22/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Από το Καστελόριζο

 

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από το διάγγελμα του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο για την προσφυγή της Ελλάδας στον ληστρικό μηχανισμό δανειοδότησης που δημιούργησαν Ευρωπαϊκή Ενωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οσα ακολούθησαν και τα δεινά που συνεχίζουν να περνούν, οι πολίτες, «για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας», είναι γνωστά. Το χειρότερο όλων είναι ότι τα τέσσερα αυτά χρόνια δεν θα είναι τα τελευταία μνημονιακά, παρά τους κίβδηλους ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης ελέω προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Ομως θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι σε αυτή την τετραετία, πολιτικό σύστημα, κόμματα και μια μερίδα πολιτών ελάχιστα διδάγματα άντλησαν και συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να μη συνέβη τίποτα…

 

Δ.Κ.

 

………………………………………..

 

„Ατυχήματα…

 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μειώνουν τις αποστάσεις στην επικοινωνία και διευκολύνουν τα στελέχη της Ν.Δ. να πετάξουν τη «χολή» τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δημοσιοποιήσει στο twitter μια φωτογραφία από έναν πασχαλινό περίπατο με τον πατέρα του, Κωνσταντίνο, και ανάμεσα στις απαντήσεις που έλαβε ήταν και αυτή του Φαήλου Κρανιδιώτη, ο οποίος ζήτησε να δημοσιεύονται με «ρέγουλο» τέτοιες φωτογραφίες, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να προκαλέσουν… ατυχήματα. Για να τεκμηριώσει το αίτημά του «ανέβασε» τη φωτογραφία ενός κατεστραμμένου υπολογιστή, πιθανόν λόγω κάποιας έκρηξης. Κάποια μαχαίρια που έχουν βγει στη Ν.Δ. φαίνεται πως δεν έχουν μπει στις θήκες τους.

 

Στ.Ζ.

 

………………………………………

 

„Διάλογος

 

Την φράση του Γ. Παπαδόπουλου «Οι Ελληνες δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν στον κομμουνισμό», την οποία εκστόμισε την 21η Απριλίου του 1967, υπενθύμισε ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, μέσω twitter. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παραλλήλισε τη φράση με τη διαδικτυακή δήλωση του Γιώργου Μουρούτη «Οι Ελληνες δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», την οποία είχε κάνει στις 11 Απριλίου. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού απάντησε πετώντας την μπάλα στην εξέδρα: «Πρέπει τα πράγματα να μην πηγαίνουν καθόλου καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ για να γράφετε τέτοιες ανοησίες. Σας καταλαβαίνω».

 

Ν.ΣΒ.

 

………………………………………

 

„Βρόμικο χρήμα

 

Αναλύοντας το γενετικό υλικό που υπάρχει στα χαρτονομίσματα -από ρουπίες μέχρι ευρώ και δολάρια- οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσαν αυτό που πολλοί υποψιάζονταν: το χρήμα που κυκλοφορεί είναι πολύ βρόμικο. Πάνω από 3.000 τύποι βακτηριδίων εντοπίστηκαν στο μικροσκόπιο, εκ των οποίων μόνο το 20% εξ αυτών που δεν προέρχονται από ανθρώπους ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν! Οι υπόλοιποι μικροοργανισμοί δεν περιλαμβάνονταν στις βάσεις γενετικών δεδομένων. Ακόμα κι έτσι όμως, τα βακτηρίδιαπου αναγνωρίστηκαν είναι επικίνδυνα. Σχετίζονται με την εμφάνιση ακμής, έλκους, πνευμονίας, τροφικών δηλητηριάσεων, μολύνσεων από σταφυλόκοκκο. Συμπέρασμα: Το χρήμα αρρωσταίνει!

 

Ε.Π.

 

…………………………………….

 

„Προβλήματα

 

Είναι γνωστό ότι σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν διάφοροι υποψήφιοι δήμαρχοι που προέρχονται -κυρίως από το ΠΑΣΟΚ- στη συγκρότηση αξιόμαχων ψηφοδελτίων. Πού οι παλιές καλές εποχές… Ενας από αυτούς είναι και ο νυν δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας, ο οποίος βλέπει ότι φυλλορροεί η πάλαι ποτέ ισχυρή παράταξή του. Και σαν να μην έφτανε αυτό έρχονται καταγγελίες από τοπικούς παράγοντες ότι αποφάσισε να συμπεριλάβει στον συνδυασμό του υποψήφιο, γνωστό στην περιοχή για τις φιλοχουντικές ιδέες του. Και καλά, ο Καρπέτας μέσα στην απελπισία του είναι δικαίωμά του να κάνει ό,τι θέλει. Η ΔΗΜΑΡ όμως, που έχει ανακοινώσει τη στήριξή της, τι λέει;

 

Γ.Σμ.

