22/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημόσια ανάγνωση του σεναρίου «The Hateful Eight»

Ο Ταραντίνο έγινε Μις Μαρπλ

      Pin It

Μέχρι να τη γυρίσει αυτή την ταινία κάποιος θα την έχει σιχαθεί. Ή ο ίδιος ή οι θαυμαστές του. Για το σενάριο του Κουέντιν Ταραντίνο «The Hateful Eight» ο λόγος. Οταν τον Ιανουάριο διέρρευσε, ο σκηνοθέτης ξεσήκωσε τον κόσμο, μήνυσε το σάιτ Gawker ζητώντας 1 εκατ. δολάρια και το ξέκοψε: «Δεν θα γυρίσω την ταινία».

 

Η διάθεσή του ήταν, πάντως, εντελώς διαφορετική το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν στο κατάμεστο United Artists Theatre στο Λος Αντζελες οργάνωσε δημόσια ανάγνωση του σεναρίου. Είχε πληρώσει και ο καθένας από τους 1.200 θεατές από 150 μέχρι 200 δολάρια (αφήνοντας έξω το κινητό του, για ευνόητους λόγους), ήταν ανάμεσά τους και ο Χάρβεϊ Γουεϊνστάιν, που έχει αναλάβει τη διανομή τόσων ταινιών του.

 

Η είδηση είναι ότι η ταινία τελικά θα γυριστεί, έστω κι αν το σενάριο θα γραφτεί και θα ξαναγραφτεί, ειδικά το τέλος του. Το ανακοίνωσε ο 51χρονος σκηνοθέτης ανεβαίνοντας στη γυμνή σκηνή, σπαρμένη με καρέκλες και μικρόφωνα. Ο Ταραντίνο κρατούσε τον ρόλο του αφηγητή και οι καταπληκτικοί ηθοποιοί, έπειτα από πρόβες τριών ημερών, ήταν ένας κι ένας: Σάμουελ Λ. Τζάκσον, Κερτ Ράσελ, Τιμ Ροθ, Αμπερ Τάμπλιν, Μπρους Ντερν. Κάποιες φορές αυτοσχεδίαζαν. «Παρακαλώ, μη γράφετε μόνοι σας το σενάριο», τους επανέφερε στην τάξη ο σκηνοθέτης.

 

Το σενάριο, γράφουν οι ειδικοί, περισσότερο θυμίζει Reservoir Dogs, παρά Django, κυρίως σε θέματα φόρμας (κλειστοφοβικοί χώροι -δύο μόνο-, κλίμα αλληλοϋπονόμευσης και υποψίας κ.λπ.). Βρισκόμαστε, όμως, στο Γουαϊόμινγκ, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Μια άμαξα προσπαθεί να ξαναβρεί ύστερα από καταιγίδα τον δρόμο της προς το πλησιέστερο καταφύγιο, το κατάστημα της Μίνι.

 

Μεταφέρει τον Τζον Ρουθ (Ράσελ), βάρβαρο κυνηγό κεφαλών, και το θύμα του, τη ρατσίστρια Ντέιζι (Τάμπλιν), με αδιευκρίνιστα εγκλήματα. Περιμαζεύουν έναν πρώην αξιωματικό των Βορείων, που έχει γίνει επίσης διάσημος κυνηγός κεφαλών (Τζάκσον) και μεταφέρει τρία πτώματα. Ο Ράσελ τον υποδέχεται με σεβασμό, η Ντέιζι τον βρίζει («nigger»). «Για όσους μετράτε, είναι η πρώτη φορά που ακούγεται, θα ακολουθήσουν κι άλλες», είπε ο Ταραντίνο ειρωνευόμενος τον Σπάικ Λι, που τον είχε καταγγείλει για τη χρήση της «ρατσιστικής» αυτής λέξης.

 

Ενας τρίτος επιβάτης, που υποστηρίζει ότι είναι ο νέος σερίφης του Red Rock, τελικού προορισμού της άμαξας, και διάφορα άλλα πρόσωπα προστίθενται όταν φτάνουν στο μαγαζί της Μίνι: ένας γερασμένος στρατηγός των Νοτίων (Μπρους Ντερν) και τρεις ύποπτοι τύποι, ανάμεσά τους κι ένας Βρετανός (Τιμ Ροθ) που θα αναλάβει την εκτέλεση της Ντέιζι.

 

Και τότε η πλοκή το γυρνάει στη… Μις Μαρπλ. Κάποιος δηλητηριάζει τον καφέ, δύο πεθαίνουν και αρχίζει η έρευνα για τον δολοφόνο, το πιστολίδι, τα πτώματα και η δημιουργία δύο στρατοπέδων. Από ’δώ οι Βόρειοι, από ’κεί οι Νότιοι. Αυτό το τελευταίο «κεφάλαιο» υποσχέθηκε ο Ταραντίνο να ξαναγράψει. Ας κάνουμε υπομονή.

 

Επιμ.: Β. Γεωργακοπούλου

 

Scroll to top