Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα υπήρξε έντονο -και η «Εφημερίδα των Συντακτών» ήταν ένα από τα έντυπα που έδωσε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις-, αφού τη θεωρούσε μια χώρα όπου η εξέλιξη της Αριστεράς δημιουργεί ελπίδες για την εμφάνιση μιας νέας σύνθεσης κινηματικής πρακτικής και εναλλακτικού προγράμματος, βήματα που θεωρούσε ελπιδοφόρα για την Ευρώπη. Ο Ερνέστο Λακλάου έφυγε αναπάντεχα την Κυριακή, από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σεβίλη, όπου θα έδινε προγραμματισμένη διάλεξη.

 

Γεννημένος το 1935 στην Αργεντινή, υπήρξε ένας από τους πλέον προβεβλημένους πολιτικούς φιλοσόφους των τελευταίων δεκαετιών. Μετακόμισε στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ, όπου και ίδρυσε το Κέντρο Θεωρητικών Σπουδών, το οποίο φιλοξενεί φοιτητές απ' όλο τον κόσμο. Παρότι θεωρείται από τους θεωρητικούς της μεταμαρξιστικής σκέψης, ο ίδιος επέμενε μέχρι το τέλος της ζωής του ότι παρέμενε ένας «ριζοσπαστικός αντι-ιμπεριαλιστής και αντικαπιταλιστής». Η κριτική του μαρξισμού που έκανε, σύμφωνα με τον εκδοτικό του οίκο Verso, «ήταν σε εποικοδομητικό πνεύμα και χωρίς ίχνος μνησικακίας».

 

Μειλίχιος, προσηνής και ευγενικός, στη συνέντευξη που μας έδωσε τον περασμένο Οκτώβριο (http://archive.efsyn.gr/?p=139031), τόνιζε: «Οι πολιτικές της προσαρμογής αποτυγχάνουν παντού. Οδηγούν τις χώρες του Νότου σ' ένα αδιέξοδο, μπροστά στο οποίο βρισκόμαστε τώρα. Αυτές οι πολιτικές με κανέναν τρόπο δεν οδηγούν σε τόνωση της ανάπτυξης, αλλά, αντίθετα, θέλουν να πείσουν τους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές». Παράλληλα θεωρούσε απίθανη την αναβίωση της Σοσιαλδημοκρατίας, καθώς, όπως έλεγε, «οι σοσιαλδημοκράτες είναι μέρος αυτών όλων των πολιτικών που εφαρμόζονται και τώρα».

 

Το βιβλίο «Ηγεμονία και σοσιαλιστική στρατηγική», που είχε συγγράψει με τη σύντροφό του Σαντάλ Μουφ, θεωρείται πλέον κλασικό. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το έργο του «Για την επανάσταση της εποχής μας» (εκδόσεις Νήσος, 1997). Το τελευταίο του βιβλίο «The Rhetorical Foundations of Society» πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Μάιο.

 

 

 

Scroll to top