ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Επανέναρξη της αποτυχημένης ώς τώρα «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης στις ανατολικές επαρχίες, μετά τον εντοπισμό της σορού απαχθέντος πολιτικού κοντά στην εξεγερμένη πόλη Σλαβιάνσκ. Με το δάχτυλο στη σκανδάλη περιμένουν τις εξελίξεις οι αυτονομιστές στη Σλαβιάνσκ, το Ντόνετσκ και τις άλλες ρωσόφωνες πόλεις
Του Γιώργου Τσιάρα
Αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία, καθώς ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ έδωσε εντολή για επανέναρξη της αποτυχημένης «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης στις ανατολικές επαρχίες, μετά την άγρια δολοφονία ενός πολιτικού του κόμματός του κοντά στην εξεγερμένη πόλη Σλαβιάνσκ.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές εντοπίστηκαν δύο σοροί ανθρώπων που είχαν υποβληθεί σε «βάρβαρα βασανιστήρια». Ο ένας από τους νεκρούς αναγνωρίστηκε: ήταν ο Βολόντιμιρ Ρίμπακ, τοπικό στέλεχος του Κόμματος της Πατρίδας, του Τουρτσίνοφ (και της Γιούλια Τιμοσένκο), του «Μπατκίβ- τσινα», ο οποίος φέρεται να είχε απαχθεί εδώ και μέρες από τους ρωσόφιλους «τρομοκράτες». Εννοείται βέβαια πως για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα φταίει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι μυστικές υπηρεσίες του: «Τα εγκλήματα αυτά γίνονται με την πλήρη υποστήριξη και τη συγκατάβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημείωσε ο Τουρτσίνοφ και πρόσθεσε: «Αξιώνω από τις υπηρεσίες ασφαλείας να εξαπολύσουν εκ νέου και να φέρουν εις πέρας με αποτελεσματικό τρόπο τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο την προστασία από τους τρομοκράτες των Ουκρανών πολιτών που ζουν στην ανατολική Ουκρανία».
Πυρά σε πολεμικό αεροσκάφος
Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Αμυνας του Κιέβου ότι οι «τρομοκράτες» που ελέγχουν τη Σλαβιάνσκ άνοιξαν πυρ κατά ενός αεροσκάφους «Αντόνοφ-30» της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, που πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από την περιοχή, καταγράφοντας τις θέσεις των εξεγερμένων. Το αεροσκάφος τελικά προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα, αλλά διάτρητο από σφαίρες.
Υπενθυμίζεται πως το Σλαβιάνσκ έχει γίνει τις τελευταίες μέρες το θέατρο των περισσότερων εξελίξεων στη διαφιλονικούμενη ανατολική Ουκρανία: στα περίχωρά του πραγματοποιήθηκε η ντροπιαστική παράδοση στους ρωσόφιλους μιας ολόκληρης μηχανοκίνητης φάλαγγας Ουκρανών στρατιωτικών, αλλά και η αιματηρή έφοδος σε οδόφραγμα από ενόπλους ανήμερα του Πάσχα, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ρωσόφιλους αυτονομιστές και τουλάχιστον σε έναν από τους επιτιθέμενους. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε στην πόλη και η κηδεία των τριών δολοφονημένων «τρομοκρατών», παρουσία μεγάλου πλήθους, μεταξύ των οποίων και πολλοί ένοπλοι μασκοφόροι.
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ στο Κίεβο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχίζει για δεύτερη μέρα τις επαφές του με τη «μεταβατική ηγεσία», σε μια επίσκεψη που έχει σκοπό να διαβεβαιώσει τους φιλοδυτικούς Ουκρανούς κυβερνώντες για την αμέριστη υποστήριξη της Ουάσινγκτον. Μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, και πριν ακόμη γίνει γνωστή η δολοφονία του Ρίμπακ, ο Τουρτσίνοφ ξεκαθάρισε πως οι ενέργειες των φιλορώσων εξεγερμένων στην ανατολική Ουκρανία «είναι η ταφόπλακα» για τη βραχύβια, όπως αποδεικνύεται, τετραμερή συμφωνία της Γενεύης για αποκλιμάκωση της έντασης. Στα αξιοσημείωτα της επίσκεψης Μπάιντεν περιλαμβάνεται βέβαια και η συνάντησή του με τον επικεφαλής του εθνικιστικού, ακροδεξιού κόμματος «Σβόμποντα» Ολεχ Τιάχνιμποκ.
