29/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βόμβα (και) στο ΕΣΡ

Εκτός λειτουργίας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με μεγάλες καταστροφές οι εγκαταστάσεις του.
      Pin It

Εκτός λειτουργίας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με μεγάλες καταστροφές οι εγκαταστάσεις του

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Δεν είναι μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος με τις πολλές ζημιές από τη βόμβα του Επαναστατικού Αγώνα στην οδό Αμερικής, στο κέντρο της Αθήνας. Πολλές καταστροφές είχε-έχει και το κτίριο του ΕΣΡ, μεσοτοιχία με την τράπεζα, επίσης στην οδό Αμερικής. Τζάμια, εσωτερικά χωρίσματα, μηχανήματα, όλα κατεστραμμένα. Ειδικά η πρόσοψη του κτιρίου είναι (στην κυριολεξία, όμως) βομβαρδισμένη. Από χθες άρχισαν την αποκατάσταση των ζημιών, καινούργια τζάμια σίγουρα, μέχρι και κουφώματα άλλαζαν σε μερικές περιπτώσεις γιατί είχαν στραβώσει από τη βόμβα.

 

«Την πρώτη μέρα δεν μας επέτρεψαν καν να πλησιάσουμε στον χώρο, το δεύτερο απόγευμα που μπήκαμε μέσα αντικρίσαμε μια εικόνα που δεν περιγράφεται» λένε οι, σοκαρισμένοι αρχικά, υπάλληλοι. Τώρα βέβαια είναι πιο ήρεμοι. «Μέχρι και τα πορτάκια από τους εκτυπωτές είχαν ανοίξει». Η μπροστινή μεριά, στην Αμερικής, είναι… καλοκαιρινή. Αλλά και μέσα όλα ήταν πεσμένα στο πάτωμα. Από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις τηλεοράσεις έως οτιδήποτε άλλο υπήρχε σε γραφεία και βιβλιοθήκες.

 

Τα βασικά προβλήματα όμως είναι άλλα, ειδικά αυτά που παίζουν ρόλο στην απρόσκοπτη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Το computer center του συμβουλίου, που έτυχε να βρίσκεται σε αίθουσα στην πρόσοψη του κτιρίου, διαλύθηκε. Οχι ολοκληρωτικά, αλλά οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες. Οι servers του, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα μηχανήματά τους. «Γυρίσαμε πλέον στις παλιές εποχές, μία δεκαετία πίσω» μας είπαν οι υπάλληλοι, «τα κάνουμε όλα χειροκίνητα». Και πώς βγαίνει η δουλειά; «Επαφίεται στο φιλότιμο όλων όσοι δουλεύουν στο ΕΣΡ, μόνο έτσι συμμαζεύεται λίγο η κατάσταση». Το site του, πάντως, είναι «πεσμένο» από την ημέρα της έκρηξης και μετά, δεν ξέρουμε κι αν έχουν χαθεί στοιχεία από εκεί. Σκεφτείτε πως προκειμένου να λάβουμε οι δημοσιογράφοι την ενημέρωση των συνεδριάσεων πρέπει να επισκεφτούμε την οδό Αμερικής, να μας τις δώσουν χέρι με χέρι. Είπαμε, επιστροφή σε άλλες εποχές.

 

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο «Πανόπτης», το ειδικό μηχάνημα που διαθέτει το ΕΣΡ για να παρακολουθεί τα ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Εκτός λειτουργίας και αυτός. Επομένως τα μέλη του Συμβουλίου και οι επιφορτισμένοι με τη συγκεκριμένη δουλειά μόλις τώρα άρχισαν να συνεδριάζουν ξανά (σήμερα θα μας ενημερώσουν, σχετικά), ψάχνοντας τρόπο να αντεπεξέλθουν στις καταστάσεις. Εκ των πραγμάτων δεν καταλογίζει και… πρόστιμα το ΕΣΡ όλο ετούτο το διάστημα. Τη γλίτωσε έτσι και ο «Real 97,8», να πάρει ανάσα και αυτός, μια και σε κάθε συνεδρίαση του συμβουλίου δεχότανε και μία, μικρότερη ή μεγαλύτερη, ποινή. Αλήθεια, για να έχουμε καλό ρώτημα, οι άνθρωποι του «Real» διαθέτουν ισχυρό άλλοθι για το πρωινό που έσκασε η βόμβα;

 

[email protected]

 

Scroll to top