02/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Εκθεση γλυπτικής στο Αργος

 

«Η λατρεία ΤΗΣ σελήνης», είναι ο τίτλος της τελευταίας δουλειάς, γλυπτική και ζωγραφική, της Αργυρώς Καρύμπακα, στο παλαιό δημαρχείο Αργους, 1-5 Μαΐου. Ωρες λειτουργίας: 9-1 πρωί, 6-9 απόγευμα. Είσοδος ελεύθερη. Η Αργυρώ Καρύμπακα, με δεκάδες εκθέσεις στο βιογραφικό της, δούλεψε εκτός του γύψου και της τερακότας, κυρίως με πέτρες της Αίγινας, όπου έμεινε τον περισσότερο καιρό από το 1968 έως το 1991. Στην παρούσα έκθεση χρησιμοποίησε φύλλα αλουμινίου, χρυσού και ασημιού και χρώματα πάνω σε ξύλο.

 

………………………………………………………………………..

 

Θεατρική παράσταση στο Μπλόκο της Κοκκινιάς

 

«Σύντροφοι Καλημέρα», μια παράσταση από τα γραφτά της Μέλπως Αξιώτη, με πρωταγωνίστρια την Ιωάννα Μπιλίρη, θα παιχτεί στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς (λεωφορεία: από Πειραιά 814, 809, 810, από Aθήνα Β18 και τρόλεϊ: 21, από μετρό Aιγάλεω 750, 820), αύριο στις 20.30, με ελεύθερη είσοδο. Μια θεατρική παράσταση φορτισμένη από την ιστορία, καθώς οι μνήμες του παρελθόντος διασταυρώνονται με την επικαιρότητα του παρόντος. Σε περίπτωση βροχής, η παράσταση θα γίνει την Κυριακή 4 Μάη, την ίδια ώρα. Ο χώρος του Mουσείου της Mάντρας θα είναι επισκέψιμος πριν από την παράσταση.

 

…………………………………………………………………….

 

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας στο Passport

 

Τα Σάββατα, 3 και 10 Μαΐου, ο Λεωνίδας Μπαλάφας μαζί με τους μουσικούς του, θα παρουσιάσουν τραγούδια από όλες τις δισκογραφικές του δουλειές, αλλά και νέα, καθώς και πειραγμένα άλλων δημιουργών. Ηχοι rock, reggae, jazz, παραδοσιακοί, με ασταμάτητη διάθεση για πειραματισμό κι αυτοσχεδιασμούς. Στο Passport (Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή, Πειραιά, 2104296401), στις 21.30. 12 ευρώ (με μπίρα ή κρασί).

 

………………………………………………………………………

 

«Οι Δερβίσηδες και η Αλίκη» – μουσική βραδιά

 

Μία μουσική βραδιά-αφιέρωμα στα επαγγέλματα που περιγράφονται στα ρεμπέτικα, σμυρναίικα και παραδοσιακά τραγούδια, επαγγέλματα που υπήρχαν και έσβησαν, διοργανώνει ο πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις» (Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, 2108613739) σήμερα στις 22.00. Θα γίνει παράλληλη προβολή φωτογραφιών, με πληροφορίες από την καθημερινή ζωή τού τότε και από τους καλλιτέχνες που ερμήνευσαν στο παρελθόν τα τραγούδια αυτά. Οι «Δερβίσηδες και η Αλίκη» είναι: Αλίκη Κατσαρού (τραγούδι, μπαγλαμάς, κρουστά), Χρήστος Καλογερογιάννης (μπουζούκι, ούτι, τζουράς), Μάρκος Φιλιάνος (βιολί), Σωτήρης Οικονόμου (κιθάρα). Είσοδος: 10€, φοιτητές, άνεργοι του ΟΑΕΔ και άτομα άνω των 65 ετών 7€. Λόγω περιορισμένων θέσεων, επικοινωνήστε για κράτηση.

 

……………………………………………………………………

 

«No Man’s Land» στη Στέγη

 

