22/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εριδες σε Ν.Δ. – ΔΗΜΑΡ για τον Δήμο Πειραιά

Διαφωνίες στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε η ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης για σύμπραξη των δημοτικών προοδευτικών δυνάμεων – Αναταράξεις στους κόλπους της Ν.Δ. προκαλεί η στήριξη του Γ. Μώραλη από στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.
      Pin It

Διαφωνίες στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε η ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης για σύμπραξη των δημοτικών προοδευτικών δυνάμεων – Αναταράξεις στους κόλπους της Ν.Δ. προκαλεί η στήριξη του Γ. Μώραλη από στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση εξελίσσονται οι επικείμενες εκλογές για τον Δήμο του Πειραιά, καθώς η υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και προέδρου της Super League Γιάννη Μώραλη, «σφήνα» σ’ αυτήν του νυν δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου Βασίλη Μιχαλολιάκου, δημιούργησε νέα δεδομένα για τον δήμο του πρώτου λιμανιού της χώρας.

 

Από τη μία, προκλήθηκαν σοβαρές «αναταράξεις» στους κόλπους της Ν.Δ., καθώς στελέχη της και μάλιστα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, δεν ακολούθησαν την επιλογή του Αντ. Σαμαρά, που είναι ο Βασ. Μιχαλολιάκος, καθώς εμφανίστηκαν να στηρίζουν τον Γ. Μώραλη, και από την άλλη, οι διαφορετικές απόψεις στο κόμμα της ΔΗΜΑΡ για την ανοιχτή πρόσκληση συστράτευσης των «δημοκρατικών, κοινωνικών και δημοτικών δυνάμεων», που απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Θοδωρής Δρίτσας, έχουν μπλέξει ακόμα περισσότερο το σκηνικό.

 

Λύση από κοινού

 

Χαρακτηριστικό της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί είναι και το γεγονός ότι αμέσως μετά την «πρόσκληση» του Θοδωρή Δρίτσα, ο υποψήφιος της ΔΗΜΑΡ Ηλίας Τζαννετουλάκος (ο νεότερος υποψήφιος, μόλις 33 χρόνων) με δήλωσή του κάλεσε τις δημοτικές προοδευτικές δυνάμεις να βρουν από κοινού μια λύση που και την «αλλαγή θα φέρει στον δήμο και τα ιδιοτελή μαύρα χέρια πάνω από την πόλη θα απομακρύνει».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή του Ηλία Τζαννετουλάκου δεν ήταν δική του πρωτοβουλία, είχε προηγηθεί απόφαση της τοπικής οργάνωσης της ΔΗΜΑΡ στον Πειραιά. Παρά ταύτα, οι δηλώσεις του υποψήφιου δημάρχου προκάλεσαν έριδες και διαφωνίες στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, καθώς κάποια στελέχη της διαφωνούν ριζικά με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας σύμπραξης και αμφισβητούν ανοιχτά την απόφαση της τοπικής οργάνωσης Πειραιά. Στόχος της κριτικής τους είναι η βουλευτής του κόμματος Μ. Ρεπούση η οποία όπως και η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης στηρίζουν τις αποφάσεις για συμπόρευση με τον Θ. Δρίτσα.

 

Οι διαφωνίες αυτές ήταν και ο λόγος που «πάγωσε» προς το παρόν ο διάλογος που είχε ξεκινήσει ανάμεσα στους δύο συνδυασμούς «Το Λιμάνι της Αγωνίας-Πειραιάς η πόλη μας» και «Πειραιάς 2014+», και οι πληροφορίες λένε ότι τις επόμενες μέρες το θέμα θα συζητηθεί στα κεντρικά όργανα του κόμματος τα οποία θα αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μια απόφαση που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, όπως εξελίχθηκε η κατάσταση στον Πειραιά, καθίσταται πολύ δύσκολη έως και ακατόρθωτη η αυτόνομη κάθοδος της ΔΗΜΑΡ για τη διεκδίκηση του δήμου.

 

Ανεξάρτητα πάντως από το τι θα αποφασίσει τελικά η ΔΗΜΑΡ, η ανοιχτή πρόσκληση του Θοδωρή Δρίτσα φαίνεται ότι βρίσκει ανταπόκριση, αφού ήδη έχουν ενεργοποιηθεί δυνάμεις και προσωπικότητες από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο και από τον χώρο της Οικολογίας και έχουν εκδηλώσει ανοιχτά τη συμπαράστασή τους στο ψηφοδέλτιο του «Λιμανιού της Αγωνίας-Πειραιάς η πόλη μας». Ηδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο κορυφαία στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, όπως είναι ο Γιάννης Χαραλαμπάκης.

 

[email protected]

 

Scroll to top