24/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η εποχή της διχόνοιας τελείωσε»

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - Φάταχ και Χαμάς συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το Ισραήλ «απάντησε» με αεροπορική επιδρομή στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
      Pin It

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – Φάταχ και Χαμάς συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το Ισραήλ «απάντησε» με αεροπορική επιδρομή στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν χθες να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα στις επόμενες εβδομάδες και να ξεπεράσουν τον πολιτικό διχασμό μέσα από μια διαδικασία συμφιλίωσης των δύο σημαντικότερων οργανώσεών τους, της Φάταχ και της Χαμάς. Η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να ορκιστεί μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες, θα απαρτίζεται από ανεξάρτητες προσωπικότητες και τεχνοκράτες και θα προετοιμάσει τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε έξι μήνες στα παλαιστινιακά εδάφη.

 

Την κοινή ανακοίνωση Χαμάς-Φάταχ διάβασε χθες στη Γάζα ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε, ο οποίος τόνισε ότι «η εποχή της διχόνοιας τελείωσε». Αμέσως ξεχύθηκαν στους δρόμους της πολιορκημένης Λωρίδας χιλιάδες Παλαιστίνιοι φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ενότητας.

 

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη είχαν διεξαχθεί το 2006, με νίκη της Χαμάς, και οι προεδρικές, το 2005, με νίκη του Μαχμούντ Αμπάς. Οι δύο οργανώσεις είχαν υπογράψει και στο παρελθόν συμφωνίες συμφιλίωσης, στο Κάιρο, τον Μάιο του 2011 και στην Ντόχα του Κατάρ τον Φεβρουάριο του 2012, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν. Ωστόσο, η χθεσινή συμφωνία έρχεται σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία, καθώς όλα δείχνουν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ δεν οδηγούν πουθενά, ενώ οι Παλαιστίνιοι προωθούν την επίσημη αναγνώρισή τους από τον ΟΗΕ ως κράτος.

 

Η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης στην παλαιστινιακή συμφιλίωση ήταν ένα μείγμα πολιτικών απειλών και χρήσης βίας.

 

Μία ώρα μετά την ανακοίνωση της προσέγγισης Φάταχ-Χαμάς, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία τραυματίστηκαν 12 άτομα, όλοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

 

Νωρίτερα, ο Νετανιάχου είχε απευθύνει δημόσια ένα ερώτημα που ήταν ουσιαστικά ευθεία απειλή: «Θέλει (ο Αμπάς) ειρήνη με τη Χαμάς ή ειρήνη με το Ισραήλ; Μπορεί να έχει το ένα, αλλά όχι και το άλλο. Ελπίζω να επιλέξει την ειρήνη. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει».

 

Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι η συμφιλίωση των Παλαιστινίων «ισοδυναμεί με την υπογραφή του τέλους των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων». Χθες το βράδυ, το Ισραήλ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τους Παλαιστίνιους, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ ο πρόεδρος Αμπάς τόνισε ότι η παλαιστινιακή συμφιλίωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και υποστήριξε πως στόχος του παραμένει η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ.

 

Ομως, πρακτικά, οι συνομιλίες είχαν βαλτώσει από καιρό, καθώς το Ισραήλ αθέτησε τη συμφωνία για την απελευθέρωση των τελευταίων 30 από τους συνολικά 120 Παλαιστίνιους κρατουμένους, όπως είχε δεσμευτεί. Μεταξύ των κρατουμένων ήταν και 14 Αραβες Ισραηλινοί πολίτες, που οι αρχές ασφαλείας ήθελαν να τους απελάσουν από τη χώρα μετά την απελευθέρωσή τους, κάτι που δεν μπορούσε να αποδεχτεί η παλαιστινιακή πλευρά. Επίσης, το Τελ Αβίβ δεν είχε αποδεχτεί τον όρο που έθετε ο Αμπάς, να σταματήσει για έξι μήνες η επέκταση των παράνομων εποικισμών και να επικεντρωθούν οι δύο πλευρές σε συνομιλίες για τη χάραξη συνόρων.

 

Αδιέξοδο στις συνομιλίες

 

Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι οι Παλαιστίνιοι ευθύνονται για το αδιέξοδο στις συνομιλίες, καθώς θέτουν όρους που δεν μπορεί να αποδεχτεί το Ισραήλ. Τη σκυτάλη της δυσφήμησης των Παλαιστινίων πήρε στη συνέχεια ο Ισραηλινός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Οφιρ Ακούνις, ο οποίος ανακάλυψε αίφνης ότι ο πρόεδρος Αμπάς (με τον οποίο το Ισραήλ είχε στενή συνεργασία τόσα χρόνια) «είναι ένας Αραφάτ μεταμφιεσμένος, ένας λύκος που έχει ντυθεί με προβιά προβάτου».

 

Ομως δεν ήταν μόνο το Ισραήλ που επένδυε πολιτικά στον παλαιστινιακό διχασμό. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την απογοήτευσή της για τη συμφωνία μεταξύ των Παλαιστινίων που «θα περιπλέξει σοβαρά τις προσπάθειες για την επιμήκυνση των (ειρηνευτικών) διαπραγματεύσεων (με το Ισραήλ)».

 

Scroll to top