27/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΛΤΑ-ΜΕΒΓΑΛ

Πώς φτάσαμε στον «γάμο»

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Mega deal, μετά πολλά χρόνια, στον χώρο της γαλακτοβιομηχανίας. Στη ΔΕΛΤΑ (Vivartia) μεταβιβάζεται τo 43% της ΜΕΒΓΑΛ, ποσοστό που κατέχει ο πρόεδρος της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας, Πέτρος Παπαδάκης. Τη συμφωνία, που κρατήθηκε κρυφή για καιρό, έφερε στο φως η ιστοσελίδα Voria.gr και μέσα σε λίγες ώρες επιβεβαιώθηκε από τη Marfin Investment Group. Οι υπογραφές έπεσαν την Πέμπτη, αναβιώνοντας έτσι το mega deal στον κλάδο της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας που, παρότι είχε ανακοινωθεί το 2010, τελικά οδηγήθηκε σε ναυάγιο τον Σεπτέμβριο του 2012, λόγω της απροθυμίας των τραπεζών να ικανοποιήσουν τα αιτήματα αναχρηματοδότησης τόσο της ΔΕΛΤΑ όσο και της ΜΕΓΒΑΛ.

 

Από καιρό υπήρχε φημολογία ότι λόγω των προβλημάτων ρευστότητας της ΜΕΒΓΑΛ οι πιστώτριες τράπεζες εξέταζαν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν τον μετοχικό έλεγχο της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας. Η ΔΕΛΤΑ διατηρεί επιπλέον ποσοστό 14,5% στη ΜΕΒΓΑΛ και πλέον θα ελέγχει την πλειοψηφία της, ήτοι 57,5%, και θα επιχειρήσει να δώσει νέα ώθηση στην εταιρεία, με τις οικονομίες κλίμακος που δημιουργεί η ένωση των δύο μεγάλων ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών. Υπενθυμίζεται ότι ποσοστό 28% της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας κατέχει η πλευρά του Δημήτρη Συμεωνίδη και 13% η Μαίρη Χατζάκου.

 

Το τίμημα της εξαγοράς συμφωνήθηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ, όταν το 2010 η πλευρά Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου είχε συμφωνήσει την πώληση του 43% για το ποσό των 57 εκατομμυρίων. Προφανώς τα χρέη της ΜΕΒΓΑΛ και η δύσκολη οικονομική συγκυρία έσπρωξαν τη διοίκηση Παπαδάκη στην αγκαλιά της ΔΕΛΤΑ, έστω γι' αυτό το ποσό. Στο μεσοδιάστημα η ΜΕΒΓΑΛ περιήλθε σε δύσκολη θέση καθώς το ΣΔΟΕ αποκάλυψε υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων και επέβαλε πρόστιμα–μαμούθ ύψους 55 εκατ. ευρώ (2013), τα οποία αμφισβητούνται δικαστικά. Παράλληλα, η ΜΕΒΓΑΛ έχασε σημαντικό μερίδιο αγοράς, ενώ ο τζίρος της μειώθηκε μέσα σε τρία χρόνια από τα 186 εκατ. ευρώ στα 150 εκατ. ευρώ πέρυσι και η εταιρεία άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, να μην πληρώνει τους παραγωγούς, να περιορίζει το δίκτυο των πωλήσεών της και να έχει ανάγκες άμεσης τραπεζικής χρηματοδότησης.

 

Περιμένουν την επιτροπή Ανταγωνισμού

 

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, η Marfin Investment Group ανακοίνωσε χθες ότι η Δέλτα Τροφίμων Α.Ε., που ανήκει στη θυγατρική της Vivartia, υπέγραψε προσύμφωνο εξαγοράς ποσοστού 43% της Μεβγάλ Α.Ε. από την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου, που τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το τίμημα της εξαγοράς (4,5 εκατ.) θα καταβληθεί μετά την εξόφληση υποχρεώσεων της ΜΕΒΓΑΛ προς τη ΔΕΛΤΑ ύψους 3,8 εκατ. ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που αναμένεται να χορηγηθεί από τις δανείστριες τράπεζες προς τη ΜΕΒΓΑΛ, στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

 

Scroll to top