29/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κανείς δεν είναι… τέλειος»

ΤΟΥΡΚΙΑ - Ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ σχολίασε με «γλυκόπικρες» κουβέντες την κυβέρνηση Ερντογάν για τις απολυταρχικές μεθόδους και την απαγόρευση του twitter και του YouTube, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
      Pin It

ΤΟΥΡΚΙΑ – Ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ σχολίασε με «γλυκόπικρες» κουβέντες την κυβέρνηση Ερντογάν για τις απολυταρχικές μεθόδους και την απαγόρευση του twitter και του YouTube, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό

 

Της Ελλης Πάνου

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΟΑΧΙΜ ΓΚΑΟΥΚ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΦΓΟ ΤΟΥ ΑΜΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛ«Σωστό ήταν το βήμα» με τα πρωθυπουργικά συλλυπητήρια από την Αγκυρα προς την Αρμενία για τη γενοκτονία, «μπράβο» και για την υποδοχή των προσφύγων από τη Συρία, «σωστή η κίνηση» για την έναρξη διαλόγου με τους Κούρδους και την απεμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων από την πολιτική. Αλλά, κ. Γκιουλ, «ήταν ανάγκη να απαγορεύσετε το twitter και το YouTube; Ενισχύει, στα αλήθεια, μια τέτοια απαγόρευση τη δημοκρατία;»

 

Ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, στη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, είπε πρώτα τα καλά τα λόγια και μετά, μπροστά στους δημοσιογράφους, επέκρινε με «γλυκόπικρες» κουβέντες την κυβέρνηση Ερντογάν για τις απολυταρχικές της μεθόδους, και μάλιστα λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

 

«Ομολογώ ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία με τρομάζουν… αλλά οι φίλοι μπορούν να πουν μεταξύ τους ο ένας στον άλλον δυσάρεστα πράγματα… Αλλωστε δεν κάνουμε ερωτήσεις που δεν έχουν τεθεί ξανά» είπε ο Γκάουκ στη συνέντευξη Τύπου, θέτοντας τις απορίες του, αορίστως, προς την τουρκική ηγεσία. «Για παράδειγμα», είπε, «πρέπει να απαγορευτεί το twitter και το YouTube; Γιατί ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου μιλά τόσο επικριτικά [για την κυβέρνηση]; Γιατί να υπάρχει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη όταν έχει συγκεντρώσει κάποιος τόση δύναμη, μετά από μια σπουδαία εκλογική νίκη;» Στην ερώτηση εάν θεωρεί προσβολή τα λεγόμενου του Γερμανού ομολόγου του, ο Γκιουλ απάντησε ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι τέλεια», επομένως έχει και η Τουρκία «τα αρνητικά της σημεία».

 

Επιμένουν σε καταδίκες

 

Και ως επιβεβαίωση μάλλον αυτών των… αρνητικών σημείων, ήρθε χθες η απόφαση δικαστηρίου της Αγκυρας με την οποία καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση ερευνητής δημοσιογράφος επειδή «προσέβαλε» μέσω twitter τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ρίχνοντας άλλο ένα χαστούκι στην ελευθερία του Τύπου, το δικαστήριο λογόκρινε και δύο άρθρα της εφημερίδας «Hurriyet» για την αγοραπωλησία μεγάλου ομίλου μέσων ενημέρωσης από φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση επιχειρηματία, υποχρεώνοντας τη διεύθυνσή της να τα κατεβάσει από την ιστοσελίδα της. Εκτός από τη στοχοποίηση του αντιπολιτευόμενου Τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερντογάν συνεχίζει να απλώνει τα δίχτυα του παντού, με τη βοήθεια του «μετριοπαθούς» προέδρου Γκιουλ. Οπως η έγκριση από τη Βουλή και η επικύρωσή του στη συνέχεια από τον Γκιουλ, την περασμένη εβδομάδα, του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου νόμου για τις υπηρεσίες πληροφοριών (ΜΙΤ), που σφραγίζει στην ουσία τον απόλυτο έλεγχο του Ερντογάν στο κράτος και τους πολίτες του. Ο νόμος επιτρέπει στη ΜΙΤ να οργανώνει επιχειρήσεις για πιθανές απειλές από το εξωτερικό και να μη λογοδοτεί για τις πράξεις της.

 

Νόμιμες παρακολουθήσεις

 

Επιπλέον οι πράκτορες που θα δρουν με ψεύτικη ταυτότητα θα απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη, όπως και αυτοί που θα διεισδύουν σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» δεν θα διώκονται για πιθανές εγκληματικές πράξεις, ενώ η ΜΙΤ θα μπορεί να καταγράφει τηλεφωνικές συνομιλίες χωρίς δικαστική εντολή για το εσωτερικό της χώρας και με απόφαση του πολιτικού της προϊσταμένου, το ίδιο θα μπορεί να κάνει και στο εξωτερικό.

 

Αναλυτές υποστήριξαν ότι ο Γκιουλ ενέκρινε τον νόμο για να μην εκνευρίσει τον Ερντογάν και το κόμμα του, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε η εφημερίδα «Zaman», «το κύρος του υπέστη μεγάλο πλήγμα μπροστά στη γενική πεποίθηση ότι υπηρετεί μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη εξουσία».

 

Scroll to top