Γκάζι και… συμπάθεια
Οσο για τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ, αυτός κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, ενώ όπως ήταν φυσικό, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους. Ο Γιάτσενιουκ δήλωσε επίσης πως θα καλωσόριζε «την ευρύτερη δυνατή» συνεργασία με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες στον ενεργειακό τομέα, κάτι που θα βοηθούσε ενδεχομένως την Ουκρανία να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Εκεί άλλωστε, στην απεξάρτηση από το ρωσικό γκάζι, βρίσκεται το «ζουμί» της επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο. Οπως είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, οι ειδικοί από τις ΗΠΑ θα εργαστούν «για τη μείωση της εξάρτησης της Ουκρανίας από το ρωσικό αέριο» και για την «καταπολέμηση του καρκίνου της ενδημικής διαφθοράς». Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ώστε να μην εξασφαλίσει η Ουκρανία ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θα χρειαστεί χρόνος, ενώ ζήτησε από τους Ουκρανούς βουλευτές να φανταστούν σε πόσο ισχυρή θέση θα βρισκόταν σήμερα το Κίεβο εάν δεν υπήρχε η εξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου.
Από μετρητά, πάντως, ο Μπάιντεν πήγε στο Κίεβο με… άδεια χέρια: η Ουάσινγκτον προσφέρει στο Κίεβο ένα αστείο –σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της χώρας– πακέτο βοήθειας μόλις 50 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 11,4 εκατ. δολάρια «θα αφιερωθούν στη σωστή διενέργεια της ψηφοφορίας» της 25ης Μαΐου, συν άλλα 8 εκατομμύρια σε «μη φονικό στρατιωτικό εξοπλισμό» – δηλαδή σε ασυρμάτους, ειδικές στολές για ΜΑΤ και αστυνομικά τεθωρακισμένα οχήματα («αύρες») για έλεγχο πλήθους…
Κατά τα άλλα, ο Μπάιντεν έστρεψε τα πυρά του προς το Κρεμλίνο, προειδοποιώντας πως η Μόσχα κινδυνεύει με «περισσότερη απομόνωση» αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία και δεν σταματήσει «να υποστηρίζει ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μάσκες» στην ανατολική Ουκρανία. «Υπήρξαμε σαφείς: η Ρωσία κινδυνεύει να υποστεί περισσότερο κόστος και περισσότερη απομόνωση», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ. «Είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να αρχίσει η δράση. [...] Πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση, ο χρόνος είναι μετρημένος».
Μεσολάβηση από τον… ΠΟΕ
Στις νέες αυτές απειλές απάντησε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Οπως είπε, η Ρωσία είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει την επίδραση οποιωνδήποτε κυρώσεων επιβληθούν ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία. Ξεκαθάρισε επίσης πως η Ρωσία θα επιμείνει στη δίκαιη πρόσβαση στις ξένες αγορές για τις ενεργειακές εξαγωγές της και θα προσφύγει, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή θα ζητήσει τη διαιτησία του. «Είναι ένας αδιέξοδος δρόμος, αλλά αν ορισμένοι από τους δυτικούς εταίρους μας αποφασίσουν εντούτοις να τον πάρουν, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να το αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Και θα κερδίσουμε», δήλωσε ο Μεντβιέντεφ κατά την ομιλία του στη ρωσική Δούμα.
Πρόσθεσε δε και μια κεκαλυμμένη απειλή για τις συνέπειες που θα έχει η επιβολή νέων κυρώσεων σε όσες ξένες εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Ρωσία: «Ασφαλώς δεν αρνούμαστε τη συνεργασία με ξένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των δυτικών χωρών. Ομως θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μη φιλικά μέτρα» είπε, διαβεβαιώνοντας συνάμα πως «οι τομείς που μπορεί να πληγούν από τις κυρώσεις, όπως αυτός της αμυντικής βιομηχανίας, θα λάβουν από την κυβέρνηση την απαραίτητη στήριξη»…