22/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ορόσημο οι ευρωεκλογές για ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει τόσο το μέλλον της συγκυβέρνησης όσο και την επόμενη ημέρα στα δύο κόμματα.
      Pin It

Το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει τόσο το μέλλον της συγκυβέρνησης όσο και την επόμενη ημέρα στα δύο κόμματα

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου στρέφουν πλέον τα βλέμματά τους ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης.

 

Ιδίως οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν σημείο καμπής για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αναφορικά με την επόμενη ημέρα στα δύο κόμματα και φυσικά σχετικά με τη σταθερότητα της δικομματικής.

 

Συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ, οι εκλογικές επιδόσεις του ψηφοδελτίου της Ελιάς θα καθορίσουν πολλά γύρω από το μέλλον της συγκυβέρνησης και προσωπικά του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Δημιουργία τριγμών στο κυβερνητικό σχήμα;

 

Στο σενάριο ενός απογοητευτικού αποτελέσματος ενδεχομένως οι επιπτώσεις να είναι τέτοιες που να προκληθούν τριγμοί και στο κυβερνητικό σχήμα, αν η εσωκομματική αντιπολίτευση –ίσως και ο ίδιος ο ΓΑΠ- ζητήσει αποχώρηση και παράλληλα θέσει ζήτημα παραμονής του κ. Βενιζέλου στο τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη. Καθόλου τυχαία πάντως κατώτατος εκλογικός πήχης δεν έχει μπει ούτε και πρόκειται, προκειμένου η διαχείριση του αποτελέσματος το βράδυ της 25ης Μαΐου να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ηγεσίας.

 

Ως προς την προετοιμασία της διπλής εκλογικής αναμέτρησης που ξεκινά για το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά από σήμερα, με την επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη Θεσσαλονίκη, η επιχειρηματολογία του κόμματος θα βασιστεί στην οικονομία (σε πλήρη ταύτιση με τη Ν.Δ.), με την εξωραϊσμένη παρουσίαση των πρόσφατων ενεργειών της κυβέρνησης ως βημάτων εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και με αφορμή τη δήλωσή του για την τραγική επέτειο της 21ης Απριλίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «χάρη στις θυσίες και τον αγώνα του λαού, η πατρίδα μας αρχίζει να γυρίζει σελίδα και να βγαίνει από την κρίση», κάτι που υπογράμμισε και στο μήνυμά του για την Ανάσταση.

 

Ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει επίσης από κορυφαία στελέχη, βουλευτές και υπουργούς να μπουν –μαζί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές- στην πρώτη γραμμή της μάχης, με πρόταγμα για την ψήφο στην Ελιά, αφ’ ενός να μη διαταραχθεί η πορεία της χώρας -όπως έχει σχεδιαστεί από τη συγκυβέρνηση- και αφ’ ετέρου να μπορέσει το κοινό σχήμα να πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

 

Ποντάρουν στους αναποφάσιστους

 

Μάχη επιβίωσης είναι οι ευρωεκλογές για τη ΔΗΜΑΡ, που θα αγωνιστεί για την εκλογή ενός ευρωβουλευτή.

 

Οι δημοσκοπήσεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, ωστόσο στην Αγίου Κωνσταντίνου ποντάρουν στη μάζα των αναποφάσιστων, οι οποίοι εκφράζονται θετικά για τη ΔΗΜΑΡ και σε προηγούμενες αναμετρήσεις ορισμένοι εξ αυτών παραδέχονται ότι έχουν ψηφίσει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Εσχάτως, ο Φώτης Κουβέλης και το ηγετικό του επιτελείο αναμόρφωσαν τη στρατηγική τους δίνοντας έμφαση στο κυβερνητικό προφίλ της ΔΗΜΑΡ, το οποίο έχει υποχωρήσει. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΗΜΑΡ δηλώνει «παρών» σε συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας «με ξεκάθαρους όρους και διακριτή προοδευτική ατζέντα».

 

Στοχεύει έτσι στο κομμάτι των ψηφοφόρων που έχουν αποχωρήσει είτε προς το Ποτάμι, που είναι φουσκωμένο δημοσκοπικά, είτε προς την Ελιά, ενώ την ίδια ώρα η στροφή υπέρ της κυβερνησιμότητας έχει σκοπό να λειτουργήσει κατευναστικά προς τη μειοψηφία του κόμματος που δεν ήθελε την έξοδο από την τρικομματική.

 

Συμπερασματικά, ο ασκός του Αιόλου δεν θα ανοίξει στη ΔΗΜΑΡ μόνον αν καταφέρει να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, που είναι και ο στόχος. Σε διαφορετική περίπτωση, οι αντιδράσεις για την τακτική που ακολουθήθηκε και η αμφισβήτηση των προεδρικών επιλογών θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, όπως και οι πιέσεις από τις όμορες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς για κοινή πορεία σε ένα ενιαίο σχήμα, το οποίο έχει αρνηθεί η ΔΗΜΑΡ.

 

Scroll to top