papas-ioannis

27/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Άρχισε η τελετή αγιοποίησης των δύο παπών στη Ρώμη

Σε μια ιστορική τελετή το Βατικανό θα ανακηρύξει άγιους τους πάπες Ιωάννη Παύλο ΙΙ και Ιωάννη XXIII. Αδιαφορώντας για τις καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί «εγκαταστάθηκαν» σε μια ολονύκτια αναμονή. Περίπου 10.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί και η κυκλοφορία έχει σταματήσει.
      Pin It

Άρχισε η τελετή αγιοποίησης των παπών Ιωάννου Παύλου του ΙΙ και Ιωάννη του XXIII, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, η οποία θα κοστίσει περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ και μεταδίδεται απευθείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, οι πιστοί αγγίζουν το ένα εκατομμύριο και οι διεθνείς αντιπροσωπείες ξεπερνούν τις εκατό, με παρόντες τριάντα τέσσερις αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ο βροχερός καιρός δεν εμπόδισε τους πιστούς να συρρεύσουν στη Ρώμη και να προσευχηθούν σε έντεκα ολονυκτίες που τελέστηκαν σε έντεκα εκκλησίες της Αιώνιας Πόλης. Ύψιστα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί, με δέκα χιλιάδες άνδρες της αστυνομίας, των καραμπινιέρων, της οικονομικής αστυνομίας, του στρατού και ειδικών παραϊατρικών ομάδων.

Εκατοντάδες χιλιάδες οι προσκυνητές που έφτασαν από την Πολωνία, την πατρίδα του πάπα Κάρολ Βοϊτίλα, όπως και από την ιταλική πόλη του Μπέργκαμο, κοντά στο Μιλάνο, την ιδιαίτερη πατρίδα του πάπα Ιωάννη του XXIII.

pistoi-romi

Πιστούς έξω από το «Castel Sant’Angelo» στη Ρώμη περιμένουν την τελετή αγιοποίηση των δύο κορυφαίων προσωπικτήτων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας του 20ου αιώνα

Ο πάπας Ιωάννης XXIII , ο οποίος ηγήθηκε της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 1958 έως το 1963 και δημιούργησε το εκσυγχρονισμένο Δεύτερο Συμβούλιο του Βατικανού και ο Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ, ο Πολωνός ποντίφικας ο οποίος ήταν στην κορυφή του Βατικανού για σχεδόν 27 χρόνια και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, θα ανακηρυχτούν άγιοι από τον πάπα Φραγκίσκο.

Παρά την τεράστια δημοτικότητα του πάπα Φραγκίσκου που προσθέτει επιπλέον κύρος στην τελετή αγιοποίησης των δύο παλαιότερων προκατόχων του, ακούγονται επικρίσεις ειδικά για την αγιοποίηση που Ιωάννη Παύλου ΙΙ, που απεβίωσε πριν από μόλις εννέα χρόνια. Κάποιοι λένε ότι αγιοποιείται πολύ γρήγορα ενώ ομάδες που εκπροσωπούν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς, αναφέρουν επίσης ότι δεν έκανε αρκετά για να ξεριζώσει το μέγα σκάνδαλο που προέκυψε προς το τέλος της αρχιεροσύνης του και το οποίο σημαδέψει την καθολική εκκλησία έκτοτε.

Ωστόσο, η διαμάχη αυτή δεν εμποδίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες των καθολικών πιστών να συρρέουν στη Ρώμη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. «Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ήταν ο πάπας που άνοιξε τις πόρτες για τους νέους και ήταν πολύ κοντά στους νέους ανθρώπους» δήλωσε μια μοναχή από την Αργεντινή, πατρίδα του σημερινού πάπα Φραγκίσκου. Στην τελετή αγιοποίησης θα παραστεί και ο εν ζωή παραιτηθείς πάπας Βενέδικτος 16’.

vatikano-agiopoihsh-papes

Ένας ιερέας, που βρίσκεται κοντά στο Βατικανό, κρατά ένα σταυρό γεμάτο σημειώσεις

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top