17/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΒΙΜ ΒΑΝΤΕΚΕΪΜΠΟΥΣ ΜΕ ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Αφησε τον Οιδίποδα, έπιασε τη Μήδεια

      Pin It

Ορίστε, έφτασε η στιγμή που ο Βιμ Βαντεκέιμπους αποφάσισε να ασχοληθεί όχι με ένα θέμα αλλά με πολλές ιστορίες από τη μυθολογία και τις παρουσιάσει μέσα από ένα θεατρικό όργιο στο οποίο συγκρούονται ζητήματα του χθες και του σήμερα. Η παράσταση με τίτλο «Booty Looting», μια δημιουργία του 2012, έκανε πρεμιέρα στο παρισινό Théâtre de la Ville και θα παρουσιάζεται εκεί ώς τις 25 Απριλίου.

 

Χρησιμοποιώντας τις λέξεις «Booty Looting», ο αγαπητός και στη χώρα μας χορογράφος ήθελε να μιλήσει για τα λάφυρα από μια λεηλασία. Οπως χαρακτηριστικά έγραψε και η «Monde»: «Η επιδρομή ήταν επιτυχής. Ο Φλαμανδός δημιουργός είναι άσος στην πειρατεία και φαίνεται να κερδίζει σε όλα τα μέτωπα: το πλοίο του ήταν γεμάτο ιστορίες, αναφορές, λόγια, κραυγές, ήχους. Το ερώτημα ήταν: θα επιπλεύσει ή θα βυθιστεί; Τελικά μένει όρθιο, ακόμη κι αν υπάρχουν στιγμές που λες ότι δεν θα αντέξει τόση δύναμη».

 

Στην παράστασή του οι μυθολογίες αποκαλύπτονται και συγκρούονται, ενώ οι ήχοι από τις ηλεκτρικές κιθάρες είναι καταιγιστικοί. Πρώτη στη σκηνή εμφανίζεται η Μήδεια την οποία ερμηνεύει η Γερμανίδα ηθοποιός Μπιργκίτ Βάλτερ, επιστρατεύοντας όλα τα εκφραστικά της μέσα αλλά και μάσκες. Κι αμέσως μετά αρχίζει ένας στρόβιλος αναφορών: από αποσπάσματα δουλειών του σκηνοθέτη Ανρί-Ζορζ Κλουζό μέχρι ένα μικρό «αφιέρωμα» του χορογράφου στην περφόρμανς του Γερμανού καλλιτέχνη Γιόζεφ Μπόις με τίτλο «J’ aime l’ Amérique et l Amérique m’ aime» (1974), κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπόις είχε κλειστεί για αρκετές ημέρες σε μια νεοϋορκέζικη γκαλερί με ένα κογιότ.

 

Εντάξει, ζώα δεν υπάρχουν στην παράσταση παρά μόνο τέσσερις ερμηνευτές (τρεις άνδρες και μια γυναίκα) που δοκιμάζουν τις αντοχές τους, καθώς και αυτή η χορογραφία του Βαντεκέιμπους απαιτεί απόλυτη αφοσίωση, ψυχική και σωματική. Επίσης, επειδή στο «Booty Looting» θίγεται και ο μύθος του Οιδίποδα (είχε απασχολήσει τον χορογράφο και στην παράσταση «Oedipus/bêt noir»), είναι φανερό πως τον Βαντεκέιμπους τον «καίει» ακόμα το θέμα της οικογένειας. Αυτή τη φορά ο μύθος τού δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσει ακόμα πιο ντροπιασμένους και ακραίους ήρωες: κακή μητέρα, κακός πατέρας και η οικογένεια αποσυντίθεται».

 

Τελικά με το «Booty Looting» ο Βαντεκέιμπους φαίνεται πως πάνω από όλα θέλει να ανακυκλώσει τις προσωπικές του μυθολογίες: το πάθος του για τα ζώα, καθώς πάντα νιώθει ότι είναι ο γιος του κτηνιάτρου, την ψυχολογία, που ήταν το αντικείμενο των σπουδών του, τη φωτογραφία, που διδάχτηκε μόνος του, και φυσικά τη μεγάλη του αγάπη, τον κινηματογράφο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το καλοκαίρι θα γυρίσει στην Ουγγαρία μια ταινία με τίτλο «Galloping Minds», που θα αφορά τα παιδικά του χρόνια στην ύπαιθρο.

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top