17/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΨΥΧΙΚΟΥ

Οσοι πλήρωσαν παραπάνω ΦΑΠ δεν θα πάρουν χρήματα πίσω

      Pin It

Δεν θα πάρουν πίσω τον επιπλέον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που τυχόν έχουν πληρώσει οι κάτοικοι του Ψυχικού. Οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων τους θα επανυπολογιστούν σε χαμηλότερα επίπεδα με βάση τις νέες τροποποιητικές δηλώσεις ΦΑΠ που θα υποβάλουν, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του ΣτΕ που τους δικαίωσαν όσον αφορά το ύψος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους. Εφόσον προκύψουν και πάλι διαφορές τα ποσά του ΦΑΠ θα συμψηφιστούν με μελλοντικές οφειλές από φόρους ακινήτων. Αυτά ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία:

 

• Για τον υπολογισμό του ΦΑΠ για τα έτη 2012 και 2013 και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) λαμβάνονται υπόψη οι τιμές εκκίνησης και οι συντελεστές αυξομείωσης, όπως ίσχυαν την 31η-12-2008.

 

• Αν έχει βεβαιωθεί φόρος με βάση τιμές εκκίνησης και συντελεστές αυξομείωσης διαφορετικούς από αυτούς που έχουν οριστεί τότε διενεργείται νέα εκκαθάριση του φόρου και σε περίπτωση θεμελίωσης σχετικής αξίωσης, φόρος δεν μπορεί να επιστραφεί παρά μόνο να συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές των υπόχρεων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

 

• Θα διενεργηθεί νέα εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων για το σύνολο των δηλώσεων (αρχικές εκκαθαρίσεις και τροποποιητικές δηλώσεις) που περιλαμβάνουν ακίνητα που εντάσσονται στη ρύθμιση αυτή, κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέχρι τις 30 Απριλίου. Μετά την εκκαθάριση, θα αποστέλλεται στον φορολογούμενο σχετικό ενημερωτικό μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για τη νέα εκκαθάριση του ΦΑΠ νομικών προσώπων, απαιτείται η υποβολή χειρόγραφης τροποποιητικής δήλωσης στην αρμόδια ΔΟΥ, στην οποία θα αναγράφονται οι νέες αξίες.

 

Να σημειωθεί ότι όλα ξεκίνησαν το 2007 με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε ολόκληρη τη χώρα. Η βασική τιμή ζώνης στο Παλαιό Ψυχικό εκτοξεύτηκε από τα 4.100 ευρώ το τετραγωνικό στα 5.150 ευρώ το τετραγωνικό. Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο ΣτΕ το οποίο τους δικαίωσε και υποχρέωσε το υπουργείο Οικονομικών να ορίσει νέες τιμές. Οι νέες αξίες γης ήταν υψηλότερες από αυτές του 2007 και τα 5.150 ευρώ το τετραγωνικό έγιναν 8.000 ευρώ το τετραγωνικό. Ακολούθησε νέα προσφυγή στο ΣτΕ, που δικαίωσε για δεύτερη φορά τους ιδιοκτήτες.

 

Μ.Χ.

 

Scroll to top