27/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπορούμε και… χειρότερα

Τα βασικά σημεία της χθεσινής έκθεσης, που είχε και πολλά καλά λόγια για την οικονομική προσαρμογή της χώρας μας. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «το πρόγραμμα έχει μια ισχυρή έμφαση στην κοινωνική πρόνοια και τη μείωση της ανεργίας!».
      Pin It

Τα βασικά σημεία της χθεσινής έκθεσης, που είχε και πολλά καλά λόγια για την οικονομική προσαρμογή της χώρας μας. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «το πρόγραμμα έχει μια ισχυρή έμφαση στην κοινωνική πρόνοια και τη μείωση της ανεργίας!»

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Πάτε καλά, έστω με καθυστέρηση, χάρη στα… μνημόνια. Αλλά πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (αυτός είναι ο κομψός όρος των Βρυξελλών για την πολιτική αυστηρής λιτότητας) που έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Το γνωστό για τους Ελληνες πολίτες τροπάριο των εταίρων και δανειστών -πάτε καλά αλλά, προσοχή, τα κεφάλια πάντα μέσα- επαναλαμβάνεται στην 4η αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

 

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει καθυστερημένη, αλλά τελικά ουσιαστική πρόοδο από την τελευταία αναθεώρηση του Ιουλίου 2013. Αναφέρει ότι τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν επιβεβαιώνουν την προσδοκία για το οικονομικό πρόγραμμα (μνημόνιο) ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη το 2014.

 

«Με σταθερή δημοσιονομική απόδοση και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι πλέον καθοριστικής σημασίας να εξασφαλιστεί η εφαρμογή ενός ευρέος φάσματος φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ταχεία αποκατάσταση και την προώθηση της ανάπτυξης και τη στήριξη της απασχόλησης» αναφέρουν οι «σωτήρες» της Ελλάδας, ισχυριζόμενοι με περίσσιο κυνισμό ότι «το πρόγραμμα έχει μια ισχυρή έμφαση στην κοινωνική πρόνοια και τη μείωση της ανεργίας», ενώ οι απολύσεις χαρακτηρίζονται «φιλόδοξες αλλαγές».

 

Προϋπόθεση

 

Φυσικά, φροντίζουν να υπενθυμίσουν ότι προχθές ο EFSF έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση την ερχόμενη εβδομάδα της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ (από 8,3 δισ. ευρώ συνολικά), υπό την προϋπόθεση ότι «θα έχουν τηρηθεί τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν μεταξύ της τρόικας και των ελληνικών αρχών». Τα βασικά σημεία της έκθεσης είναι τα εξής:

 

● Τα περισσότερα σενάρια σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει πτωτική πορεία με στόχο να φτάσει στο 110% το 2020. Ωστόσο, παραμένουν υψηλοί κίνδυνοι στην εφαρμογή του προγράμματος, ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση των οργανωμένων συμφερόντων. Στο ενδεχόμενο ενός αρνητικού σεναρίου τότε το χρέος θα μειωθεί αρχικά αλλά στη συνέχεια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

 

● Το 2014 αναμένεται ανάπτυξη 0,6%, η οποία το 2015 θα φτάσει το 2,9% και στο 3,7% το 2016. Οχημα της ανάπτυξης θα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν από τον Μάιο του 2010 στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα και βελτίωσαν την προσαρμογή της οικονομίας.

 

● Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώνονται, κάτι που αντανακλάται από τη θετική εξέλιξη του δείκτη εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδας, τα σπρεντ δανεισμού αλλά και από την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και το πρώτο τρίμηνο του 2014 με τα επιτόκια δανεισμού να κυμαίνονται πλέον σε επίπεδα κάτω από τον Μάιο του 2010.

 

● Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης την περίοδο 2010-13 το χρέος αναμένεται να φτάσει στο ανώτατο επίπεδο του 177% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-14, αλλά αναμένεται αισθητή πτωτική πορεία από το 2015, καθώς η ανάπτυξη θα ενισχύεται και το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξάνεται. Το χρέος αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα του 125% το 2020 και περίπου στο 112% το 2022 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος.

 

● Οι καθυστερήσεις ή ελλείψεις στην πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, τη δημόσια διοίκηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη, την απασχόληση, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και στην πορεία μείωσης του χρέους. Επίσης ενδεχόμενες καθυστερήσεις στη δημόσια διοίκηση και στη βελτίωση της συλλογής εσόδων μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω τις δημοσιονομικές επιδόσεις.

 

● Είναι κρίσιμης σημασίας να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

 

● Εκφράζεται ικανοποίηση για την «εντυπωσιακή» δημοσιονομική προσαρμογή που οδήγησε στην επίτευξη του στόχου έναν χρόνο νωρίτερα για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ικανοποίηση εκφράζεται και για την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, καθώς και στο σύστημα συλλογής των εσόδων… Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν.

 

● Είναι ουσιώδους σημασίας να συνεχιστεί η πλήρης εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας ώστε να καλυφθούν τα εναπομείναντα δημοσιονομικά κενά. Προς τον σκοπό αυτό, η Κομισιόν επιμένει ότι είναι σημαντικό τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και γενικά των δημοσίων δαπανών ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα, η αποτελεσματικότητα και «ο δίκαιος χαρακτήρας του συστήματος».

 

● Διαπιστώνεται πρόοδος στον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ενώ στον τομέα της Υγείας έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες με μεγάλες όμως προκλήσεις να παραμένουν όπως στον ΕΟΠΥΥ.

 

● Στο συνταξιοδοτικό έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος από το 2010, αλλά παραμένουν σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τον εξορθολογισμό του συστήματος.

 

● Στην Παιδεία, έγιναν βήματα προόδου, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μέτρα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας.

 

● Στην αγορά εργασίας έγιναν φιλόδοξες αλλαγές κατά την τελευταία διετία, οι οποίες επέτρεψαν στην Ελλάδα να προχωρήσει στην κατάργηση σημαντικών εμποδίων όπως τον υπέρογκο δημόσιο τομέα και σε μισθούς που δεν είχαν σχέση με την παραγωγικότητα.

 

Scroll to top