15/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προβάδισμα Ιβανόφ

      Pin It

ΠΓΔΜ Στις 27 Απριλίου, μαζί με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών

 

Η αντιπολίτευση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα γνωρίσει ακόμη μία ήττα και μάλιστα «διπλή», πληρώνοντας την αδυναμία της να διατυπώσει πειστική πολιτική πρόταση

 

Σκόπια, του Νίκου Φραγκόπουλου

 

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται πλέον η επανεκλογή στον προεδρικό θώκο, στον δεύτερο γύρο, του απερχόμενου προέδρου και υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

 

Ο «εκλεκτός» του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέκτησε σαφές προβάδισμα στον πρώτο γύρο που διεξήχθη την Κυριακή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 51,6% επί των ψηφισάντων και 25,2% επί των εγγεγραμμένων, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Στέβο Πεντάροφσκι, απέσπασε το 37,52% των ψηφισάντων και το 18,33% των εγγεγραμμένων.

 

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι στον πρώτο γύρο των εκλογών συγκέντρωσαν πολύ μικρά ποσοστά.

 

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της ΠΓΔΜ από τον πρώτο γύρο, απαιτείται να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, οι οποίοι ανέρχεται περίπου στο 1,8 εκατ.

 

Συνεπώς, για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 27 Απριλίου με αντιπάλους τον Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον Στέβο Πεντάροφσκι και θα συμπέσει με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

 

Πρόεδρος στον δεύτερο γύρο εκλέγεται αυτός που θα λάβει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος.

 

Η άνετη επικράτηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών προμηνύει όχι μόνο την επανεκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της χώρας, αλλά και μια σαρωτική νίκη του λαϊκιστικού κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι στις βουλευτικές εκλογές στις 27 Απριλίου, καθώς ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

 

Η αντιπολίτευση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα γνωρίσει ακόμη μία ήττα και μάλιστα «διπλή», πληρώνοντας την αδυναμία της να διατυπώσει πειστική πολιτική πρόταση, αλλά και λόγω του δυσμενούς γι' αυτήν πολιτικού κλίματος στη χώρα, το οποίο έχει διαμορφωθεί στα «μέτρα» του Ν. Γκρούεφσκι και της στερεί τα όποια περιθώρια προβολής και ανάδειξής της.

 

Μαζική η αποχή των Αλβανών ψηφοφόρων

 

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν αρκετά χαμηλό και ανήλθε μόλις στο 49%, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μεγάλη αποχή των Αλβανών ψηφοφόρων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στην έκκληση του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, του DUI του Αλί Αχμέτι, να μην υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο.

 

Το κόμμα του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ, δεν είχε δικό του υποψήφιο και μποϊκοτάρισε τις προεδρικές εκλογές, καθώς η πρότασή του για έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής απορρίφθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Η διαφωνία αυτή των δύο κυβερνητικών εταίρων αποτέλεσε και την αφορμή για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

 

Η πρώτη εκτίμηση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ/ODIHR που επέβλεψαν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν πως οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ελεύθερα την προεκλογική τους εκστρατεία. Ωστόσο, η αποστολή του ΟΑΣΕ/ODIHR έκανε λόγο για «μεροληπτική κάλυψη εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης» και για «ανάμειξη του κρατικού μηχανισμού στις εκλογές», γεγονός που δεν επέτρεψε την ίση αναμέτρηση των υποψηφίων, όπως σημείωσε.

 

Scroll to top