samaras

26/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Καλό το success story, αλλά δεν πείθει

Η χαμηλή συσπείρωση που καταγράφει στα γκάλοπ η Ν.Δ. οδηγεί σε επανασχεδιασμό την επικοινωνιακής πολιτικής της για την οικονομία. Οι καλές ειδήσεις στις οποίες πόνταρε η κυβέρνηση καθ' οδόν προς τις κάλπες, φαίνεται πως δεν πείθουν το εκλογικό ακροατήριο.
      Pin It

Οι καλές ειδήσεις στις οποίες πόνταρε η κυβέρνηση καθ' οδόν προς τις κάλπες, φαίνεται πως δεν πείθουν το εκλογικό ακροατήριο. Ο προεκλογικός σχεδιασμός του Αντ. Σαμαρά ξαναγράφεται, καθώς το επιτελείο του βλέπει ότι η συσπείρωση της Ν.Δ. συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ενώ και τα μηνύματα από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου καλά. Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τώρα να εντείνει τις δημόσιες εμφανίσεις του ενώ παράλληλα περιμένει ενισχύσεις από την Ε.Ε., με μια σαφή δήλωση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους και την επίσκεψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την προσεχή εβδομάδα ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει το σχέδιο για την ανάπτυξη το οποίο θα πάρει την τελική του μορφή σε σύσκεψη που προγραμματίζεται με το οικονομικό επιτελείο την Τρίτη. Εκτός του οικονομικού πλαισίου ο πρωθυπουργός θα δώσει και το σχέδιο για τις πολιτικές αλλαγές για τη Νέα Ελλάδα με ορίζοντα το 2021. Η εναλλακτική εισήγηση που έχει ο κ. Σαμαράς είναι να πάει σε μετωπική με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα. Η ιδέα αυτή δεν έχει εγκαταλειφθεί και εξετάζεται σοβαρά μετά το πρόβλημα που ανέκυψε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις υποψηφιότητες μειονοτικών. Ο πρωθυπουργός κρατήθηκε μακριά από την αντιπαράθεση, ωστόσο το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ανοιχτό και δεν αποκλείεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες πρωθυπουργική παρέμβαση.

Στο μέγαρο Μαξίμου περιμένουν τις μετρήσεις για την πορεία των υποψηφίων που υποστηρίζει η Ν.Δ. στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους. Ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει παρεμβάσεις για την υποστήριξη του Γ. Κουμουτσάκου στην Περιφέρεια Αττικής και του Γ. Ιωαννίδη στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ενώ προβεβλημένα στελέχη θα κληθούν να πάνε στις άλλες περιφέρειες. Παράλληλα σε συνεννόηση με τους υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας και του Πειραιά, Α. Σπηλιωτόπουλο και Β. Μιχαλολιάκο, προγραμματίζονται κοινές εμφανίσεις με τον πρωθυπουργό. Στη Ν.Δ. γίνεται προσπάθεια να κινητοποιηθεί στην τελική ευθεία ο κομματικός μηχανισμός και μετά το κλείσιμο της Βουλής να βγουν μπροστά και οι βουλευτές, όμως ο χρόνος θα είναι ελάχιστος και οι διαθέσεις του κόσμου αρνητικές.

Η κίνηση του Αλ. Τσίπρα να βάλει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον Μ. Γλέζο αιφνιδίασε την κυβέρνηση, παρ΄ ότι σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες «η κίνηση αυτή υπαγορεύτηκε από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση με το θέμα της μειονότητας». Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς περιπλέκει τα πράγματα για την κυβέρνηση. Την επόμενη εβδομάδα η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τη μεθεπόμενη Δευτέρα το Eurogroup θα αποφασίσει το τι θα γίνει με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μια γενικόλογη διατύπωση δεν θεωρείται ικανή να βγάλει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται.

Μπ.Αγρ.

efsyn.gr

 

Scroll to top