28/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψωμί κι αλάτσι στο Γαλάτσι

      Pin It

Διοικήθηκε από τον μακροβιότερο δήμαρχο όλων των εποχών το Γαλάτσι· ευτυχής ατυχία. Ο Βασίλης Παπαδιονυσίου εξελέγη πρώτη φορά το 1964, παύθηκε από τη χούντα και απ' τη μεταπολίτευση και εντεύθεν θρονιάστηκε στον θώκο, με τη συνδρομή του βαθέος ΠΑΣΟΚ, επί επτά συναπτές τετραετίες. Σύνολον τριάντα ένα χρόνια· στα τριάντα δύο κάηκε. Η περιοχή γέμισε πολυώροφες πολυκατοικίες αδειάζοντας από ελεύθερους χώρους. Οι αλάνες, οι λόφοι και τα νταμάρια καλύφθηκαν από γκρίζο και κρύο μπετόν κι απόμειναν απατηλή ανάμνηση της βραχώδους Εδέμ των παιδικών μας χρόνων.

 

Η διάδοχος κατάσταση ταλαιπωρεί εδώ και δώδεκα έτη την πόλη. Πρώην τσιράκια του αδιαμφισβήτητου τοπικού άρχοντα, άβουλοι γιατροί, μοιραίοι κατασκευαστές, δειλοί μυστικοσύμβουλοι πήραν τα ηνία και προκάλεσαν θεομηνία. Πλήρωσαν αμύθητα ποσά για ποδηλατόδρομους που ουδείς χρησιμοποιεί και για μελέτες μονοδρομήσεων που εάν είχαν εφαρμοστεί, πλήθος οδηγών μόνο παράνομα θα μπορούσε να προσεγγίσει στο σπίτι. Χρέωσαν μια δυσλειτουργική ιστοσελίδα πενήντα φορές στην αξία της και πορεύτηκαν εν γένει ως βλαχοδήμαρχοι με όχημα το ρουσφέτι, τη διαπλοκή και την υποταγή στα μνημονιακά θέσφατα.

 

Με τους κληρονόμους σπανίως τη βγάζεις καθαρή. Εδώ ολόκληρη χώρα οδηγήθηκε στον όλεθρο από επιγόνους εμβληματικών εθνοσωτήρων. Θα γλίτωνε το Γαλάτσι; Ασε που Κωστάκηδες και Γιωργάκηδες προέρχονται από χρυσούς τοκετούς. Τι να πουν τα απότοκα; Τρεις δεξιοί συνδυασμοί εκτίθενται στις εκλογές του Μαΐου και κρύβονται μην τους πετύχει σε καμιά γωνιά η Συγγρού και τους φορτώσει το χρίσμα. Οσο για τον Πασόκο; Τον έχει πλακώσει ήδη σαν αγκωνάρι το ειδικό βάρος ενός Βενιζέλου και ενός Πάγκαλου. Ανεξάρτητοι τάχα μου όλοι τους. Τοξικοεξαρτημένοι στην πραγματικότητα από το δηλητήριο της τρόικας και της προσωπικής τους φιλοδοξίας.

 

Ο Σπύρος Παναγιώτου χρίστηκε υποψήφιος δήμαρχος από τη συνέλευση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Συμμαθητής μου απ' την πρώτη γυμνασίου, βαδίσαμε στις ατραπούς της αιρετικής Αριστεράς. Πιτσιρικάδες ακόμα. Αργότερα οι δρόμοι μας χώρισαν. Δεν χαθήκαμε όμως ποτέ. Τα λέμε συχνά, όπως και μ' άλλους κολλητούς. Διαφωνώ μαζί του σε πολλά. Αυτό δεν με εμποδίζει να θαυμάζω το ότι πολιτεύεται με το πάθος και την ανιδιοτέλεια των νεανικών του χρόνων. Διάβαζα το Σαββατοκύριακο το πρόγραμμα της κίνησης στην οποία συμμετέχει πλήθος γνωστών και φίλων.

 

Συνειδητοποίησα αίφνης τι μπορεί να προσφέρει μια δημοτική αρχή απαλλαγμένη από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό των διεφθαρμένων κομμάτων εξουσίας. Ανθρωποι της διπλανής πόρτας που σε τόσο κρίσιμους καιρούς προάγουν έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη. Με τις επανασυνδέσεις του ηλεκτρικού σε συμπολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς και χαράτσια, με παροχή νομικής στήριξης σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με διάθεση τροφίμων «Χωρίς Μεσάζοντες» σε χιλιάδες Γαλατσιώτες. Η εξουσία αλλοτριώνει θα πείτε. Ακόμα και τα μισά απ' όσα λένε να κάνουν, αξίζει τον κόπο να δοκιμαστούν. Τα μετέωρα τους προειδοποιούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top