27/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κουραστική δουλειά το… κούρεμα

Σε συνέντευξή του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θυμήθηκε τις δύσκολες νύχτες που πέρασε κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς να αποκλείει την επανάληψή της.
      Pin It

Σε συνέντευξή του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θυμήθηκε τις δύσκολες νύχτες που πέρασε κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς να αποκλείει την επανάληψή της

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Τις άγριες νύχτες που πέρασε ξενυχτώντας, διαπραγματευόμενος την πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θυμήθηκε ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε χθεσινή του συνέντευξη, προσθέτοντας πως δεν αποκλείει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα «Στουτγκάρντερ Τσάιτουνγκ», αναφερόμενος και στον ρόλο του στο πρώτο κούρεμα, είπε: «Εκανα ολόκληρες νύχτες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των τραπεζών και των διεθνών δανειστών για την αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν πρόεδρο του Eurogroup να κάνει ξανά το ίδιο, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω εντελώς».

 

Την ίδια ώρα, καθώς και στη Γερμανία μπαίνουμε στην τελική φάση του προεκλογικού αγώνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα γίνεται και πάλι θέμα προς εκμετάλλευση και δημαγωγία και από τη Δεξιά, αλλά και από τη γερμανική Αριστερά.

 

Θέλοντας να χαϊδέψει τα αυτιά των υπερσυντηρητικών Βαυαρών ψηφοφόρων του, ο Πέτερ Ραμσάουερ, Χριστιανοκοινωνιστής από τη Βαυαρία και επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου, με δηλώσεις του στην «Μπιλντ» επιτέθηκε στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας.

 

Οπως είπε, «η οικονομία της χώρας συνεχίζει να έχει πτωτική πορεία, ενώ το χρέος διογκώνεται και μια μείωση των επιτοκίων δανεισμού θα ήταν λάθος μήνυμα, ώστε να συνεχιστούν στην Ελλάδα η διαφθορά, η τσαπατσουλιά και η τεμπελιά με γερμανικά χρήματα».

 

Η σκληρότητα των δηλώσεων αυτών έχει και ως σκοπό την αποφυγή διαρροών ψήφων προς το δεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με βασικό του θέμα την ελληνική κρίση.

 

Παράλληλα και η γερμανική Αριστερά ανεβάζει τους προεκλογικούς τόνους, σηκώνοντας και αυτή ψηλά το θέμα της Ελλάδας.

 

Το στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς και πρώην πρόεδρός του, Γκεζίνε Λετς, χαρακτήρισε την Ελλάδα βαρέλι δίχως πάτο, τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε νέας βοήθειας προς τη χώρα μας, λέγοντας πως τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων καταλήγουν στις τράπεζες και τους πλούσιους Ελληνες και όχι σε αυτούς που τα έχουν πραγματική ανάγκη.

 

Τέλος, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών του Μονάχου, υπερσυντηρητικός Γερμανός οικονομολόγος, Χανς Βέρνερ Ζιν, χαρακτήρισε ως τρικ το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

 

Σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τέτοια πλεονάσματα προϋπολογισμού. Τα δημοσιονομικά υπόλοιπα είναι πάντα θετικά, αν αφήνεις έξω αρκετές από τις δαπάνες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τους κανόνες της Eurostat, για τον υπολογισμό το πρωτογενούς ελλείμματος και όχι να παρακάμπτει τους κανόνες αυτούς, κατά βούληση, όπως είναι κάθε φορά βολικό».

 

Scroll to top