kramatosk-tanks-rossia

17/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τύμπανα πολέμου

Σε φιάσκο εξελίσσεται η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του Κιέβου στην επαρχία Ντόνετσκ, τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας, ΗΠΑ και Ε.Ε., κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
      Pin It

Σε φιάσκο εξελίσσεται η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του Κιέβου στην επαρχία Ντόνετσκ, τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας, ΗΠΑ και Ε.Ε., κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Ωρες πριν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσίας και Ουκρανίας καθίσουν -εκτός τραγικού απροόπτου- σήμερα στο τραπέζι των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την ουκρανική κρίση, στη Γενεύη (η πρώτη τετραμερής από το ξέσπασμα της αναταραχής στην πρώην σοβιετική Δημοκρατία), οι χώρες τους προσπαθούσαν να περιχαρακώσουν όπως όπως τις θέσεις τους και να αποκτήσουν προβάδισμα στο διπλωματικό πεδίο…

 

Για το Κίεβο, ωστόσο, το τελευταίο 24ωρο ήταν καταστροφικό, τόσο από επικοινωνιακής όσο και από στρατιωτικής πλευράς, καθώς ένα σερί αποτυχιών σημάδεψε χθες την εν εξελίξει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα ανατολικά της Ουκρανίας. Πρώτο και κυριότερο είναι το φιάσκο με τα 6 ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα, που έφτασαν χθες το μεσημέρι στο Σλαβιάνσκ, έχοντας στην κορυφή του κομβόι τη ρωσική σημαία να ανεμίζει!

 

«Είμαστε όλοι στρατιώτες και αξιωματικοί» από την 25η μεραρχία αλεξιπτωτιστών του ουκρανικού στρατού στο Δνιπροπετρόφσκ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας από τους επιβαίνοντες στα τεθωρακισμένα. «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε πυρ κατά του ίδιου του λαού μας». Πολλές ώρες αργότερα, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε πως τα οχήματα του ουκρανικού στρατού κατελήφθησαν από «μια ρωσική ομάδα τρομοκρατών δολιοφθορέων» και με «σφιγμένα δόντια» αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως πρόκειται για λιποταξία!

 

Λιποτάκτες

 

Περίπου 15 χλμ. νοτιότερα, εν τω μεταξύ, στο Κραματόρσκ -απ’ όπου εκτιμάται ότι είχε αναχωρήσει το κομβόι-, ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν εγκλωβισμένες στο μοναδικό ουσιαστικά σημείο που έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να ανακαταλάβουν από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές: το μικρό τοπικό αεροδρόμιο που, αν και περιορισμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, θα μπορούσε, κατά το Κίεβο, να χρησιμοποιηθεί σε τυχόν επέμβαση των Ρώσων…

 

Στο μεσοδιάστημα, δύο Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από ενόπλους στο Λουγκάνσκ, καθώς είχαν σταματήσει -όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών στο Κίεβο- για να επισκευάσουν βλάβη του υπηρεσιακού οχήματός τους. Ενώ στο Ντόνετσκ, ένοπλοι ρωσόφωνοι αυτονομιστές κατέλαβαν και το δημαρχείο της πόλης, με βασικό τους αίτημα την άμεση έγκριση νόμου από το Κίεβο για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων στη διχασμένη χώρα.

 

Εμμένοντας στη γραμμή πως η εξαπλούμενη αναταραχή στα ανατολικά είναι «δάκτυλος» της Μόσχας, οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες SBU έδωσαν χθες στη δημοσιότητα ως απόδειξη υποκλαπείσες «συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων δολιοφθορέων», που έχουν αποστολή να προκαλέσουν «τη μέγιστη αποσταθεροποίηση».

 

«Οι ενέργειες αντιπερισπασμού διευθύνονται από αξιωματικούς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Βιτάλι Νάιντα, στέλεχος της SBU. «Είναι οι ίδιοι πράκτορες που κατέλαβαν την Εθνοσυνέλευση στην Κριμαία», υποστήριξε. Μάλιστα προσέθεσε ότι «περίπου 40 μέλη των ρωσικών υπηρεσιών και συνεργάτες τους» έχουν συλληφθεί στα ανατολικά από τις 6 Απριλίου…

 

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη. Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι αποφάσισαν να υψώσουν ένα νέο Τείχος του Βερολίνου και επιδιώκουν την επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο», είχε διακηρύξει λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ.

