Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,Τζέρι Ράις, επιβεβαίωσε σήμερα (Πέμπτη) ότι οι συζητήσεις για τυχόν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνουν μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2014, αποφεύγοντας πάντως, να το χαρακτηρίσει ως «βιώσιμο».
Κληθείς να απαντήσει στην πρόσφατη αναφορά του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο Τζέρι Ράις υποστήριξε ότι βρίσκεται σε «υψηλά επίπεδα» και ότι τα σχετικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Παράλληλα, επανέλαβε τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για μείωση του χρέους της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αν η χώρα παραμείνει συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα είναι σε ετοιμότητα.
Σε άλλη ερώτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αν θα υπάρξει «νέα καθυστέρηση» σ' αυτό το ζήτημα, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι «προχωρούμε (όλα τα μέρη) με ένα συντεταγμένο τρόπο». Τέλος, επανέλαβε ότι συμφωνήθηκε να γίνει η συζήτηση για το χρέος στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υποστηριχθεί σε διεθνές επίπεδο η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ελλάδας.
FT: Προβληματισμός για τυχόν «κούρεμα»
Από την πλευρά της, η βρετανική οικονομική εφημερίδα, Financial Times, σε δημοσίευμά της αναφέρει πως μολονότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες περί ελάφρυνσης του χρέους της, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα αφορούν το ενδεχόμενο διαγραφής του συνολικού χρέους, όπως αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα. Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια των διεθνών δανειστών που σημαίνει ότι περαιτέρω κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε άμεσες απώλειες, σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Έλληνας αξιωματούχος αναμένεται να εγείρει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους στη συνάντηση του Eurogroup την Πέμπτη. «Τώρα που η Eurostat έχει επιβεβαιώσει επίσημα τους δημοσιονομικούς μας δείκτες, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωζώνη να προχωρήσει με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης όπως έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Οι Έλληνες αυτήν την στιγμή ισχυρίζονται πλεόνασμα αλλά τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν έλλειμμα, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τη συζήτηση περί ελάφρυνσης», σχολιάζει στην εφημερίδα ο Μουτζντάμπα Ρχαμάν (Mujtaba Rhaman), επικεφαλής επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων της εταιρείας Eurasia Group.
Ελάφρυνση αλλά όχι «κούρεμα»
Ως αναπόφευκτο θεωρεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger σε σχόλιό της. Η εφημερίδα παραδέχεται ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά επιτυχία, ωστόσο, παραπέμπει στα οικονομικά στοιχεία της χώρας και στον όγκο του χρέους για να υποστηρίξει ότι με το βάρος αυτό είναι αδύνατη η επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης. «Προφανώς οι επενδυτές θεωρούν δεδομένη μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους σε βάρος των δημοσίων πιστωτών, δηλαδή των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες κατέχουν το 80% του ελληνικού κρατικού χρέους», εκτιμά η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του επιτοκίου των δανείων και η επιμήκυνση της αποπληρωμής τους δεν λύνει το πρόβλημα. «Ήλθε η ώρα να αντιμετωπίσουν οι χώρες της ευρωζώνης το αναπόφευκτο. Οι κυβερνήσεις να πουν την δυσάρεστη αλήθεια στους πολίτες και να συγκροτήσουν ένα σχέδιο για την άφεση του ελληνικού χρέους. Γιατί όχι λίγο μετά τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Η γερμανική Handelsblatt σημειώνει πως η διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος «συνιστά προϋπόθεση για περαιτέρω ελαφρύνσεις από την ευρωζώνη στο πεδίο της εξυπηρέτησης του χρέους». Σύμφωνα με το σχόλιο, «μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά «κούρεμα» του χρέους, το οποίο η ευρωζώνη απορρίπτει κατηγορηματικά». Απομένουν μόνο τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι ομόλογοί του από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να κάνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα στη σημείο αυτό, ωστόσο, θα έπρεπε να παραιτηθούν από έσοδα των προϋπολογισμών τους που θα προέκυπταν από τους τόκους. Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να το κάνει αυτό, καθώς ο γερμανικός προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος. Για τις περισσότερες άλλες χώρες της ευρωζώνης θα ήταν δύσκολο να κάνουν μία ακόμη θυσία για την Ελλάδα», επισημαίνει η Handelsblatt, υπενθυμίζοντας τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών και το τεράστιο χρέος Ιταλία και Γαλλίας.
Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει ότι «η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε κάποια ελάφρυνση, καθώς το 2012 οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν υποσχεθεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Είχαν όμως υπόψη τους κάποια περιορισμένα μέτρα, όπως τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση του χρόνου αποπληρωμής παλαιότερων δανείων. Επικαλούμενοι νομικούς και πολιτικούς λόγους εξακολουθούν να απορρίπτουν ένα ‘πραγματικό’ κούρεμα, κατά το οποίο οι δημόσιοι πιστωτές θα έπρεπε να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους».
Η Stuttgarter Zeitung: «Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και καταπνίγει κάθε μελλοντική ανάπτυξη. Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποιήθηκε τώρα στο αναφερθέν ύψος και το οποίο δεν περιλαμβάνει τους τόκους, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα στατιστικό τρικ. Είναι σημαντικό μόνο για το λόγο ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνέδεσαν με αυτό περαιτέρω ελαφρύνσεις για το χρέος. Η συζήτηση για την μακροπρόθεσμη διάσωση της Ελλάδας ξεκινά μόλις τώρα».
Η Freie Presse σημειώνει ότι «τώρα οι υπ. Οικονομικών θα πρέπει να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, καθώς στις πατρίδες τους είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι ελαφρύνσεις αυτές (που υποσχέθηκαν). Χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μια έμμεση διαγραφή του χρέους για τους Έλληνες. Στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει αφορμή για πανηγυρισμούς».
Όπως διακρίνεται στα περισσότερα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου (που επικαλούνται Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους) το ελληνικό χρέος θα ελαφρυνθεί με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που ήδη έχει πάρει η Ελλάδα – και όχι με νέο«κούρεμα».
Σχετικά θέματα:
- Φωνές για «κούρεμα» όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τη Δύση!
- Στη δίνη του χρέους Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία
- Στο 175,1% του ΑΕΠ «εκτινάχθηκε» το δημόσιο χρέος
- Τelegraaf: «To ελληνικό χρέος αποδεικνύεται χρυσός»
- «Το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμα στο 100% του ΑΕΠ»
- «Καλοκαίρι και βλέπουμε», λέει ο Ρεν για το χρέος
- Το χρέος ως εργαλείο κυριαρχίας
- Deutsche Bank: Η νέα συμφωνία δεν θα απαλύνει το χρέος
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle