→Ολες οι προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων κρατών-μεσολαβητών να επιτύχουν μια χρονική επέκταση είχαν πέσει στο κενό, λόγω της ισραηλινής αδιαλλαξίας στο φλέγον θέμα των εποικισμών
Του Γιώργου Τσιάρα
Οριστική ταφόπλακα στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους έβαλε χτες το Ισραήλ, ως αντίποινα για τη συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ Φάταχ και Χαμάς. Την απόφαση πήρε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, έπειτα από συνεδρίαση που διήρκεσε έξι ώρες, και στην οποία αποφασίστηκε επίσης η επιβολή (απροσδιόριστων ακόμη) οικονομικών κυρώσεων κατά της Παλαιστινιακής Αρχής.
Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί πως οι συνομιλίες απλά «αναστέλλονται», και ίσως επαναληφθούν αν η μελλοντική κυβέρνηση Φάταχ – Χαμάς αποδεχτεί τα «διεθνή προαπαιτούμενα», αν δηλαδή αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και τις υπάρχουσες ενδιάμεσες διεθνείς ειρηνευτικές συμφωνίες, και αποκηρύξει τη βία: η Χαμάς, βέβαια, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να πράξει κάτι τέτοιο, ενώ και το επιχείρημα περί «αναστολής» δεν αντέχει σε κριτική, αφού οι τρέχουσες συνομιλίες έτσι κι αλλιώς θα έληγαν χωρίς αποτέλεσμα στις 29 Απριλίου, ενώ όλες οι προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων κρατών-μεσολαβητών να επιτύχουν μια χρονική επέκταση είχαν πέσει στο κενό, λόγω της ισραηλινής αδιαλλαξίας στο φλέγον θέμα των εποικισμών.
Και η Αμερική, βέβαια, έσπευσε χτες να δείξει για μια ακόμη φορά την… αντικειμενικότητά της, «αδειάζοντας» τον μέχρι πρόσφατα εκλεκτό της Μαχμούτ Αμπάς και απειλώντας με διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς την παλαιστινιακή κυβέρνηση, αν μπουν σε αυτήν οι… (εκλεγμένοι το 2006) «τρομοκράτες» της Χαμάς. «Η οποιαδήποτε παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί χωρίς περιστροφές στη μη βία, την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και την αποδοχή των παλαιότερων συμφωνιών και υποχρεώσεων… Αν σχηματιστεί μια νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, εμείς θα την αξιολογήσουμε με βάση την αφοσίωσή της στα παραπάνω απαιτούμενα, και από τις ενέργειές της, και θα αποφασίσουμε αν θα υπάρξουν επιπτώσεις για το πρόγραμμα βοήθειας», δήλωσε -ανώνυμα- υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης στο Reuters.
Οσο για τον Σάεμπ Ερεκάτ, τον επικεφαλής διαπραγματευτή των Παλαιστινίων, εξέφρασε χτες την απογοήτευσή του για την αντίδραση του Ισραήλ στη συμφωνία συμφιλίωσης των παλαιστινιακών οργανώσεων. «Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του χρησιμοποιούσαν τη ρήξη μεταξύ των παλαιστινίων ως δικαιολογία για να μην κάνουν ειρήνη. Τώρα θέλουν να χρησιμοποιήσουν την παλαιστινιακή συμφιλίωση ως δικαιολογία για τον ίδιο σκοπό. Αυτό είναι τελείως παράλογο», είπε ο Ερεκάτ.
Για τον 78χρονο Αμπάς, τον «Αμπού Μάζεν», όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω: η όποια νομιμοποίηση του έχει εδώ και πέντε χρόνια εξαντληθεί, και ακόμη και οι μέχρι πρότινος υποστηρικτές τον αντιμετωπίζουν ως ενεργούμενο των Αμερικανών και των Ευρωπαίων – ιδίως μετά την καταφανή αποτυχία και της νέας ειρηνευτικής διαμεσολάβησης. Είναι, λοιπόν, αναγκασμένος να ρισκάρει συμμαχώντας με τη Χαμάς, ώστε να διατηρήσει –αυτός και το περιβάλλον του– την εξουσία.
Δεν αποκλείεται, άλλωστε, όλα αυτά να είναι ένα κακοπαιγμένο πολιτικό θέατρο σκιών: γνωρίζοντας, δηλαδή, εκ των προτέρων πως η Χαμάς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί τα προαπαιτούμενα του Τελ Αβίβ και του «Κουαρτέτου» και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να καταθέσει τα όπλα, να στηθούν τελικά κάλπες μόνο στη Δυτική Οχθη, με αποκλειστικό σκοπό την ανανέωση της (ανύπαρκτης σήμερα) λαϊκής εντολής του Αμπού Μάζεν στα κατεχόμενα… Ενα «σενάριο» που, όλως τυχαίως, αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες από πολλούς «μετριοπαθείς» αναλυτές.