρια του δήμου. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία πάρκου καινοτομίας του δήμου ως χώρου ανάδειξης νέων επιστημόνων», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης».

 

efsyn.gr

 

Scroll to top