24/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγανάκτηση για τη σιωπή των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα

Τρομαγμένοι οι κάτοικοι πέριξ του Θριάσιου, ανησυχούν για νέα πυρκαγιά στις υποτιθέμενες εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις. Η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει την παραμικρή ανακοίνωση.
      Pin It

Τρομαγμένοι οι κάτοικοι πέριξ του Θριάσιου, ανησυχούν για νέα πυρκαγιά στις υποτιθέμενες εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις. Η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει την παραμικρή ανακοίνωση

 

Του Τάσου Σαραντή

 

Η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) στην Ελευσίνα δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει την παραμικρή ανακοίνωση τόσο για το βαρύ φορτίο καυσαερίων και καπνού που «απελευθερώθηκε» από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη περιοχή το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης όσο και για την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, όπως αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.».

 

Εντούτοις, οι κάτοικοι της περιοχής με τους οποίους μιλήσαμε είναι ακόμη μια φορά τρομαγμένοι και ανάστατοι, καθώς ανησυχούν για το επόμενο επεισόδιο που θα δημιουργηθεί στα ΕΛ.ΠΕ., αφού τα ατυχήματα και τα ρυπαντικά επεισόδια μετά την επέκταση και τον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων έχουν καταντήσει συχνό φαινόμενο. Κοινό χαρακτηριστικό των δηλώσεων των κατοίκων της Ελευσίνας που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» είναι η απουσία ενημέρωσης για το τι ακριβώς συμβαίνει τόσο από τους υπεύθυνους του διυλιστηρίου όσο και από τις τοπικές αρχές.

 

«Το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του διυλιστηρίου κάλεσαν την Πυροσβεστική μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη δεξαμενή σημαίνει ότι φοβόντουσαν μην τους ξεφύγει εντελώς η φωτιά. Συνήθως, τα μικρά περιστατικά τα αντιμετωπίζουν μόνοι τους, αφού έχουν οργανωμένο σύστημα πυρόσβεσης. Αυτοί ισχυρίζονται ότι η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό, αλλά αν σε ένα διυλιστήριο δεν μπορούν να προστατευτούν από τους κεραυνούς, ακόμη χειρότερα. Δεν ξέρω ποιος σκέφτηκε να πει μια τόσο αστεία δικαιολογία», μας λέει ο Ευάγγελος Λίγγος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.

 

Κάπνα και δυσοσμία

 

«Δυστυχώς», συνεχίζει ο ίδιος, «υπάρχει και μια άκρα του τάφου σιωπή από τους άρχοντες της πόλης εδώ, παρ’ όλο που είναι υποχρεωμένοι να μας πουν τι συνέβη, για ποιο λόγο συνέβη και αν πρόκειται να ξανασυμβεί. Κανένας δεν ξέρει και κανένας δεν μιλάει. Τη Μεγάλη Πέμπτη είχε πολλή κάπνα και πολλή δυσοσμία στην περιοχή και, μάλιστα, εδώ που μένω εγώ, κάποιοι έψαχναν να δουν αν τρύπησε η δεξαμενή του πετρελαίου στην ταράτσα τους. Αν και πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο, αυτή τη φορά ήταν πολύ έντονο. Οι υπεύθυνοι του διυλιστηρίου μάς έλεγαν όταν έκαναν την επένδυση της επέκτασης των εγκαταστάσεων ότι θα εξασφαλιστεί ο σεβασμός στο περιβάλλον και ότι έριξαν δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να μειώσουν τους ρύπους. Αν, όμως, οι ρύποι είναι περισσότεροι απ’ ό,τι ήταν πριν, αυτό σημαίνει ή ότι κάτι δεν έκαναν καλά ή ότι δεν έκαναν αυτό που έλεγαν».

