17/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε θολό τοπίο η αύξηση που… δεν θα γινόταν

Η Εθνική Τράπεζα αναζητά 2,5 δισ. ευρώ από νέους μετόχους εις βάρος των παλαιών (ΤΧΣ 84,35%).
      Pin It

Η Εθνική Τράπεζα αναζητά 2,5 δισ. ευρώ από νέους μετόχους εις βάρος των παλαιών (ΤΧΣ 84,35%)

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Στη διεθνή «γύρα» έχει ήδη βγει η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Υψηλόβαθμα στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η προεργασία που έχει γίνει αποδίδει καρπούς, καθώς έχουν λάβει υπόσχεση συμμετοχής στην ΑΜΚ από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

 

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 10 Μαΐου προκειμένου να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων κοινών μετοχών με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κατέχει σήμερα το 84,35%.

 

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η τιμή ανά μετοχή στην προηγούμενη αύξηση (2013) ήταν 4,29 ευρώ και μένει να δούμε πού θα «κλείσει» αυτή τη φορά, για να υπολογιστεί η… χασούρα των παλαιών μετόχων. Παράλληλα, αναμένεται ότι η Εθνική θα ανακοινώσει την έκδοση ομολόγου 750 εκατ. ευρώ και για τον λόγο αυτό αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει roadshow. Λόγω του πολύ ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από την… Εσπερία η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτική τοποθέτηση μέσω του βιβλίου προσφορών, εκτός Ελλάδας, προς θεσμικούς και άλλους επενδυτές.

 

Ωστόσο προκύπτουν μια σειρά εύλογων ερωτημάτων, καθώς με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress test από την Τράπεζα της Ελλάδος η Εθνική διαβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των 2,18 δισ. ευρώ με άλλους τρόπους. Τελικά λίγες εβδομάδες αργότερα αποφάσισε προχωρήσει σε ΑΜΚ, χωρίς ωστόσο να δικαιολογήσει με πειστικό τρόπο τη μεταστροφή της. Και φυσικά ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς –από όσο γνωρίζουμε– έθεσε το ερώτημα στη διοίκηση της Εθνικής. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Εθνικής έχει καταγράψει απώλειες κοντά στο 25% (μείωση χρηματιστηριακής αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ).

 

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της τράπεζας Γ. Ζαννιά, «η πορεία προς την ανάκαμψη αναγνωρίζεται από τις διεθνείς αγορές, καθώς εκδηλώνεται ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εκδόσεις χρέους ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Τράπεζα θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου με στόχο την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της».

 

Οι στόχοι

 

Σε ό,τι αφορά το τεχνικό σκέλος η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζα αναφέρει ότι σκοπός της αύξησης είναι η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που εκτιμήθηκαν στο ύψος των 2,183 δισ. ευρώ.

 

Επιπρόσθετα, στοχεύει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της υπό συνθήκες πλήρους εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, ώστε να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία στην κεφαλαιακή βάση της, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να υποβάλει αίτηση να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 1.350 εκατ. ευρώ όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

 

Με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων και της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου η ΕΤΕ θα διαθέτει δείκτη Βασικών Κεφαλαίων (ΕΒΑ Core Tier 1) ύψους 18,2% (pro forma) και δείκτη Κύριων Βασικών Ιδιων Κεφαλαίων (Common Equity Tier 1, βάσει της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ) ύψους 11,7% (pro forma) με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2013.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Τσίπρας: «Καμία ασυλία στο σκάνδαλο των τραπεζών»

 

Αυστηρή προειδοποίηση ότι για το σκάνδαλο των τραπεζών δεν θα υπάρξει καμία ασυλία, έστειλε από τη Χαλκίδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας: «Προειδοποιούμε τους πάντες, ότι για το σκάνδαλο των τραπεζών δεν θα υπάρξει καμιά ασυλία».

 

«Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού και τώρα χαρίζονται σε εγχώριους και ξένους ολιγάρχες. Το σχέδιό τους είναι πια φανερό σε όλους και μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν το βλέπει. Μια χούφτα ολιγάρχες να ελέγξουν έναν εξουθενωμένο λαό. Μια χούφτα συμφέροντα να υποτάξουν μια ολόκληρη χώρα στις ορέξεις τους. Μια χούφτα διαπλεκόμενοι να ελέγχουν την πληροφόρηση και τη ζωή μας σαν Μεγάλος Αδελφός. Και η Ελλάδα να καταντήσει πιόνι, χωρίς φωνή και χωρίς αντίσταση, της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη και στον κόσμο», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Μετά το ξεπούλημα της Eurobank, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, είναι «αν ετοιμάζεται, όπως φημολογείται, το ίδιο κόλπο και για την Εθνική Τράπεζα, που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο πολύ περισσότερα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι ακόμη μεγαλύτερες αν αποτολμήσουν να εφαρμόσουν το ίδιο κόλπο και για την Εθνική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Scroll to top