poutin

20/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μη με πιέζετε, γιατί…»

Ο Πούτιν εμφανίστηκε ως φίλος της «ειρηνικής» λύσης και συνεργασίας, αλλά διάνθισε αυτό το ευχολόγιο με έμμεσες και ευθείες απειλές για την Ουκρανία και όχι μόνο.
      Pin It

 

Της Ελλης Πάνου

 

Μια με το μαστίγιο και μια με το καρότο, με ειρωνείες και χιούμορ, με μισές αλήθειες και μισά ψέματα και βεβαίως με μπόλικη δόση αυτοπεποίθησης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρέθεσε χθες τις θέσεις του για την κρίση με την Ουκρανία, με τη «βοήθεια» του κοινού -δηλαδή Ρώσων πολιτών που, όπως συμβαίνει μία φορά τον χρόνο, είχαν την ευκαιρία να θέσουν απευθείας μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου τις απορίες τους στον πρόεδρό τους.

 

Εμφανίστηκε και ως φίλος της «ειρηνικής» λύσης και συνεργασίας, αλλά διάνθισε αυτό το ευχολόγιο με έμμεσες και ευθείες απειλές, την ώρα που στη Γενεύη είχε αρχίσει ένα πυρετώδες διπλωματικό πηγαινέλα εν όψει της τετραμερούς συνάντησης Ε.Ε., Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας. «Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έδωσε στον πρόεδρο το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τον στρατό στην Ουκρανία. Πραγματικά ελπίζω να μην υποχρεωθώ να ασκήσω αυτό το δικαίωμα και ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα σημερινά πιεστικά ζητήματα με πολιτικά και διπλωματικά μέσα…» είπε και επετέθη στοχευμένα, με ελεγχόμενο θυμό, εναντίον της νέας ηγεσίας του Κιέβου: «Είναι σωστό να ζητάτε να αφήσει ο κόσμος τα όπλα. Αλλά στέλνετε τανκς εναντίον του λαού σας; Εχετε τρελαθεί τελείως;»

 

Στρατός στην Κριμαία

 

Παρότι αυτή τη φορά παραδέχθηκε ότι ρωσικά στρατεύματα ανέλαβαν δράση στην Κριμαία, πριν και μετά το δημοψήφισμα, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία έχει στείλει στρατό και στις νέες εστίες ανάφλεξης της ανατολικής Ουκρανίας απάντησε: «Αυτά είναι ανοησίες, δεν υπάρχουν εκεί ειδικές δυνάμεις ή ειδικές μονάδες ή εκπαιδευτές», αφού οι ομάδες των ανδρών με τις στολές παραλλαγής είναι «ντόπιοι κάτοικοι»! Ο Πούτιν, αφού δικαιολόγησε την παρέμβαση στην Κριμαία με το γνωστό επιχείρημα ότι ήταν πραγματικός ο κίνδυνος και η απειλή για τους ρωσόφωνους κατοίκους, υποστήριξε ότι «η Ρωσία ποτέ δεν σχεδίαζε την προσάρτηση της χερσονήσου… Θέλαμε να αναπτύξουμε σχέσεις με την Ουκρανία στη βάση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης. Αλλά ελπίζαμε ότι οι λαοί μας μπορούσαν να ζήσουν αρμονικά. Μόνο τότε αρχίσαμε να το σκεφτόμαστε και να παίρνουμε αποφάσεις… Ολα έγιναν με άψογο επαγγελματικό τρόπο και έγιναν γρήγορα και ομαλά… Δεν προσάρτησε η Ρωσία την περιοχή. Η Ρωσία δημιούργησε τις συνθήκες, με τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων και του στρατού, αλλά ο λαός της Κριμαίας έκανε όλη τη δουλειά»!

 

Και μετά το Κίεβο τι έκανε; «Αντί να καταλάβει ότι κάτι πάει στραβά με την ίδια την κυβέρνηση και να προσπαθήσει να εμπλακεί σε διάλογο», εξήγησε ο Πούτιν, «εξαπέλυσε νέες απειλές για χρήση βίας… Αυτό είναι άλλο ένα σοβαρό έγκλημα εκ μέρους των νυν ηγετών του».

 

Και τώρα, τι; «Τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε αυτό τον κόσμο [στην ανατολική Ουκρανία] να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και, χωρίς επηρεασμούς, να αποφασίσει για την τύχη του. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε…», είπε και έστειλε μήνυμα ότι εάν δεν αλλάξει γραμμή το Κίεβο, η κατάσταση θα κλιμακωθεί. «Πρέπει να έρθουμε σε μια συμφωνία με αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους κυβέρνηση της Ουκρανίας. Αλλά και αυτοί θα πρέπει να φερθούν λογικά. Εάν συνεχίσουν», υπογράμμισε με έμφαση ο Πούτιν, »στον ίδιο δρόμο, τότε φυσικά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ως νόμιμο αυτό που γίνεται τώρα και αυτό που θα γίνει μετά την 25η Μαΐου, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία».

 

Η Ουκρανία από την πλευρά της, αφού κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι επιδιώκει «την περαιτέρω κλιμάκωση για να προκαλέσει προβλήματα στις επερχόμενες εκλογές», υποστήριξε διά του υπουργού Εξωτερικών ότι «υπάρχει ακόμα περιθώριο για διπλωματική λύση». Ωστόσο, με τις συζητήσεις, διμερείς κυρίως, στη Γενεύη να βρίσκονταν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές σε εξέλιξη, κανείς δεν φαίνεται να έχει επενδύσει, σε αυτή τη φάση, πολλά στη διπλωματία. ΝΑΤΟ και Ουάσινγκτον μπορεί να έχουν αποκλείσει προς το παρόν κάθε σκέψη για στρατιωτική επέμβαση, αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποιώντας φρασεολογία και επιχειρήματα που είχαν μπει στο περιθώριο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, υποστήριξε ότι παρότι οι ΗΠΑ έχουν ισχυρότερες συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις απ’ ό,τι η Ρωσία, «δεν θέλουν τον πόλεμο».

 

«Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί»

 

Ούτε η Ρωσία επιθυμεί να απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο, είπε ο Πούτιν, αφού «το Σιδηρούν Παραπέτασμα είναι σοβιετική επινόηση… και η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να απομονώσει τη χώρα και την κοινωνία από τον έξω κόσμο». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «έως κάποιο σημείο η εμπιστοσύνη έχει χαθεί» και γι’ αυτό δεν φταίει βεβαίως η Ρωσία. «Οι ΗΠΑ μπορούν να αναλαμβάνουν δράση στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Λιβύη, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της;» αναρωτήθηκε.

 

Scroll to top