 

Το αυτό έπραξε φυσικά και το Κρεμλίνο. Σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία του με τη καγκελάριο Μέρκελ, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι «η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει την Ουκρανία στο χείλος του εμφυλίου». Και υπενθύμισε με νόημα στην ηγέτιδα της μεγαλύτερης εμπορικής εταίρου της Ρωσίας στην Ε.Ε. «τη σημασία της σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας και τη συνέχιση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

 

Ως προς την τελευταία αυτή παράμετρο, οι «28» εξακολουθούν να αναζητούν τη χρυσή λύση. Αφ’ ενός για την ενεργειακή τους απεξάρτηση από τη Ρωσία, αφ’ ετέρου για την εναλλακτική τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο, προκειμένου να γυρίσει μπούμερανγκ ο ανοιχτός εκβιασμός της Μόσχας. Εδώ και ένα 24ωρο βρέθηκε πράγματι μία πρώτη, μεσοβέζικη λύση. Ηδη η γερμανική RWE εφοδιάζει -μέσω Πολωνίας κι «ενός συνδυασμού πηγών»- τη χρεοκοπημένη Ουκρανία με φυσικό αέριο, «πατώντας» πάνω στις ρήτρες μιας συμφωνίας με την ουκρανική Naftogaz από το 2012.

 

Στα δυτικά αντίμετρα συμπεριλαμβάνονται βέβαια και οι ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Μέχρι να έλθει πάντως αυτό το πλήρωμα του χρόνου, τον κλοιό αναλαμβάνει να σφίξει κι άλλο το ΝΑΤΟ, που χθες ανακοίνωσε τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης των δυνάμεών του -χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών- στην Ανατολική Ευρώπη.

 

Οπως διευκρίνισε ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Αντερς φον Ράσμουσεν, σε απάντηση της κλιμακούμενης ουκρανικής κρίσης, ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη θα εντείνουν τις υπερπτήσεις τους στη Βαλτική. Συμμαχικά πολεμικά πλοία θα καταπλεύσουν στη Βαλτική θάλασσα, στην ανατολική Μεσόγειο κι αλλού. Ενώ θα ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των στρατών στα κράτη-μέλη του Συμφώνου.

 

Παρ’ όλα αυτά, σχολιάζει η αμερικανική γεωπολιτική επιθεώρηση Stratfor, «η πιο εφιαλτική προοπτική για την κατάσταση της ασφάλειας στην Ουκρανία ίσως να μην έρχεται ούτε από τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στην ανατολική μεθόριο ούτε από τις φιλορωσικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας, αλλά από τους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης της Ουκρανίας».

 

«Κίνημα Εθνικής Αντίστασης»

 

Ο λόγος που αναφέρει; Δεν είναι παρά η διακήρυξη της προεδρικής υποψήφιας στις εκλογές της 25ης Μαΐου, Γιούλια Τιμοσένκο, ότι το κόμμα της, «Πατρίδα» -που κατέχει μπόλικα πόστα στο υφιστάμενο υπουργικό συμβούλιο του Κιέβου- «θα προχωρήσει στη συγκρότηση ειδικών κέντρων επιστράτευσης για ένα “Κίνημα Εθνικής Αντίστασης”».

 

«Πρόκειται για μια ορολογία που χρησιμοποιείται για τις πολιτοφυλακές», γράφει το Stratfor, σαν και αυτές που έφτιαξε ο νεοφασιστικός «Δεξιός Τομέας». «Και παρά το γεγονός ότι η Τιμοσένκο -που υπολείπεται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις έναντι του βασικού αντιπάλου της στην κάλπη, ανεξάρτητου βουλευτή και ολιγάρχη, γνωστού και ως “Ουκρανού βασιλιά της σοκολάτας”, Πέτρο Ποροσένκο- δήλωσε πως το κόμμα της θα συντονίσει τη δράση των κινημάτων αντίστασης με τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας, παραμένει ασαφές εάν αυτό είναι εφικτό», εξηγεί η αμερικανική πολιτική επιθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει, «η δημιουργία ακόμη μιας ένοπλης και χαλαρά ελεγχόμενης πολιτοφυλακής θα περιπλέξει περαιτέρω μια ήδη χαοτική κατάσταση επί του ουκρανικού εδάφους».

 

Scroll to top