ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Αυτονομιστές με την υποστήριξη 50 βαριά οπλισμένων κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας στο Λουγκάνσκ. Νωρίτερα άλλες ένοπλες ομάδες είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τα κτίρια της περιφερειακής κυβέρνησης, της εισαγγελίας και της τοπικής τηλεόρασης
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Με νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας από τη μία, νέες καταλήψεις κτιρίων από ένοπλους αυτονομιστές στις περιφέρειες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία από την άλλη, οι σχέσεις του πολυσχιδούς διπόλου Δύσης-Κιέβου και ρωσόφωνων Ουκρανών-Κρεμλίνου βαίνουν ραγδαία επιδεινούμενες, με την κάθε πλευρά να δοκιμάζει πια στα όρια τις αντοχές της άλλης…
Παίρνοντας τα -εναλλασσόμενα κατά πώς φαίνεται- «ηνία» της εξέγερσης, περίπου 1.000 αυτονομιστές του Λουγκάνσκ έκαναν χθες έφοδο στο τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας και με την υποστήριξη 50 βαριά οπλισμένων ανδρών το κατέλαβαν, μέσα σε έναν καταιγισμό πυρών, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματίες (βλ. φωτογραφία). Λίγη ώρα νωρίτερα, έτερες ένοπλες ομάδες είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τα κτίρια της περιφερειακής κυβέρνησης, της εισαγγελίας και της τοπικής τηλεόρασης, σχεδόν χωρίς καμιά αντίσταση από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Εντείνοντας κι άλλο τις πιέσεις προς Κίεβο και Δύση, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ διακήρυξαν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν στο δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Ντονμπάς (περιλαμβάνει τις περιφέρειες και του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) στις 11 Μαΐου
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, παραδέχθηκε εμμέσως χθες μαζικές προσχωρήσεις Ουκρανών αστυνομικών στις τάξεις των αυτονομιστών, στα ανατολικά. Προτίμησε βέβαια να μιλήσει για «αδράνεια», «ανικανότητα» και «ορισμένες περιπτώσεις εγκληματικής προδοσίας στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ». Και ως αντίμετρο, διέταξε την αποπομπή των τοπικών αστυνομικών διευθυντών.
Ομως και στο Χάρκοβο η κατάσταση μυρίζει πια μπαρούτι, μετά τον προχθεσινό τραυματισμό -πισώπλατα, από σφαίρα- του δημάρχου της, Γκενάντι Κερνές, ο οποίος λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του μεταφέρθηκε από χθες σε νοσοκομεία της Χάιφα, στο Ισραήλ, όπου και νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα.
Διαπραγματεύσεις
Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των 7 στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων κρατών-μελών του ΟΑΣΕ (Γερμανίας, Πολωνίας, Δανίας και Τσεχίας), που παραμένουν αιχμάλωτοι των αυτονομιστών στο εξεγερμένο Σλαβιάνσκ. Χθες, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, Πονομαριόφ, έκανε μεν λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαβουλεύσεις. Προσέθεσε ωστόσο με νόημα πως την υπόθεση «κάθε άλλο παρά βοηθούν οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις».
Βασική κατά τον ίδιο αιτία αποτελεί το γεγονός ότι στα 15 νέα ονόματα που προστέθηκαν από χθες στη «μαύρη λίστα» της Ε.Ε., με «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, δεν περιλαμβάνονται μόνον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ρωσίας (ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντμίτρι Κόζακ, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ), αλλά και οι ηγέτες των ρωσόφωνων αυτονομιστών, Αντρέι Πούργκιν και Ντένις Πουσίλιν.
«Αντί να υποχρεώσουν την κλίκα του Κιέβου να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους της ανατολικής Ουκρανίας και να διαπραγματευτεί τη μελλοντική δομή της χώρας, οι (Ευρωπαίοι) εταίροι μας υπακούν στα κελεύσματα της Ουάσινγκτον με νέες, εχθρικές χειρονομίες», σχολίασε καυστικά σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Για «αποτέλεσμα αδύναμων πολιτικών ή μάλλον πολιτικών, που κατανοούν ότι οι γεωπολιτικές τους φιλοδοξίες έχουν αποτύχει και προσπαθούν να κατηγορήσουν άλλους» έκανε λόγο ο ίδιος ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας πως ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση είναι να γίνει «το συντομότερο δυνατόν ένας εθνικός διάλογος, που θα περιλαμβάνει τις απόψεις όλων των περιοχών της Ουκρανίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σόιγκου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Χέιγκελ, όπου η ρωσική πλευρά επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι δεν σκοπεύει την επέμβει στα ανατολικά της Ουκρανίας, εξέφρασε την ενόχλησή της για τις ΝΑΤΟϊκές ενισχύσεις στην περιφέρειά της (Πολωνία, Βαλτική) και κάλεσε την Ουάσινγκτον να συνδράμει στο να πέσουν οι τόνοι της σκληρής ρητορικής.
Το μήνυμα αυτό φαίνεται πάντως ότι δεν έφτασε μέχρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αργά χθες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, κατηγόρησε δημόσια τη Ρωσία ότι «προσπαθεί να αλλάξει το περιβάλλον ασφάλειας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη», τονίζοντας μάλιστα ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές στο Κρεμλίνο πως τα εδάφη [των κρατών-μελών] του ΝΑΤΟ είναι απαραβίαστα και ότι θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή»!
Λίγο νωρίτερα, στις ΗΠΑ είχε δει το φως της δημοσιότητας μία καινούργια δημοσκόπηση, που έδειχνε νέα πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Ομπάμα, στο 41%. Μόλις το 42% των Αμερικανών εγκρίνουν πια τους χειρισμούς του στην οικονομία, το 37% στις μεταρρυθμίσεις στην υγεία κι ένα ισχνό 34% στην -πολύ μακρινή γι’ αυτούς- ουκρανική κρίση…