 

«Ολοι οι πολίτες της Ελευσίνας παρακολουθούν καθημερινά το τι εκπέμπουν τα ΕΛΠΕ. Καθημερινά σε όλο το facebook, σε όλες τις συζητήσεις παντού, υπάρχουν φωτογραφίες με ό,τι ανεβαίνει στον ουρανό. Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, ο περισσότερος κόσμος ήταν έξω, έμπαινε – έβγαινε στην εκκλησία και η ανησυχία ήταν διάχυτη. Εγώ βγήκα στην ταράτσα, ο ουρανός ήταν κατακόκκινος, δεν ξέραμε τι συμβαίνει, έμαθα από κάποιους που ήταν πιο κοντά στα ΕΛ.ΠΕ. ότι ακούγονται σειρήνες – και δεν ήταν η πρώτη φορά, οι σειρήνες ακούγονται συχνά πυκνά. Κανείς από τον δήμο, την περιφέρεια ή άλλον επίσημο κρατικό φορέα δεν ενημέρωσε. Είναι φωτιά, είναι κάτι άλλο; Η δε Ανω Ελευσίνα είχε καλυφθεί από καπνό και οι μυρωδιές ήταν έντονες όχι μόνο τη Μεγάλη Πέμπτη, αλλά και την επόμενη μέρα», λέει η Ηρακλεία Πέππα, δικηγόρος, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Ελευσίνας.

 

Το μεγάλο ατύχημα

 

«Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με τις οδηγίες που δεν έχουν δοθεί προς τους κατοίκους για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος, και εγώ σας εκφράζω τη φοβερή μου αγωνία, γιατί αν γίνει το παραμικρό, δεν ξέρω τι θα πρέπει να κάνω. Να κλείσω τα παράθυρα, να μείνω σπίτι, να πάρω τα παιδιά μου και να φύγω, να διαφύγω από πού; Εχω δίπλα μου μια τεράστια εγκατάσταση διυλιστηρίου που υπάγεται στην οδηγία SEVESO, επεκτάθηκε κατά παράβαση της οδηγίας SEVESO, έφτασε σχεδόν στα όρια του οικιστικού ιστού, λειτουργεί όπως λειτουργεί προβληματικά και δεν έχω καμία ενημέρωση από πουθενά. Η δε εταιρεία με δελτία Τύπου μού λέει ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και ότι εγώ αυτό που βλέπω δεν το βλέπω, ούτε τους καπνούς ούτε ακούω τις σειρήνες από τις εγκαταστάσεις. Ομως, εγώ το βλέπω, εγώ το μυρίζω, εγώ το νιώθω. Και τα παιδιά μου. Ο δε δήμος το πολύ να βγάλει ένα δελτίο Τύπου που αναφέρει “διαμαρτυρόμαστε εντόνως” και τίποτα άλλο. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Εχω την εντύπωση ότι οι ιθύνοντες είτε έχουν άγνοια του κινδύνου ή το κάνουν επίτηδες. Ομως, η ευθύνη είναι ολόκληρη δική τους. Η πόλη μας είναι πολιορκημένη από τις περισσότερες βαριές βιομηχανίες, πουθενά στον ελλαδικό χώρο δεν υπάρχει τέτοια υπερσυγκέντρωση. Και αυτό δεν πάει άλλο», επισημαίνει η κ. Πέππα.

 

Χτυπούσαν οι σειρήνες

 

«Τη Μεγάλη Πέμπτη η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη, έγινε πολύ αισθητή απ’ όλους και, λόγω της δυνατής βροχής, λέγαμε όλοι αύριο θα μαζέψουμε πετρέλαιο να έχουμε για τη σόμπα. Μετά τα μεσάνυχτα άκουσα να χτυπούν οι σειρήνες του διυλιστηρίου, δυστυχώς όχι πρώτη φορά. Ολοι τρέμουμε για το πότε θα γίνει το μεγάλο μπαμ και από πού θα φύγουμε. Το παράπονό μας είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουμε αν συμβεί κάτι, είμαστε εντελώς ανενημέρωτοι», λέει η Μαρία Μπισμπιρούλα, κάτοικος Ανω Ελευσίνας, και τονίζει ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε πάρα πολλά κρούσματα διαφόρων μορφών καρκίνου».

