Βάσει ερμηνείας οθωμανικού νόμου το Τελ Αβίβ οικειοποιήθηκε περιοχή χιλίων στρεμμάτων σε συγκρότημα κατοικιών εποίκων και βάζει νέες φωτιές στο Μεσανατολικό
→Το Τελ Αβίβ κατηγορείται ότι προσπαθεί να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία και να προχωρήσει σε φρενήρη εποικιστική οικοδομική δραστηριότητα
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Σε μια ενέργεια που προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και κλόνισε περαιτέρω την εξαιρετικά εύθραυστη προσπάθεια για ξεπάγωμα της ειρηνευτικής διαδικασίας, το Ισραήλ «οικειοποιήθηκε» χθες, βάσει ερμηνείας νόμου από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια περιοχή 1.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο συγκρότημα κατοικιών εποίκων στο Γους Ετσιόν. Την είδηση αποκάλυψε στο χθεσινό της φύλλο η κεντροαριστερή εφημερίδα Haaretz και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο σφετερισμός της συγκεκριμένης έκτασης -της μεγαλύτερης εδώ και πολλά χρόνια- μπορεί εν δυνάμει να οδηγήσει στην επέκταση αρκετών εβραϊκών οικισμών, αλλά και στην αδειοδότηση άλλων που έχουν χαρακτηριστεί παράνομοι από το 2001.
Μπαράζ αντιποίνων
Οπως αναφέρει η Haaretz, την έκταση διεκδικούν και τα γύρω παλαιστινιακά χωριά, οι δημοτικές αρχές των οποίων έχουν στη διάθεσή τους 45 ημέρες προκειμένου να προσφύγουν νομικά εναντίον της απόφασης. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του Reuters, ενώ η Χανάν Ασράουι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής, κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι «προσπαθεί να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία και να προχωρήσει σε μια φρενήρη εποικιστική οικοδομική δραστηριότητα».
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χθεσινή ενέργεια αποτελεί συνέχεια του ισραηλινού μπαράζ αντιποίνων για την υπογραφή 15 διεθνών συνθηκών από την παλαιστινιακή ηγεσία. Την Παρασκευή η κυβέρνηση Νετανιάχου επέβαλε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των Παλαιστίνιων, δυσχεραίνοντας τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον και προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων, που την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν λόγο για «πειρατεία και κλοπή», τόνισαν ότι το «Ισραήλ παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία» και υπενθύμισαν ότι πριν από λίγες ημέρες το Ισραήλ, την τελευταία στιγμή, αρνήθηκε να απελευθερώσει το τέταρτο «κύμα» φυλακισμένων Παλαιστινίων.
Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Τελ Αβίβ παγώνει τη μεταφορά των φόρων που συλλέγει το Ισραήλ για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, θέτει ανώτατο όριο ανάληψης στις παλαιστινιακές καταθέσεις που βρίσκονται σε ισραηλινές τράπεζες, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θα αφαιρεί από τους υπό μεταβίβαση φόρους το ποσόν για την πληρωμή των χρεών των Παλαιστινιακών Εδαφών. Η θηλιά σφίγγει και στον ενεργειακό τομέα, καθώς αποφασίστηκε να διακοπεί η συμμετοχή του Ισραήλ στα έργα για την εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν με τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον τον περασμένο Ιούλιο, μετά από τρίχρονη διακοπή. Πάντως ο ΟΗΕ, διά του εκπροσώπου του Στέφαν Τζούριτς, είχε υποστηρίξει ότι το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για την εισδοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών στις διεθνείς συνθήκες δεν παραβιάζει τη διεθνή διαδικασία. Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες για ουσιαστική αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γιεν Ψάκι, επιβεβαίωσε ότι αύριο Τρίτη, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν προγραμματίσει νέο γύρο συνομιλιών.
Θυμίζουμε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ζητήσει μεταξύ άλλων την ένταξή της στη Σύμβαση της Βιέννης, που αφορά τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις, καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, τα βασανιστήρια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.