UKIP-leader-Nigel-Farage

01/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Σαρώνουν οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές στις δημοσκοπήσεις

Νέα μέτρηση για το τηλεοπτικό δίκτυο ITV δείχνει ότι το αντιευρωπαικό αντιμεταναστευτικό, Βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKip) θα πετύχει εμφατική νίκη στις επικείμενες ευρωεκλογές.
      Pin It

Μετά τις άσχημες εντυπώσεις που άφησε η απόφαση του ηγέτη του κόμματος, Νάιτζελ Φάρατζ, να μη συμμετάσχει στις συμπληρωματικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στο Νιούαρκ για την αναπλήρωση έδρας, φαίνεται ότι το Βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (Ukip) τουλάχιστον στην αναμέτρηση της Ευρώπης θα είναι η κυρίαρχη δύναμη στη Βρετανία.

Η δημοσκόπηση της ComRes δίνει στο κόμμα του ποσοστό 38%, δηλαδή αύξηση 8 μονάδων από τις αρχές του μήνα. Από την άλλη, το κόμμα των Εργατικών έχει χάσει τρεις μονάδες και τα ποσοστά του βρίσκονται στο 27%, ενώ οι κυβερνώντες Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον ακολουθούν μακράν πίσω, στο 18% ,έχοντας χάσει τέσσερις μονάδες. Όσο για τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους, το ποσοστό τους παραμένει αμετάβλητο στο 8%.

 

kampania-ukip

Αφίσα από την προεκλογική καμπάνια των ευρωσκεπτικιστών, κατά την οποία Βρετανός εργαζόμενος κάθεται στην άκρη του δρόμου ως επαίτης. «Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της απασχόλησης», το μήνυμα

 

Ο επικεφαλής της ComRes, Τομ Μλουντζίνσκι, πιστεύει ότι ο Φάρατζ μπορεί πράγματι να πετύχει θεαματικό αποτέλεσμα στις κάλπες, αλλά η μέτρησή του δείχνει ότι η μεγάλη άνοδος έχει και τα αρνητικά της σημεία για τους ευρωσκεπικιστές του. Το 32%, για παράδειγμα, των ψηφόφορων χαρακτηρίζει το UKip ρατσιστικό κόμμα, πράγμα που αποτελεί πλήγμα για τον Φάρατζ, ο οποίος με οργή έχει απορρίψει αυτούς τους χαρακτηρισμούς, κρατώντας αποστάσεις και από τους Ευρωπαίους ακροδεξιούς. Ωστόσο, το ένα τρίτο των Βρετανών δεν έχει πειστεί.

Η δημοσκόπηση, επίσης, δείχνει ότι το 33% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το UKip είναι πιο ειλικρινές από τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά το 38% διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων, ωστόσο, το ένα τέταρτο των υποστηρικτών του Φάρατζ στις ευρωεκλογές δήλωσαν ότι είναι μάλλον απίθανο να τον ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές. Το αποτέλεσμα αυτό εξηγεί πιθανώς γιατί ο Φάρατζ αρνήθηκε να συμμετάσχει στις αναπληρωματικές εκλογές του Νιούαρκ, τις οποίες προκάλεσε η παραίτηση του βουλευτή των Τόρις, Πάτρικ Μέρσερ. Ο Φάρατζ θα δυσκολευόταν πολύ να κερδίσει την έδρα (το 2010 το κόμμα του είχε αποσπάσει εκεί ποσοστό μόλις 3,2%) αλλά ακόμα κι εάν την κέρδιζε, πιθανότατα θα την έχανε στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Έλλη Πάνου
efsyn.gr

Scroll to top