Από σήμερα έως τις 11 Μαΐου, ο διακεκριμένος Ολλανδός σκηνοθέτης και εικαστικός Ντρις Φερχούφεν στήνει στους δρόμους της Αθήνας μια περιπατητική παράσταση / πολιτική πράξη. Είκοσι θεατές συναντιούνται σε έναν κεντρικό σταθμό της πόλης με είκοσι οικονομικούς μετανάστες (πραγματικά πρόσωπα) και πολιτικούς πρόσφυγες. Κάθε θεατής, έχοντας ένα iPod που του δίνει ηχητικές πληροφορίες, ακολουθεί τον «δικό» του μετανάστη-οδηγό σε έναν αποκαλυπτικό περίπατο. Μετά την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία, το «No Man’s Land» αναπροσαρμόζεται ειδικά για την Αθήνα, όπου, σύμφωνα με τον δημιουργό του, «η συνθήκη είναι τόσο επείγουσα ώστε πρέπει να δοθεί μια συγκινητική, ποιητική όσο και γεμάτη νόημα απάντηση στο τι μπορεί να σημαίνει “διαπολιτισμικό περιβάλλον”». Η παράσταση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Fast Forward Festival» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (210 900 5 800). Αφετηρία: Σταθμός Ηλεκτρικού Μοναστηράκι. Ωρες παραστάσεων: Δευτ. – Παρ. 17.00-20.00-22.00, Σάββ. & Κυρ. 15.00-17.00-20.00-22.00 (προσέλευση αυστηρά τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την έναρξη). Εισιτήρια: 15€, φοιτ. 10€. άνεργοι 5€.

 

*Παράλληλες δράσεις στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Αθήνα): Σήμερα, στις 20.00, «Τα τείχη εντός της πόλης». Συμμετέχουν οι: Δρ Μαρία Θεοδώρου, Ιωάννα Τσώνη, Περσεφόνη Μήλιου.

 

Τετάρτη 7 Μαΐου, στις 20.00, «No Man’s Land: Οι “ου τόποι” του σήμερα». Συμμετέχουν οι: Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Ευτύχης Φυτράκης, Νίκος Κουλούρης, Nikodimos Maina Kinyua. Επιστημονική επιμέμεια-συντονισμός: Κωστής Παπαϊωάννου. Είσοδος ελεύθερη.

 

………………………………………………………………..

 

Βασιλιάς Λιρ στο Μέγαρο Μουσικής

 

ΟΣάιμον Ράσελ Μπιλ, ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς του πλανήτη, σ’ έναν παράδοξο και ανορθόδοξο Λιρ, που υπερβαίνει κάθε προσδοκία, σκηνοθετημένος από τον βραβευμένο με οσκαρ, Σαμ Μέντες («American Beauty»), στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, έρχεται και στη χώρα μας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

 

Το Μέγαρο Μουσικής (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, 2107282333), αύριο, στις 21.00, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» θα μεταδώσει σε μαγνητοσκόπηση, από το Olivier Theatre, την παράσταση «Βασιλιάς Λιρ» του Ουίλιαμ Σέξπιρ. Ενας βίαιος και ανελέητος βασιλιάς υπόσχεται το βασίλειό του σε μία από τις τρεις κόρες του, αυτήν που τον αγαπάει περισσότερο. Ανίκανος, ωστόσο, να ξεχωρίσει την αγάπη από την κολακεία, προκαλεί τραγωδία και θάνατο. Η παραγωγή είναι συναρπαστική, σε επική κλίμακα.

 

Ο πρωταγωνιστής συλλαμβάνει εξαιρετικά τη βασανιστική παράνοια του Λιρ, μετατρέπεται σε ένα πειστικό κτήνος, οργώνει τη σκηνή, ξεσπάει και συντρίβεται από τα λάθη του.

 

Ο Μέντες σκηνοθετεί τον κόσμο του Σέξπιρ πάνω στις παράλογες αντιφάσεις του έργου, όχι ως τραγωδία δωματίου, αλλά ως «τον πιο εντυπωσιακό Λιρ που έχει ανέβει ποτέ στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας», όπως γράφει ο Αντρέι Λουκόφσκι στο «Τάιμ Αουτ».

 

Εισιτήρια: 7, 14 ευρώ. Με ελληνικούς υπότιτλους.

 

…………………………………………………………………………

 

Διήμερο προβολών στο ΚΕΤ

 

Σήμερα (21.00) και αύριο (από τις 16.00 έως τα μεσάνυχτα) ο Γάλλος καλλιτέχνης Stéphane C. παρουσιάζει στο ΚΕΤ, με τη συνεργασία του φωτογράφου Ηλία Γεωργιάδη, έναν πρωτότυπο κύκλο προβολών με ταινίες, βίντεο και φωτογραφικά slideshows. Κλασικοί δημιουργοί του πειραματικού κινηματογράφου τέχνης (Chris Marker, Alain Resnais) συνομιλούν με αναγνωρισμένους φωτογράφους του τώρα (Michael Ackerman, Jacob Aue Sobol) και με νέους καλλιτέχνες από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ελλάδα. Στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη, 2130040 496. Είσοδος ελεύθερη).

 

Scroll to top