glezos

24/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μανώλης Γλέζος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος από τη Βιάνο της Κρήτης ο Μανώλης Γλέζος θα είναι ανάμεσα στους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ελληνική διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων.
      Pin It

Στεφάνι στο μνημείο των 461 εκτελεσθέντων στο χωριό Βιάνος της Κρήτης, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως είναι «ισχυρό το χρέος και πολύ σύντομα η κυβέρνηση της Αριστεράς θα θέσει το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς είναι ένα αίτημα που αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης», ανακοινώνοντας παράλληλα τη συμμετοχή του Μανώλη Γλέζου στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

«Είναι χρέος μας να αποτίσουμε φόρο τιμής και χρέος μας να μην ξεχνάμε. Να μην ξεχνάμε ότι αν σήμερα οι ευρωπαϊκοί λαοί ζουν ελεύθεροι και έχουν νικήσει το φάντασμα της μισαλλοδοξίας, τη μαύρη ιδεολογία του φασισμού είναι διότι κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους και ήταν χιλιάδες αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους στη χώρα μας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση αυτή σηματοδοτεί δυο πράγματα. «Πρώτον, ότι αντιμετωπίζουμε αυτήν την εκλογική μάχη όχι σαν μια απλή αναμέτρηση ευρωεκλογών, αλλά ως μια αναμέτρηση με ιδιαίτερα πατριωτικό και εθνικό χαρακτήρα», είπε και κάλεσε όλους τους Έλληνες και τις Έλληνιδες «ανεξάρτητα από το αν βρέθηκαν ποτέ στην κάλπη της Αριστεράς ή αν πιστεύουν στις ιδέες της Αριστεράς να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την καταστροφή που βιώνει ο τόπος μας τα 4 τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του μνημονίου. Να είναι μεγάλη, συντριπτική η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε εξελίξεις, να φύγει η κυβέρνηση της καταστροφής, να τελειώνουμε με τα μνημόνια της βαρβαρότητας».

Το δεύτερο θέμα που σηματοδοτεί αυτή η απόφαση, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ο Μανώλης Γλέζος «θέλουμε να θέσουμε το μεγάλο θέμα της αποκατάστασης αυτού του ιστορικού χρέους απέναντι στον ελληνικό λαό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ο ίδιος, ως ο γηραιότερος ευρωβουλευτής, εάν εκλεγεί με την ψήφο του λαού μας, θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση, θέτοντας το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του Κατοχικού δανείου».

 

Παραίτηση Παπαδημητρίου, δύο κενές θέσεις

Η συμμετοχή του κ. Γλέζου στο ψηφοδέλτιο σημαίνει την παραίτησή του από την βουλευτική του έδρα. Η κίνηση αυτή επιφέρει νέα αλλαγή, καθώς προκαλεί την παραίτηση της Μάνιας Παπαδημητρίου από το ευρωψηφοδέλτιο, καθώς θα καταλάβει τη θέση του στο εθνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις και υπήρξε συμφωνία για τις αλλαγές. Έτσι παραμένουν κενές δύο θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πιθανόν να καλυφθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Σημειώνεται ότι στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις με επίκεντρο την αντικατάσταση της Σαμπιχά Σουλειμάν, αλλά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα την επιλογή των αντιπερειαρχών. Στην αυριανή συνεδρίαση θα πάρει μέρος και ο Αλέξης Τσίπρας.
efsyn.gr

Scroll to top