eclipse

14/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Θεαματικά αστρονομικά γεγονότα με φόντο τον ουρανό

Πασχαλινή πανσέληνος, έκλειψη Σελήνης και το πέρασμα του Άρη από τη Γη, με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, σηματοδοτούν μία μάλλον ενδιαφέρουσα αστρονομική βραδιά, καθώς θα υπάρχει κίνηση στη Γαλαξιακή λεωφόρο.
      Pin It

Η βραδιά ξεκινά με μία ολική σεληνιακή έκλειψη, που δυστυχώς δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα, ενώ θα έχει προηγηθεί το πλησίασμα του Άρη στο κοντινότερο σημείο από τη Γη εδώ και χρόνια, κάτι που θα είναι ορατό από την Ελλάδα.

Εξάλλου, απόψε ( πρωί Τρίτης ώρα Ελλάδος) θα υπάρχει πανσέληνος που λέγεται και «Πασχαλινή», καθώς είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία. Η ημερομηνία της συγκεκριμένου πανσελήνου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον καθορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα, που γι’ αυτό είναι κινητή γιορτή.

Από την άλλη, λίγες ώρες νωρίτερα από την έκλειψη, σήμερα το απόγευμα στις 4 περίπου το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο Άρης θα φθάσει σε απόσταση περίπου 92,4 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη και απόψε το βράδυ θα φαίνεται φωτεινός όσο ο Σείριος.

Θα είναι η κοντινότερη προσέγγιση του «κόκκινου» πλανήτη μετά το 2008, αν και πιο παλιά, το 2003, είχε πλησιάσει τη Γη ακόμη πιο κοντά, στα 55,7 εκατ. χιλιόμετρα.

Στις 9 το βράδυ απόψε ώρα Ελλάδος, το φεγγάρι, λίγο πριν την έκλειψή του, θα περάσει μόλις τρεις μοίρες νότια του πολύ φωτεινού Άρη, οπότε τα δύο σώματα θα σχηματίσουν ένα ωραίο φωτεινό «στεφάνι».

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top