 

………………………………………

 

„Οι 450 νόμοι

 

Ούτε στη Λάρισα, για το αρνί που του υποσχέθηκε «γαλάζιος» βουλευτής, ούτε στη Σύρο, όπου ποιεί τας διατριβάς του επί της τεμπελιάς, πήγε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Αιτία, όπως είπε σε φιλικό του πρόσωπο, ότι δουλεύει για το νέο Μεσοπρόθεσμο και για άλλα νομοσχέδια τα οποία, όπως θέλει και η τρόικα (που δεν «έφυγε», όπως διαδίδουν οι διαδοσίες της κυβέρνησης), θα έλθουν στη Βουλή πριν από τις 5 Μαΐου. Οι «κακοπροαίρετοι», που άκουσαν τη δικαιολογία Στουρνάρα, ξύπνησαν από τον λήθαργο. Ο υπουργός, είπαν, απλώς προσθέτει δουλειά στον Τσίπρα, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι μαζί με το τέλος των Μνημονίων θα πρέπει να καταργηθούν και περίπου 400 νόμοι. Αντε να γίνουν 450…

 

Κ.Τ.

 

……………………………………….

 

„Κοροϊδία

 

Η κοροϊδία της κυβέρνησης με το κοινωνικό μέρισμα και ο αποκλεισμός από την έκτακτη ενίσχυση ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων με αστείες προφάσεις πέρασε στα ψιλά από τη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών των δύο κομμάτων και, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα, ο «ασφυκτιών» με τη σύμπραξη με τη Ν.Δ. Μιχάλης Καρχιμάκης έσπευσε να στηλιτεύσει την παγίδα του μεγάρου Μαξίμου, το οποίο με τη συναίνεση της Χαριλάου Τρικούπη απέκλεισε πολίτες «που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα τον χρόνο και φιλοξενούνται σε κάποιον συνταξιούχο γονέα ή συγγενή ή κάποιους συνταξιούχους των 400 ευρώ που φιλοξενούνται στα παιδιά τους». «Μήπως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει για την κοροϊδία ή θα συνεχίσει να φορτώνεται το κόστος και η Δεξιά του Σαμαρά ό,τι ωφέλιμο», διερωτάται το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

 

Δ.Κ.

 

……………………………………….

 

„Ρευστότητα…

 

Την πώληση της συμμετοχής της στην Banca Transilvania και την ολοκλήρωση της πώλησης της ουκρανικής PSJC ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου. Με την πώληση του μεριδίου στη ρουμανική τράπεζα η Τράπεζα Κύπρου βάζει στα ταμεία της 82 εκατ. ευρώ και ενισχύει τα κεφάλαιά της κατά 55 εκατ. ή 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η πώληση της PSJC στη Ρουμανία έγινε τελικώς στα 202,5 εκατ. ευρώ, 10% πιο κάτω από την αρχική συμφωνία. Με την πώληση, η Τράπεζα Κύπρου έχασε κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 0,3 ποσοστιαίων μονάδων. Με τις δύο κινήσεις η Τράπεζα Κύπρου κέρδισε ρευστότητα 185 εκατ. ευρώ και έχασε 0,1 ποσοστιαία μονάδα από τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαιά της.

 

Α.Φ.

 

………………………………………

 

Ο Χρήστος Ρεκλείτης

 

Το Μεγάλο Σάββατο, προπαραμονή της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, πέθανε ο Χρήστος Ρεκλείτης, στα 76 του, από καρκίνο. Παλικάρι, ξεχωριστός στους αγώνες για δημοκρατία, μόρφωση, δουλειά και προκοπή, στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη, στον αντιδικτατορικό αγώνα, παράνομος ώς τον Απρίλιο του ‘68, που συνελήφθη, ηγέτης του ΠΑΜ Νέων, λεβέντης απέναντι στους βασανιστές του στο Τάγμα Πεζοναυτών στον Διόνυσο και στην Ασφάλεια της Μπουμπουλίνας, κράτησε τη σημαία της νίκης, του αγώνα και της αξιοπρέπειας, κατήγορος των κατηγόρων και βασανιστών του στη δίκη και την καταδίκη του στο Εκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας τον Μάιο του 1969. Τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια υπέσκαψαν και σημάδεψαν την υγεία του. Δεν του στέρησαν όμως το γέλιο, τη χαρά, την ανοιχτή αγκαλιά και το χιούμορ. Α, ρε, «κατσιαμάκι», έλεγε χαμογελώντας στη φυλακή αλλά και μετά έξω. Ενέπνεε, και του άξιζαν, φιλία, σεβασμό, ευθύτητα, αγάπη, θαυμασμό. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί αύριο στις 11 στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη και θα ταφεί στο χωριό του την Κλένια Κορινθίας.

 

Ν.Κ.

 

Scroll to top