 

«Παλιότερα, γύρω στο 1990, η Νομαρχία είχε εκπονήσει ένα σχέδιο για το ενδεχόμενο ατυχήματος στα ΕΛΠΕ, το οποίο έμεινε στα χαρτιά. Αυτό που μας λείπει είναι η ενημέρωση και γι’ αυτό υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής ελέγχου. Εδώ και δυο χρόνια, παρ’ όλα τα επεισόδια που έχουν συμβεί, όλες οι μετρήσεις για τη ρύπανση που κάνουν τα ΕΛ.ΠΕ. είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων, άρα καταλαβαίνετε ότι κάτι τρέχει. Τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια δεν ασχολούνται καθόλου με αυτό, τα επεισόδια θάβονται και νιώθουμε τελείως ανυπεράσπιστοι», τονίζει ο Κώστας Βαμβακάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργή Συμπολιτεία Ελευσίνας – Μαγούλας».

 

«Από την προηγούμενη μέρα είχε γεμίσει με στάχτες η πόλη. Ούτε η εταιρεία ούτε ο δήμος έβγαλαν την παραμικρή ανακοίνωση και επικράτησε σιγή ιχθύος και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης», επισημαίνει ο Διομήδης Μελετίου, κάτοικος της κεντρικής πλατείας της Ελευσίνας και μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης «Αλλος Δρόμος».

 

«Η δυσοσμία που προέρχεται από το διυλιστήριο είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και καταδυναστεύει την περιοχή. Γίνεται αισθητή μέχρι τη Μάνδρα όπου διδάσκω. Κατά περιόδους δημιουργείται μια αφόρητη κατάσταση με μια συχνότητα κάθε μια ή δύο εβδομάδες και, βέβαια, αυτό το βιώνουμε ανάλογα με τη φορά των ανέμων και με το πού βρίσκεσαι», αναφέρει ο Αποστόλης Ξυδάς, καθηγητής και κάτοικος της περιοχής.

 

Προσλήψεις και παροχές

 

«Οι κρουνοί της ενημέρωσης είναι κλειστοί και φαντάζεστε ότι με την ανεργία στο 27% δεν είναι εύκολο να ενημερώσει κάποιος που εργάζεται μέσα στο διυλιστήριο για το τι έχει συμβεί μέσα σε αυτό. Η πληροφόρηση που έχουμε προέρχεται από τις οσμές που εκλύονται και κατά καιρούς από διάφορα τοπικά sites. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και οι τοπικές Αρχές θέλουν καλές σχέσεις με τις διοικήσεις της εταιρείας, γιατί προσβλέπουν σε προσλήψεις, σε παροχές διαφόρων ειδών σε χρήματα και χορηγίες.

 

Να φανταστείτε ότι ακόμη και στο σχολείο έχουν θεσμοθετήσει χρηματικά έπαθλα των χιλίων και των πεντακοσίων ευρώ στους δυο πρώτους επιτυχόντες στις εισαγωγικές εξετάσεις. Επιπλέον, καλύπτουν και το κόστος σε κάποιες τάξεις για τα εισιτήρια εκπαιδευτικών εκδρομών που δεν μπορούν να τα καλύψουν τα παιδιά, ενώ χορηγίες από την εταιρεία δέχονται και πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι», καταλήγει.

 

«Τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιδεικνύουν μηδενικά αντανακλαστικά και ασύγγνωστη ολιγωρία στην ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών τους για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και των όρων ασφάλειας των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου, αλλά και για τους εργαζόμενους και τους πολίτες του Θριάσιου πεδίου.

 

Το γύρισμα της σελίδας

 

Ωστόσο, οι τελευταίοι θα γυρίσουν σελίδα και θα τιμωρήσουν την κυβέρνηση και τη διοίκηση του απερχόμενου περιφερειάρχη για το συντελούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος της Αττικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου των Ελληνικών Πετρελαίων η Ρένα Δούρου, υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

[email protected]

 

Scroll to top