17/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Μάντσεστερ Σίτι με ρεκόρ δαπανών

Πληρώνει τον χρόνο μισθούς 6,36 εκατομμυρίων ευρώ σε κάθε παίκτη, ποσό που μεταφράζεται σε μέσες απολαβές περίπου 125.000 ευρώ την εβδομάδα!.
      Pin It

Πληρώνει τον χρόνο μισθούς 6,36 εκατομμυρίων ευρώ σε κάθε παίκτη, ποσό που μεταφράζεται σε μέσες απολαβές περίπου 125.000 ευρώ την εβδομάδα!

 

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Μέχρι πρότινος, τα αμερικανικά ομαδικά σπορ ήταν αυτά που πρόσφεραν τους υψηλότερους μισθούς στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ομως το ποδόσφαιρο, ακόμα και σε καιρούς κρίσης, κατέκτησε και αυτή την… κορυφή.

 

Σύμφωνα με έρευνα του ESPN και του σάιτ Sportingintelligence, η Μάντσεστερ Σίτι πληρώνει τον χρόνο μισθούς ύψους 6,36 εκατομμυρίων ευρώ σε κάθε παίκτη, ποσό που μεταφράζεται σε μέσες απολαβές περίπου 125.000 ευρώ την εβδομάδα! Η μπλε ομάδα του Μάντσεστερ, που αγοράστηκε το 2008 από την Abu Dhabi United Group, φέρεται λοιπόν ότι δίνει περισσότερα χρήματα στους ποδοσφαιριστές της απ’ ό,τι τα μεγαθήρια του μπέιζμπολ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι Γιάνκις και οι Ντόντζερς, δεύτεροι και τρίτοι, αντίστοιχα, στη σχετική έρευνα.

 

Από κοντά ακολουθούν οι «αιώνιοι» του ισπανικού ποδοσφαίρου, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, που πλησιάζουν στα 6 εκατομμύρια ευρώ τη χρονιά ανά παίκτη.

 

Στην έκτη θέση βρίσκεται η πρώτη ομάδα ΝΒΑ του πίνακα, οι Νετς του Μπρούκλιν, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκουμε επίσης την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου και τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι.

 

Σύμφωνα με το ESPN, η έρευνα δεν αφορά τις αποδοχές των παικτών από εξωαγωνιστικές δραστηριότητες, όπως διαφημιστικά συμβόλαια, χορηγίες κ.λπ.

 

Ερευνήθηκαν 294 ομάδες σε 15 κατηγορίες σε 12 χώρες και σε 6 διαφορετικά αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ, μπάσκετ, κρίκετ, χόκεϊ επί πάγου και αυστραλιανό ποδόσφαιρο, το Aussie Rules.

 

To περίεργο της όλης υπόθεσης με τη Μάντσεστερ Σίτι είναι πως ακριβώς αυτή η γαλαντομία της στο ξόδεμα χρημάτων έχει χτυπήσει εδώ και καιρό «καμπανάκι» στην Ελβετία και οι Πολίτες βρίσκονται κάτω από λούπα.

 

Η UEFA ερευνά τα οικονομικά τους, επί τη βάσει του Financial Fair Play, και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να βγει η απόφαση για τιμωρία τους ή όχι. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και η Παρί Σεν-Ζερμέν.

 

Η Σίτι κατέγραψε απώλειες 180 εκατομμυρίων λιρών στις δύο τελευταίες σεζόν, έστω και αν διατείνεται ότι αυτό οφείλεται στην κατασκευή του νέου προπονητικού της κέντρου και στην επένδυση στα φυτώριά της.

 

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία όμως ερευνά επίσης την προέλευση των χρημάτων που υπάρχουν στα ταμεία τους. Και η δεκαετής χορηγία, ύψους 424 εκατ. ευρώ, από την αεροπορική εταιρεία Etihad έχει κάνει αρκετά φρύδια να ανασηκωθούν, επειδή η επιχείρηση αυτή ουσιαστικά (παρά την πολύπλοκη γραφειοκρατία) ανήκει στην οικογένεια που έχει και τον σύλλογο…

 

Scroll to top